Hekimlerin erişkin bağışıklama konusunda bilgi ve tutumları
The knowledge and attitudes of physicians regarding adult immunization
  1. Tez No: 945969
  2. Yazar: NURAN NERGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YIKILKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin bağışıklama, Bilgi Düzeyi, Tutum, Uzman Hekim, Asistan Hekim, Adult Vaccination, Physician, Level of Knowledge, Attitude, Specialist, Residents
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Erişkin bağışıklaması güvenilirliği, etkinliği ve maliyet-etkinliği yapılan çalışmalarla kanıtlandığı halde yeterince ilgi görmemektedir. Bu çalışmanın amacı, Ankara ilindeki Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde (EAH) görev yapmakta olan Aile Hekimliği, Dahiliye, Enfeksiyon Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları uzman ve asistan hekimlerinin erişkin bağışıklama konusunda bilgi ve tutumlarını değerlendirmektir. Çalışmamızda 234 hekime, demografik bilgilerin ve öz aşılanma ile ilgili soruların yöneltildiği ve ACIP kılavuzu ve ulusal aşı şeması rehberliğinde hazırlanan bilgi değerlendirmeye yönelik 15 adet doğru/yanlış sorusu bulunan standart bir anket formu uygulandı. İstatistiksel analiz sonucunda, katılımcıların yaş ortalaması 35,9±9,2 yıldı ve %61,5'i kadın ve %38,5'i erkekti. Kliniklere göre değerlendirildiğinde 61 kişi Aile Hekimliği, 61 kişi Dahiliye, 53 kişi Enfeksiyon Hastalıkları ve 59 kişi Göğüs Hastalıkları kliniğinde çalışmaktaydı. Katılımcılardan 123 kişi asistan hekimken, 111 kişi uzman hekimdi. Katılımcılara hazırlanan anket formuna göre aldıkları ortalama puan 8,4'tü. Bilgi düzeyini değerlendirmek amacıyla kullanılan toplam puanın median değeri ise 8'di. Katılımcıların %53,4'ü median değerin altında kaldığından erişkin bağışıklama ile ilgili bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu düşünüldü. Ayrıca tıp fakültesinden mezun olduktan sonra eğitim alan ve bu eğitimin yeterli olduğunu düşünen; hastalarına daha sıklıkla aşılanmayı öneren ve son on yılda tetanoz aşısı yaptıran hekimlerin bilgi düzeylerinin diğer gruplara kıyasla daha yüksek olduğu sonucuna varıldı. Ayrıca enfeksiyon hastalıkları hekimlerinin bilgi düzeyleri tüm puan türlerinde diğer branşlardan yüksek olarak belirlendi. En sık önerilen aşılar sırasıyla; influenza, hepatit B ve pnömokoktu. Bilgi düzeyi yüksek olan ve kendisine yılda bir düzenli olarak influenza aşısı yaptıran hekimler hastalarına daha sıklıkla aşı önermekteydi. Çalışmamız neticesinde; hedef aşılanma oranlarını artırmak için hekimlerin tıp fakültesinden mezun olduktan sonra da erişkin bağışıklama ile ilgili hizmet içi eğitim almaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Immunisation in adulthood is reported to be underused although its safety, high efficiency and cost-effectiveness have been proved in thelatest researches. The objective of this study was to assess the level of knowledge and attitude of specialists and residents currently have been working in Training and Research Hospitals in Ankara from four different specialties; Family Medicine, Internal Medicine, Infectious Diseases and Pulmonary Diseases. In the study, 234 participants completed a self-administered questionnaire. The information obtained included demographic data, status of self vaccination and 15 true/false questions based upon ACIP guide and Turkish National Adult Vaccination Schedule to evaluate the level of knowledge. The mean age of the participants was 35,9±9,2 years. %61,5 of the participants was female and %38,5 was male. 123 of them were residents and 111 were specialists. The average score of the pariticipants was 8,4. The median of the score which was used to assess the level of knowledge was 8. Since %53,4 of the pariticipants scored below the median, the level of knowledge was considered insufficient. The level of knowledge was higher in those who received information after graduation from faculty of medicine, considered the education to be sufficient, recommended vaccination to the patients more frequently and got vaccinated with tetanus within the last ten years. Yet, the level of knowledge of physicians of infectious diseases was higher compared to other specialties in total scoring. It was also noted that specialists of infectious diseases scored higher than residents of infectious diseases. Most frequently recommended vaccines were influenza, pneumococcal and hepatitis B vaccines. According to our study, physicians who had high level of knowledge and had annual seasonal flu shot recommended vaccines to the patients more frequently. We concluded that to increase the rate of adult vaccination coverage, more education programmes regarding adult vaccination have to be provided to physicians even after the graduation from faculty of medicine.