Yatılı ortaöğretim öğrencilerinin sportif aktiviteye katılımlarının akademik başarı ve bazı psikolojik parametreler üzerine etkisi
The effect of boarding high school students' participation in sports activities on academic success and some psychological parameters
- Tez No: 945386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ ERATLI ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sportif Aktivite, Ucla Yalnızlık Ölçeği, Özyeterlik Ölçeği, Akademik Başarı, Sports Activity, UCLA Loneliness Scale, Self-efficacy Scale, Academic Achievement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmanın amacı yatılı ortaöğretim öğrencilerinin sportif aktiviteye katılımının akademik başarı ve bazı psikolojik parametreler üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklemini Adana ili Feke ilçesinde yatılı olarak eğitim alan ortaöğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 28 deney, 28 kontrol grubu olmak üzere toplam 56 erkek öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; demografik bilgi formu, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Özyeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca deney grubuna 12 haftalık voleybol antrenmanı uygulanmıştır. Araştırmanın tüm verileri SPSS 26.0 paket programında analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini ölçmek için Kolmogorov-Smirnov testi yapılmış, analiz sonuçlarına göre parametrik testler uygulanmış ve ikili grupların karşılaştırılmasında t testi analizi yapılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların UCLA Yalnızlık ölçeği ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p0,05). Akademik başarı açısından deney grubu ön test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunurken (p0,05). Ölçekler arasındaki ilişkiyi yansıtan korelasyon analizine göre; akademik başarı ön test puanları ile son test puanları arasında, özyeterlik ölçeği ön test puanları ile özyeterlik ölçeği son test ve duygusal özyeterlik son test puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Yalnızlık ölçeği ön test puanları ile diğer son test puanları arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Araştırma sonucunda sportif aktiviteye katılımın akademik başarı üzerinde anlamlı etkisi olduğu, ancak yalnızlık ve özyeterlik üzerinde anlamlı etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the effect of boarding secondary school students' participation in sports activities on academic success and some psychological parameters. The sample of the study consists of secondary school students receiving boarding education in the Feke district of Adana province. A total of 56 male students participated in the study, 28 in the experimental group and 28 in the control group. Demographic information form, UCLA Loneliness Scale, and Self-Efficacy Scale were used as data collection tools in the study. Additionally, 12 weeks of volleyball training was applied to the experimental group. All data of the research were analyzed in the SPSS 26.0 package program. In the study, the Kolmogorov-Smirnov test was performed to measure whether the data showed normal distribution, parametric tests were applied according to the analysis results, and t-test analysis was performed to compare paired groups. Additionally, Pearson correlation analysis was applied. According to the findings, a significant difference was found between the participants' UCLA Loneliness Scale pre-test and post-test scores (p0.05). In terms of academic achievement, there was a significant difference between the pre-test and post-test mean scores of the experimental group (p0.05). According to the correlation analysis reflecting the relationship between the scales, a positive significant relationship was found between the academic achievement pre-test and post-test scores, the self-efficacy scale pre-test scores, the self-efficacy scale post-test and emotional self-efficacy post-test scores. No relationship was found between the loneliness scale pre-test scores and other post-test scores. As a result of the research, it was concluded that participation in sports activities has a significant effect on academic success, but does not have a significant effect on loneliness and self-efficacy.