Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin spor karakterlerinin egzersiz bağımlılığı düzeylerine etkisi
The effect of sports character on the exercise addiction levels of student's studying at the Faculty of Sports Sciences
  1. Tez No: 945621
  2. Yazar: DOĞAN ASLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz Bağımlılığı, Spor Karakteri, Spor Bilimleri Fakültesi, Exercise Addiction, Sports Charecter, Faculty of Sports Sciences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin spor karakterlerinin egzersiz bağımlılığı düzeylerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada katılımcılara anket formu yüz yüze ulaştırılmış ve araştırmada gönüllülük esas alınmıştır. Araştırmada toplam 304 katılımcıya ulaşılmış ve toplamda 304 anket formu da değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada verilerin toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Jang (2013) tarafından geliştirilen, Türkçe'ye uyarlaması ise Görgüt ve Tuncel (2017) tarafından yapılan Spor Karakter Ölçeği ve Lichenstein ve ark. (2018) tarafından geliştirilen Türkçe uyarlaması Dokuzoğlu ve ark. (2022) tarafından yapılan Gençlere Yönelik Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Verilen çarpıklık ve basıklık değerleri incelendiğinde verilerin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Bu sebeple çalışmada parametrik testler tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında, betimsel istatistikler (frekans ve yüzdelik dağılım) kullanılmış, spor karakteri ve egzersiz bağımlılığı ile belirlenen demografik değişkenler arasındaki farklılıkları incelemek için Bağımsız Örneklem T Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Gruplar arasındaki anlamlı farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığını tespit etmek için ise Gabriel çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda spor karakterinin ve egzersiz bağımlılığı düzeyinin cinsiyete göre değişkenlik göstermediği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra lisanslı bir şekilde spor yapan bireylerin, lisanssız spor yapan bireylere göre egzersiz bağımlılığı düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna v varılmıştır. Ayrıca sınıf düzeyinin spor karakteri ile arasında anlamlı bir ilişki olduğuna ve spor yapma sıklığı arttıkça egzersiz bağımlılığı düzeyinin arttığı bilgisine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of sports character on exercise addiction levels among students studying at the faculty of sports sciences. A questionnaire form was administered to participants through face-to-face interviews, and participation was based on voluntary consent. A total of 304 participants were reached, and all 304 questionnaire forms were included in the evaluation. In this study, data were collected using a personal information form, the Sports Character Scale developed by Jang (2013) and adapted into Turkish by Görgüt and Tuncel (2017), and the Exercise Addiction Scale for Youth developed by Lichtenstein et al. (2018) and adapted into Turkish by Dokuzoğlu et al. (2022). The data were analyzed using the SPSS 26.0 statistical package. Skewness and kurtosis values indicated that the data were normally distributed; therefore, parametric tests were employed. Descriptive statistics (frequency and percentage distributions) were used, and Independent Samples T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were conducted to examine differences between sports character and exercise addiction in relation to identified demographic variables. Gabriel's post hoc test was applied to identify the specific groups responsible for significant differences. As a result of the study, it was found that neither sports character nor exercise addiction levels differed significantly by gender. However, individuals who engage in licensed sports exhibited higher levels of exercise addiction compared to those who do not. Additionally, a significant relationship was found between academic year level and sports character, and it was observed that exercise addiction levels increased with the frequency of physical activity. vii