İnflamatuar bağırsak hastalığı ve irritabl barsak sendromu tanılı hastalarda hastalık aktivitesi ile TRP kanalları ekspresyonunun ilişkisi
The correlation between disease activity and TRP channel expression in individuals with inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome
- Tez No: 945596
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF TUĞBA TUNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, İrritabl bağırsak sendromu, TRP kanalları, Ulcerative colitis, Crohn's disease, Irritable bowel syndrome, TRP channels
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: İnflamatuar bağırsak hastalıkları ve irritabl bağırsak sendromunun patofizyolojisi karmaşık ve net aydınlatılmamıştır. TRP kanal ailesinin inflamasyon ve ağrı, ısı duyularında görev yaptığı gösterilmiştir. Çalışmamızda Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı ve İrritabl Bağırsak Sendromu tanılı hastalarda hastalık aktivitesi ile TRPM4, TRPM6 ve TRPC3 gen ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15/02/2024 ile 15/02/2025 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'na ardışık başvuran ÜK, CH, İBS ve sağlıklı tarama hastaları dahil edildi. Dışlama kriterlerine göre eleme yapıldı ve hastaların klinik ve laboratuar verileri poliklinik ve servis dosyalarından alındı. 4 grup hastanın TRP düzeyleri rtPCR yöntemiyle tespit edildi ve hem gruplar arası hem de hasta verileri ile istatistiksel analizleri yapıldı. Bulgular: Kontrol grubuna kıyasla TRPC3, ÜK hastalarında anlamlı şekilde düşük saptandı. TRPM4 ve TRPM6 ise tüm hasta gruplarında istatistiksel olarak anlamlı olmayacak şekilde yüksek bulundu. Crohn hasta grubunda ise TRPC3 kanalı SES-CD skoruyla istatistiksel olarak anlamlı şekilde negatif korelasyon gösterdi. Sonuç: Sonuç olarak çalışılan TRP kanalları literatürle uyumlu şekilde hastalıklarda değişim gösterdi. Gelecekteki araştırmalar, TRP kanallarının alt tiplerinin spesifik hastalık fenotipleri ve fazlarındaki rollerini daha net bir şekilde tanımlamak için klinik ve translasyonel çalışmalara odaklanmalıdır. Daha büyük kohortlarla yapılacak prospektif çalışmalar, TRP kanallarının tanısal ve prognostik belirteçler olarak potansiyelini doğrulayabilir. Ayrıca, TRP kanallarını hedef alan yeni terapötik ajanların geliştirilmesi ve bunların spesifikliği ve yan etkileri üzerindeki çalışmalar, İBH ve İBS gibi kronik GİS hastalıklarının yönetiminde önemli ilerlemeler sağlayabilir. Özellikle, hedefe yönelik ilaç dağıtım sistemleri veya düşük doz yaklaşımları gibi stratejiler, yan etkileri azaltarak TRP modülatörlerinin klinik kullanımını optimize edebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The biology of inflammatory bowel disorders and irritable bowel syndrome is intricate and not fully comprehended. The TRP channel family has been demonstrated to be involved in inflammation, pain, and thermal perceptions. Our study sought to examine the correlation between disease activity and the expression levels of the TRPM4, TRPM6, and TRPC3 genes in individuals diagnosed with Ulcerative Colitis, Crohn's Disease, and Irritable Bowel Syndrome. Materials and Methods: The study encompassed sequential patients with ulcerative colitis (UC), Crohn's disease (CD), irritable bowel syndrome (IBS), and healthy individuals undergoing screening who attended the Gastroenterology Department of Hafsa Sultan Hospital, Celal Bayar University, from February 15, 2024, to February 15, 2025. Exclusion criteria were implemented, and the clinical and laboratory data of the patients were extracted from outpatient and hospital records. The TRP levels of the four patient groups were assessed using the rtPCR method, and statistical analyses were performed both among groups and with individual patient data. Results: TRPC3 levels were considerably reduced in patients with Ulcerative Colitis compared to the control group. TRPM4 and TRPM6 exhibited elevated levels across all patient cohorts; however, these findings lacked statistical significance. In the cohort of Crohn's disease patients, the TRPC3 channel exhibited a statistically significant negative connection with the SES-CD score. Conclusion: The examined TRP channels demonstrated alterations in illnesses consistent with existing research. Subsequent study ought to concentrate on clinical and translational investigations to elucidate the functions of TRP channel subtypes in particular disease phenotypes and stages. Future studies with bigger cohorts may confirm the viability of TRP channels as diagnostic and prognostic indicators. The progression of novel therapeutic compounds aimed at TRP channels, along with investigations into their specificity and adverse effects, may result in substantial progress in the treatment of chronic gastrointestinal disorders, including IBD and IBS. Particularly, tactics like customized drug delivery systems or low-dose methodologies can enhance the therapeutic application of TRP modulators by minimizing adverse effects.