Bir süt fabrikasının bazı fiziksel risklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of some physical risks of a milk factory
- Tez No: 945999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİLAY DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Gürültü, İş sağlığı ve güvenliği, Lighting, Noise, Occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (Disiplinlerarası)
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada Kars ilinde kaşar peyniri üretimi faaliyeti yürüten bir işletmenin çalışanları üzerinde gürültü ve aydınlatma kaynaklı riskler iş sağlığı ve güvenliği açısından belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında gürültü tespitinde Svantek 971 class 1 marka cihazı kullanılırken, aydınlatma ölçümünde ise Lutron LX-1128SD marka cihaz kullanılmıştır. Gürültü ölçümleri için fabrikanın her bir ünitesinde sütün işlenme sürecinde 5'er dakikalık 3 tekrarlı ölçümler alınmıştır. Ortam aydınlatmasının tespiti için her bir ünitede ölçüm cihazı sabit bir zemin üzerine ve ışık kaynağı dik olmayacak şekilde yerleştirilerek ortamın aydınlanma derecesi belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür ile karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda ortam aydınlanma ölçümlerinde en düşük aydınlanma düzeyinin seperatör ve krema oluşum süreçlerinde olduğu (252 lüks), en fazla aydınlanma düzeyinin ise haşlama ve yoğurma bölümünde (540 lüks) olduğu tespit edildi Fabrikada yapılan gürültü ölçümlerinde ise ortam gürültüsü; süt kabul bölümünde 77,1 dB, mayalama ve baskılama ünitesinde 76,4 dB, seperatör ve krema oluşum ünitesinde 88,0 dB, haşlama ve yoğurma ünitesinde 87,8 dB, ambalajlama ünitesinde 77,6 dB olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was tried to determine the risks originating from noise and lighting on the employees of a business operating in the production of kashar cheese in Kars province in terms of occupational health and safety. In the study, measurements were made during the kashar cheese production process with the help of a luxmeter and sound decibel meter devices measuring ambient lighting. Within the scope of the study, Svantek 971 class 1 brand device was used for noise detection, while Lutron LX-1128SD brand device was used for lighting measurement. For noise measurements, 3 repeated measurements of 5 minutes were taken during the milk processing process in each unit of the factory. In order to determine the ambient lighting, the measurement device was placed on a fixed surface in each unit and the light source was not perpendicular, and the level of illumination of the environment was tried to be determined. The results obtained were compared with the literature. As a result of the study, it was determined that the lowest level of illumination in ambient illumination measurements was in the separator and cream formation processes (252 lux), while the highest level of illumination was in the boiling and kneading section (540 lux). In the noise measurements made in the factory, the ambient noise was measured as 77.1 dB in the milk acceptance section, 76.4 dB in the fermentation and pressing unit, 88.0 dB in the seperator and cream formation unit, 87.8 dB in the boiling and kneading unit, and 77.6 dB in the packaging unit.