Duodenal eozinofil ve intraepitelyal lenfosit sayısının mevsimsel değişimi
Seasonal variation in duodenal eosinophil and intraepithelial lymphocyte counts
- Tez No: 945770
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Duodenum biyopsisi, intraepitelyal lenfosit, duodenal eozinofil, mevsimsel değişiklik, Duodenal biopsy, intraepithelial lymphocyte, duodenal eosinophil, seasonal variation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
DUODENAL EOZİNOFİL VE İNTRAEPİTELYAL LENFOSİT SAYISININ MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ ÖZET Amaç: Histopatolojik olarak normal kabul edilen duodenum endoskopik biyopsilerinde intraepitelyal lenfosit (İEL) ve eozinofil sayılarının yaş, cinsiyet, mevsim, ay ve yıllara göre değişimini değerlendirmek, bu değişiminin öneminin araştırılması ve bu hücrelerin fizyolojik sınırlar içindeki değişimlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Patoloji bölümü arşivinde bulunan Ocak 1985- Aralık 2020 yılları arasında 5 yılda bir yıl olarak seçilen 1985, 1990, 1995, 2000, 2005, 2010, 2015 ve 2020 yıllarına ait, normal histopatolojik sınırlarda değerlendirilen toplam 2428 hastaya ait preparatlar retrospektif olarak incelenmek üzere çalışmaya dahil edilmiştir. Vakaların arşivimizde bulunan hematoksilen-eozin kesitleri histopatolojik olarak incelenmiş olup incelemeler H&E kesitlerde x40 büyük büyütme alanında (BBA) yapılmıştır. Eozinofillerin en yoğun izlendiği bölgelerde üç lamina propriadaki toplam eozinofil sayılarının ortalaması alınmış; villus epitelinde intraepitelyal lenfositlerin en yoğun izlendiği alanlarda, 100 epitel hücresi içerisindeki lenfosit sayısı değerlendirilmiştir. Veriler cinsiyet, yaş, ay, yıl, mevsim, gastrit ve H. pylori varlığına göre karşılaştırılmış olup; istatistiksel analizler, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 27.0 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: İntraepitelyal lenfosit sayıları kadınlarda erkeklere göre yüksek bulunmuş fakat yaş grupları arasında anlamlı fark görülmemiştir. Aylar ve yıllar arasında içine değişiklikler görülmüş olup aylık dağılımda en yüksek Mayıs ayında izlenmiştir. Mevsimler arasında ise anlamlı farklılık izlenmemiştir. Dekatlar arasındaki karşılaştırmada en yüksek İEL 4.dekatta gözlemlenmiştir. Duodenal eozinofil sayısında yaş grupları ve dekatlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamış, ancak erkek cinsiyette kadın cinsiyete göre anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Mevsimler arasında kış mevsiminde diğer mevsimlerden yüksek bulunmuştur. Yıllar içinde belirgin artarak en yüksek değer 2020 yılında elde edilmiştir. Aylara göre değerlendirildiğinde bazı aylarda eozinofil sayılarında artış dikkat çekmiştir, en yüksek Aralık ayında, en düşük Nisan ayında bulunmuştur. Gastrit varlığı ile intraepitelyal lenfosit arasında anlamlı fark izlenmemiş olup duodenal eozinofil sayısı gastriti olanlarda artmış olarak izlenmiştir. H. pylori varlığı, intraepitelyal lenfosit sayısını ve eozinofil sayısını anlamlı düzeyde etkilememiştir. Sonuç: Normal sınırlarda değerlendirilen endoskopik duodenum biyopsilerinde intraepitelyal lenfosit sayısı ve eozinofil sayısının; yaş, cinsiyet, mevsim, ay ve yıllara göre değiştiği izlenmiştir. Bu değişimin bireysel ve çevresel faktörlerden etkilendiği düşünülmüştür. Bu hücre sayılarının yalnızca patolojik durumlarda değil, aynı zamanda normal varyasyonlar açısından değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SEASONAL VARIATION IN DUODENAL EOSINOPHIL AND INTRAEPITHELIAL LYMPHOCYTE COUNTS ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the variation in intraepithelial lymphocyte (IEL) and duodenal eosinophil counts according to age, sex, season, month, and year in endoscopic duodenal biopsies considered histologically normal. In doing so, it sought to explore the significance of such variations and assess these immune cells within the spectrum of physiological norms. Materials and Methods: Archival materials from the Department of Pathology at Erciyes University Faculty of Medicine were retrospectively reviewed. A total of 2,428 patients, whose duodenal biopsy specimens were evaluated as within normal histopathological limits, and who underwent endoscopy in the years 1985, 1990, 1995, 2000, 2005, 2010, 2015, and 2020 — selected at five-year intervals between January 1985 and December 2020 — were included in the study. Hematoxylin and eosin-stained sections were examined under ×40 high-power fields (HPF). For each case, the average number of eosinophils was calculated from three hot-spot areas showing the highest density of eosinophilic infiltration in the lamina propria. IELs were counted in epithelial hot-spot regions where intraepithelial lymphocytes were most prominent, and results were expressed per 100 epithelial cells. Data were analyzed according to gender, age, month, year, season, presence of gastritis, and H. pylori status using SPSS v27.0. Results: No statistically significant difference was found in IEL counts among age groups; however, counts were significantly higher in females than in males. IELs showed significant variation across months and years, with the highest monthly average observed in May. No statistically significant difference was found between seasons. Among age decades, the highest IEL count was observed in the fourth decade (30–39 years). Eosinophil counts did not significantly vary across age groups or decades but were significantly higher in males than females. Eosinophil levels were significantly higher in winter than in other seasons. A progressive increase was observed over the years, with the highest average eosinophil count recorded in 2020. Monthly evaluation revealed the highest count in December and the lowest in April. No significant relationship was found between gastritis and IEL counts. However, eosinophil counts were elevated in patients with histological gastritis. The presence of H. pylori did not have a significant effect on either IEL or eosinophil counts. Conclusion: Our findings demonstrate that intraepithelial lymphocyte and eosinophil counts in histologically normal duodenal biopsies vary with age, sex, month, year, and to a lesser extent, season. These variations are believed to be influenced by individual and environmental factors. The results emphasize the importance of considering physiological variation, in addition to pathological conditions, when evaluating these cell counts in routine histological examination.