Challenges faced by displaced public school teachers following the 2021 military coup in Myanmar
Myanmar'da 2021 askeri darbesi sonrasında yerinden edilen öğretmenlerin karşılaştıkları zorluklar
  1. Tez No: 945641
  2. Yazar: KAM LYAN HTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Myanmar, kamu okulu öğretmeni, 2021 Askerî Darbesi, sivil itaatsizlik hareketi (CDM), yerinden edilen öğretmenler, Myanmar, public school teacher, 2021 Military Coup, civil disobedience movement (CDM), displaced teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Sosyolojisi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Myanmar'da 2021 yılında gerçekleşen askerî darbe, kamu hizmetlerinin tüm alanlarında olduğu gibi kamu eğitim sisteminde de derin bir krize yol açmıştır. Darbenin ardından özellikle Myanmar Eğitim Bakanlığı'na (MOE) bağlı Temel Eğitim Dairesi'nde (DBE) görev yapan öğretmenler ile öğrencilerin eğitim hakkı ve mesleki kariyerleri askerî rejim tarafından ciddi şekilde kısıtlanmış ve engellenmiştir. Bu süreçte, kamu okulu öğretmenleri en çok etkilenen gruplardan biri olmuş; büyük bir çoğunluğu darbeye karşı açıkça muhalefet göstermiştir. Mevcut verilere göre, Eğitim Bakanlığı bünyesindeki öğretmenlerin yaklaşık üçte biri, 2021 yılı Şubat ayından itibaren Sivil İtaatsizlik Hareketi'ne (CDM) katılmıştır. Bu nedenle pek çok öğretmen, hayatlarını ve mesleki kariyerlerini feda etmiş, keyfi tutuklamalar ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kalmış; bazıları ise ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Bu çalışma, Myanmar'daki askerî rejim nedeniyle yerinden edilmiş kamu okulu öğretmenlerinin karşılaştığı zorlukları ve yaşadıkları güçlükleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik desen kullanılmıştır. Katılımcılar, kartopu ve amaçlı örnekleme yöntemleri ile seçilmiştir. Veri toplama süreci uzman görüşleri doğrultusunda oluşturulmuş ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, hâlihazırda Myanmar, Tayland ve Malezya'da bulunan 12 eski kamu okulu öğretmeniyle (7 kadın, 5 erkek) yürütülmüştür. Katılımcı seçim kriterleri, araştırma problemi ve amaçlarıyla uyumlu olacak şekilde önceden belirlenmiştir. Toplanan veriler, MAXQDA 2020 yazılımı kullanılarak Tematik Analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu süreçte veri kodlama, kategoriler oluşturma, temaları tanımlama ve nihai raporun yazılması adımları izlenmiştir. Elde edilen bulgular, Myanmar'daki kamu okulu öğretmenlerinin askerî darbeden ve beraberinde gelen politik çatışmalardan ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koymuştur. CDM'ye katılarak darbeye karşı duruş sergileyen bu öğretmenler, askerî rejim tarafından sistematik baskılara maruz kalmış; görevlerinden haksız şekilde ihraç edilmiş, bilgi ve becerilerini kullanarak geçim sağlama olanakları ellerinden alınmıştır. Bu koşullar, birçok öğretmeni sosyal çevrelerinden ve toplumsal yaşantıdan uzaklaştırarak yalnızlaşmalarına neden olmuştur. En uç vakalarda ise işkenceye maruz kalma, tutuklanma, hapsedilme, öldürülme ya da ülkeyi terk etmek zorunda kalma gibi insan hakları ihlalleri yaşanmıştır. Çalışma ayrıca, kamu çalışanlarının etik ikilemlerle nasıl başa çıktığını da incelemektedir: Demokratik yollarla seçilen hükümetin yerine geçen askerî rejime karşı durmak mı, yoksa halkı ve ülkenin siyasi krizini göz ardı ederek rejim altında görev yapmaya devam etmek mi? Bu tür durumlar, darbe ya da siyasi kriz yaşayan diğer ülkelerde de görülebileceğinden, bu araştırmanın benzer bağlamlarda alınabilecek tutumlar konusunda yol gösterici olabileceği düşünülmektedir. Son olarak çalışma, Myanmar'dan kaçmak zorunda kalan mülteci öğretmen ve öğrencilerin gittikleri ülkelerde hayatlarına ve eğitimlerine devam edebilmeleri için desteklenmelerinin önemine dikkat çekmekte; başta komşu ülkeler ve uluslararası kuruluşlar olmak üzere, ilgili paydaşlara etkili politika ve uygulamalar geliştirme çağrısında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The political conflict resulting from the 2021 military coup in Myanmar has led to total crises in all sectors of the public service, including public education. After the coup, both students and teachers, especially the teachers from Department of Basic Education (DBE) under Ministry of Education, Myanmar (MOE) are being limited and denied their professional career and their right of education by the military junta. Public school teachers in particular, are among the most affected, as most are actively opposed the military coup. Records indicate that one third of the entire teaching workforce under the Ministry of Education in Myanmar has participated in the civil disobedience movement (CDM) since February, 2021. Consequently, most of them have scarified their lives, their professional careers, and have faced unjust arrests and imprisonment, with some even fleeing the country. This study aimed to explore the challenges and difficulties faced by the public school teachers who have been displaced by the military junta. This research employed a qualitative methodology with a phenomenological design. The participants were selected through the snowball sampling method and the purposive sampling method. Data collection was prepared by taking expert review and then, conducted through a semi-structured in-depth interviews. And then, the semi-structured in-depth interviews were held with 12 former Myanmar public school teachers (7 Female, 5 Male) who are currently staying in Myanmar, Thailand, and Malaysia. The selection criteria for participants were established prior to the research to align with the research problem and objectives. The interview data collected were analyzed using Thematic Analysis with the assistance of MAXQDA 2020 software by writing memos, coding the data, generating categories, defining themes, and then producing the final report. The results showed that public school teachers in Myanmar were significantly affected by the military coup and its political conflict. They faced numerous challenges and hardships imposed by the military junta as a result of their opposition to the coup through participation in the Civil Disobedience Movement (CDM). Consequently, they experienced systematic oppression by the military regime including unjust dismissal from their jobs and the inability to earn a living using their knowledge and skills, particulary in teaching field. These conditions forced many to live in isolation and become excluded from their communities and societies. In the most extreme cases, individuals were tortured, arrested, imprisoned, killed, and forced to flee the country and live as refugees in neighboring nations. Additionally, it explored how civil servants navigate the ethical dilemma of choosing as teacher educators when it comes to deciding whether to oppose the military junta which seized power from the elected government, or to continue working under the military regime while disregarding the people and the country's ongoing political crisis. Such cases are likely to occur in any country experiencing a military coup or political conflict, and this study may offer insights into what and how to respond in similar situations. Finally, this study highlighted that it is very important to emphasize the need to support Myanmar refugee students and teachers in continuing their lives and education wherever their reside, and it also urges neighboring countries and international organizations to assist them through effective policy measures.