Ömer Nesefi tefsirinde Sebe ve Fatır surelerinin tahkik ve değerlendirmesi
The edition and evaluation of Sebe and Fatir chapters in commentary of Omar Nasafi
  1. Tez No: 697871
  2. Yazar: MERVA DALĞIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HADİ SOFUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, Sebe ve Fatır Suresi, Kur'ân, Metod, Tahkik, Omar Nasafî, et-Teysîr fi't-Tefsîr, Sura of Sebe and Fatır, Qur-an, Method, Research
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada Ömer Nesefî'nin(ö. 537/1142)et-Teysîr fi't-Tefsîr adlı eserindeki Sebe ve Fatır surelerini içeren bölüm tahkik edilmiş, müfessirin Kur'ân tefsir metodu incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümünde Ömer Nesefî'nin hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Sebe ve Fatır sureleri, et-Teysîr fi't-Tefsîr'de rivâyet ve dirâyet tefsîr yöntemleri açısından incelenmiştir. Rivayet tefsir yönteminde Kur'ân'ın Kur'ân'la tefsiri, Kur'ân'ın sünnetle tefsiri, Kur'ân'ın sahabe ve tabiûn sözleriyle tefsiri vb. konulardan bahsedilmiştir. Dirâyet tefsir yönteminde ise kıraat, kelime açıklaması, şiirle iştişhâd, tasavvuf ve kelam gibi konulara yer verilmiştir. Bununla beraber Kur'ân İlimleri başlığında müfessirimizin tefsirinde faydalandığı esbâb-ı nüzûl, mübhemât, sûrenin Mekkî-Medenî oluşu, sûrenin ayet ve harf sayısı, tenâsüb, umum-husus gibi başlıklar ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde et-Teysîr, rivâyet ve dirâyet yöntemi açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, et-Teysîr fi't-Tefsîr'in 61b-86a varakları arası tahkikli metni bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The part that includes Sebe and Fatır suras inOmar Nasafî's (d. 537/1142) work named et-Teysîr fi't-Tefsîr is being researched and comment method of the glossator is being examined in this study. Our study consists an introduction and three parts. The information about subject of the research, purpose, method and sources are given in the introduction part. Information about Omer Nasafi's life, teachers, students and works are included in the first part. At the second part, Sebe and Fatır suras, rumour and wisdom in et-Teysîr fi't-Tefsîr is examined in terms of methods. The hermeneutics of Quran with Quran the hermeneutics of Quran with tradition, hermeneutics of Quran with the words of companions of Prophet Muhammed and people whom talk with those people etc. are mentioned in the rumour hermeneutics method. As for wisdom hermeneutics subjects such as method, recitation, word explanation, istishhad with poetry, Islamic mysticism, and kalam are included. In addition, topics which our Glossator used in his hermeneutics such as the reasons and conditions of the versicles of Quran occurred, unspecified things, whether the sura is shaped in Mecca or Medina, total number of versicles and letters of the sure, proportion, general questions are included under Quran sciences topic. Also, in this part, et-Teysîr is evaluated in terms of rumour and wisdom. Et-Teysîr fi't-Tefsîr's researched text of pages between 61b-86a are included in third part.