Maksiller anterior dişlere uygulanan farklı intrüzyon mekaniklerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of various intrusion mechanics applied to maxillary anterior teeth using finite element analysis
- Tez No: 987956
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Stress Analysis, Finite Element Analysis, Malocclusion, Overbite, Tooth Intrusion, Tooth movement Techniques, Dental Stress Analysis, Finite Element Analysis, Malocclusion, Overbite, Tooth Intrusion, Tooth movement Techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı; maksiller anterior dişlere uygulanan farklı intrüzyon mekaniklerinin, dişler ve periodontal dokular üzerindeki biyomekanik etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 24 yaşında gönüllü bir hastaya ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) görüntüleri kullanıldı. CBCT görüntüleri maksilla, maksiller dişler ve periodontal ligamentin üç boyutlu modellemeleri için“MIMICS”yazılımına aktarıldı. Ayrıca“SolidWorks”yazılımında, ark teli, braketler, tüpler, mini vidalar ve intrüzyon arkı modellendi. Birinci senaryoda intrüzyon arkı, ikinci ve üçüncü senaryolarda mini vidalar, dördüncü ve beşinci senaryolarda ise J hook headgear temsil edilmek üzere 5 farklı senaryo oluşturuldu. Tüm senaryolardaki modellemeler“ANSYS”yazılımına aktarılarak analizleri gerçekleştirildi. Bulgular: Senaryo 1 ve 4'teki kanin dişler haricinde bütün senaryolarda anterior dişlerin kronlarında distal, kök uçlarında mezial hareket meydana gelmiştir. Kron ve kök ucundaki bu hareket miktarı en fazla Senaryo 2'deki lateral dişlerde gözlenmiş, bunu Senaryo 3 ve 5'teki lateral dişler takip etmiştir. Bütün senaryolarda anterior dişlerin köklerinde palatinal yönde hareket meydana gelmiştir. Senaryo 3 ve 5'teki santral dişler hariç (Senaryo 3 ve 5'teki santral dişlerin kronlarının mezial kısımları palatinal, distal kısımları labial yönde hareket gerçekleştirmiştir) bütün senaryolarda anterior dişlerin kronları labial yönde hareket yapmıştır. Kronlardaki labial hareket en fazla Senaryo 2'deki lateral dişlerde görülmüş, bunu Senaryo 1'deki santral ve lateral dişler takip etmiştir. Kök uçlarındaki palatinal yönlü hareket en fazla Senaryo 4'teki santral dişlerde belirlenmiş, bunu Senaryo 2'deki lateral dişler takip etmiştir. Senaryo 1'deki kanin dişlerin kök uçları hariç bütün dişlerin kronları ve kök uçları apikal yönlü hareket gerçekleştirmiştir. Kök uçlarının apikal yöndeki hareketi en fazla Senaryo 2'de lateral dişlerde görülürken, genel olarak da bu senaryoda tüm anterior dişlerin kök uçlarının apikal yöndeki hareketinin diğer senaryolardakilerden daha fazla olduğu bulunmuştur. Periodontal ligamentte en fazla von Mises gerilmeleri, kuvvet uygulama noktalarına komşu dişlerin servikal bölgeleriyle birlikte Senaryo 2'deki lateral dişler ile Senaryo 4'teki kanin dişlerde belirlenmiştir. Sonuç: Bütün senaryolarda, maksiller anterior dişlerin tamamında genellikle intrüzyon ve labiale devrilme hareketi birlikte gözlenmiştir. Kronlardaki labial hareket en fazla Senaryo 1 ve 2'deki anterior dişlerde görülürken, Senaryo 3 ve 5'te ise nispeten daha fazla saf intrüzyon elde edilebileceği öngörülmüştür. Periodontal ligamentte meydana gelen von Mises gerilmeleri en fazla, kuvvet uygulama noktalarına komşu dişlerin servikal bölgelerinde görülmüştür. Kortikal ve trabeküler kemikte meydana gelen von Mises gerilmeleri en fazla, kuvvet uygulama noktalarına komşu diş köklerinin servikal ve apikal üçlüsüne yakın bölgelerinde görülürken, trabeküler kemikte bu gerilmeler daha genel bir dağılım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this finite element study was to comparatively evaluate the biomechanical effects of various intrusion mechanics applied to the maxillary anterior teeth on both the teeth and the surrounding periodontal tissues. Materials and Methods: Cone-beam computed tomography (CBCT) images obtained from a 24-year-old volunteer patient were used in this study. The CBCT data were imported into“MIMICS”software to generate three-dimensional models of the maxilla, maxillary teeth, and periodontal ligament. Additionally, the archwire, brackets, tubes, mini-screws, and intrusion arch were modeled in“SolidWorks”software. Five different scenarios were constructed: an intrusion arch in Scenario 1; mini-screws in Scenarios 2 and 3; and J-hook headgear in Scenarios 4 and 5. All models were then transferred into“ANSYS”software for finite element analysis. Results: Except for the canines in Scenarios 1 and 4, distal movement of the crowns and mesial movement of the root apices of the anterior teeth occurred in all scenarios. This pattern of crown and root apex displacement was greatest in the lateral incisors of Scenario 2, followed by the lateral incisors in Scenarios 3 and 5. In all scenarios, the roots of the anterior teeth exhibited palatal movement. Except for the central incisors in Scenarios 3 and 5 (where the mesial portions of their crowns moved palatally and the distal portions moved labially) the crowns of the anterior teeth showed labial movement in all scenarios. Labial crown movement was most pronounced in the lateral incisors of Scenario 2, followed by the central and lateral incisors in Scenario 1. Palatal displacement of the root apices was greatest in the central incisors of Scenario 4, followed by the lateral incisors in Scenario 2. Except for the root apices of the canines in Scenario 1, the crowns and root apices of all teeth exhibited apical movement. Apical displacement of the root apices was greatest in the lateral incisors in Scenario 2, and overall, Scenario 2 demonstrated greater apical displacement in all anterior teeth compared with the other scenarios. The highest von Mises stresses within the periodontal ligament were detected in the lateral incisors of Scenario 2 and the canines of Scenario 4, as well as in the cervical regions of teeth adjacent to the force application sites. Conclusion: Across all scenarios, maxillary anterior teeth generally exhibited a combination of intrusion and labial tipping. Labial crown movement was most pronounced in Scenarios 1 and 2; however, Scenarios 3 and 5 were predicted to achieve a relatively greater amount of pure intrusion. The highest von Mises stresses within the periodontal ligament occurred in the cervical regions of teeth adjacent to the force application points. In the cortical and trabecular bone, the greatest stress concentrations occurred near the cervical and apical thirds of the roots adjacent to the force application points, whereas stresses exhibited a more diffuse pattern within the trabecular bone.