Farklı intrüzyon mekaniklerinin alt kesici dişler ve çevre dokuları üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analizi metoduyla karşılaştırılması
Comparison of the effects of different intrusion mechanics on mandibular incisors and surrounding tissues by using finite element analysis method
- Tez No: 945977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN YILDIRIM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar analizi, intrüzyon, mini vida, üç parçalı intrüzyon arkı, Finite Element Analysis, Intrusion, Miniscrew, Three-piece Segmented Intrusion Arch
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmada, farklı kuvvet uygulama noktasına sahip üç parçalı intrüzyon arkı ile gerçekleştirilen intrüzyon hareketi ile, farklı mini vida konumu ve kuvvet uygulama noktası ile yapılan kesici diş intrüzyonunun dişlerde ve çevre dokularda meydana getirdiği değişikliklerin karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mandibular kemik, santral ve lateral kesici dişler, periodontal ligament, braket ve tellerin modellenmesinin ardından, yapıların birbirleri ile uygun konumda konumlandırılması ve entegrasyonu gerçekleştirilmiş ve çalışma modelleri elde edilmiştir. İlk üç çalışma modelinde mini vida konumu ve intrüzyon kuvveti uygulama noktası değiştirilmiş, diğer üç çalışma modelinde ise intrüzyon kuvvetinin üç bölümlü ark telinin anterior parçası üzerindeki kuvvet uygulama noktası değiştirilerek 6 farklı senaryo oluşturulmuştur. Oluşturulan tüm senaryolarda, aynı kuvvet miktarı kullanılarak dişlerin başlangıç yer değiştirmeleri, periodontal ligament ve mini vidalardaki gerilme miktarı sonlu elemanlar analizi metoduyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Santral ve lateral kesici dişlerinin kökleri arasındaki mini vidadan destek alınarak intrüzyon kuvvetinin lateral ve kanin diş braketleri arasındaki mesafenin ortasından uygulandığı senaryo 2'de sagital ve vertikal yönde meydana gelen yer değiştirmeler, diğer senaryolara göre fazla bulunmuştur. Üç parçalı intrüzyon arkı ile gerçekleştirilen intrüzyon senaryolarında insizal kenarın labiale doğru devrilme miktarı, mini vida ile gerçekleştirilen intrüzyon senaryolarındaki devrilme miktarından daha azdır. Periodontal ligamentte meydana gelen en yüksek von Mises gerilme değerleri, intrüzyon kuvvetinin üç parçalı intrüzyon arkının kuvvet kolunun ark telinin distal uzantısına, kanin dişinin distaline uygulandığı senaryo 6'da lateral kesici dişte görülmüştür. Mini vidalarda en yüksek gerilmeler vidanın ilk iki yivinde ve boyun kısmında meydana gelmiş ve bu gerilme miktarının titanyum materyaline sahip vidaların mukavemet sınırının altında olduğu ve dayanıklılık açısından risk taşımadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulgulara göre, saf intrüzyona en yakın intrüzyon hareketi, kuvvetin üç parçalı intrüzyon arkının kuvvet kolunun ark telinin distal uzantısına, kanin dişinin distaline uygulandığı senaryo 6'da gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare and evaluate the changes in teeth and surrounding tissues caused by intrusion movement performed with a three-piece segmented intrusion arch having different force application points and incisor intrusion performed with different mini screw positions and force application points. Materials and Methods: After modeling the mandibular bone, central and lateral incisors, periodontal ligament, brackets and wires, the structures were positioned in the appropriate positions and integrated with each other, and then the study models were obtained. In the first three study models, 6 different scenarios were created by changing the mini-screw position and intrusion force application point, and in the other three study models, by changing the force application point of the intrusion force on the anterior part of the three-piece segmented intrusion arch. In all scenarios created, the initial displacements of the teeth, the amount of tension in the periodontal ligament and mini screws were evaluated using the finite element analysis method, using the same amount of force. Results: In scenario 2, where the intrusion force was applied from the middle of the distance between the lateral and canine tooth brackets, with support from the mini screw between the roots of the central and lateral incisor teeth, the sagittal and vertical displacements were found to be higher than the other scenarios. In the intrusion scenarios performed with the three-piece segmented intrusion arch, the amount of tipping of the incisal edge toward the labial is less than the amount of tipping in the intrusion scenarios performed with the mini screw. The highest von Mises stress values occurring in the periodontal ligament were seen in the lateral incisor in scenario 6, where the intrusion force was applied to the distal extension of the arch wire of the force arm of the three-piece segmented intrusion arch, distal to the canine tooth. The highest stresses in the mini screws occurred in the first two grooves and the neck of the screw, and it was determined that this stress amount was below the strength limit of the screws with titanium material and did not pose a risk in terms of durability. Conclusion: According to the findings obtained in our study, the intrusion movement closest to pure intrusion occurred in scenario 6, where the force was applied to the distal extension of the arch wire of the force arm of the three-piece segmented intrusion arch, distal to the canine tooth.