Kronik hastalığı olan bireylerin aile hekimi memnuniyetinin ilaç tedavisi uyumuna etkisi
The impact of family physician satisfaction on medication adherence in individuals with chronic diseases
  1. Tez No: 946078
  2. Yazar: ÇAĞLAR ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, İlaç, Kronik hastalık, Memnuniyet, Tedavi, Uyum, Adherence, Chronic Illness, Family Medicine, Satisfaction, Treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, bir aile sağlığı merkezine kayıtlı kronik hastalığı olan 18 yaş ve üzeri 374 hastanın aile hekimi memnuniyetinin ilaç tedavisi uyumuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma; gözlemsel ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evreni, 30 Nisan 2024 tarihi itibariyle Bağcılar 12 No'lu ASM'de kayıtlı 13.902 kişiden oluşmuş olup, basit rastgele örneklem seçme yöntemiyle 374 katılımcıya ulaşılmıştır. Veriler; sosyodemografik bilgi formu, Europep-Tr Ölçeği ve Türkçe Modifiye Morisky Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Veriler SPSS 27 programı ile analiz edilmiştir. Normal dağılım gösteren niceliksel iki grup değerlendirmelerinde Student t-test, üç grup ve üzerindeki karşılaştırmalarda One-Way Anova test ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Bonferroni test kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde dağılıma göre Pearson korelasyon ve lineer regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların %71,9'u aile hekimliği hizmetlerinden genel olarak memnun olduğunu saptanmıştır. Memnuniyet, klinik davranış (4,34±0,3) alt boyutunda hizmet organizasyonu (3,65±0,49) alt boyutundan daha yüksek seviyelerde gözlemlenmiştir. Ayrıca, katılımcıların %84,8'inin ilaç tedavisi uyumunda yüksek bilgi düzeyine; %79,1'inin ilaç tedavisi uyumunda yüksek motivasyon düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Gelir durumunun, hasta memnuniyeti üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuş, geliri olmayan bireylerin toplam memnuniyet düzeylerinin asgari ücretin 3 katı ve fazla gelire sahip olan bireylere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kas ve iskelet sistemi ile ilgili kronik hastalığı olan hizmet organizasyonu alt boyutundan daha memnun olduğu görülmüştür. Çalışma durumunun ilaç tedavisi uyumundaki motivasyon düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuş, ev hanımlarının motivasyon düzeyinin çalışmayan bireylerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı şekilde akşam ilaç kullananların motivasyon düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Europep-TR Ölçeği'nin alt boyutları olan klinik davranış ve hizmet organizasyonu ile Türkçe Modifiye Morisky Ölçeği'nin ilaç tedavisi uyumundaki bilgi düzeyi alt boyutu arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Yapılan lineer regresyon analizinde klinik davranışın bilgi düzeyi üzerine etkileri anlamlı bulunmuştur. Hizmet organizasyonu bilgi düzeyi üzerinde etkili bir değişken olarak saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmanın sonuçları, hastaların aile hekimi memnuniyetinin alt boyutu olan klinik davranış ile ilaç tedavisi uyumunun alt boyutu olan bilgi düzeyi arasında anlamlı ve önemsenmesi gereken bir ilişki olduğunu ortaya koymuş; aile hekimi memnuniyetinin kronik hastalığı olan bireylerdeki ilaç tedavisi uyumunun iyileştirilmesinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the aim is to examine the effect of family physician satisfaction on medication adherence among 374 patients aged 18 and over with chronic diseases registered at a family health center. The research is observational and cross-sectional in nature. Materials and Methods: The study population consisted of 13,902 individuals registered at this family health center as of April 30, 2024. A simple random sampling method was used to reach 374 participants. Data were collected using a socio-demographic information form, the Europep-TR Scale, and the Turkish Modified Morisky Scale. Results: The data were analyzed using the SPSS 27 software. For the evaluation of two quantitative groups showing normal distribution, the Student's t-test was used; for comparisons involving three or more groups, the One-Way ANOVA test was applied, and the Bonferroni test was utilized to determine the group causing the difference. To evaluate the relationships between variables, Pearson correlation and linear regression analyses were conducted depending on the distribution. According to the research findings, 71.9% of the participants were generally satisfied with family medicine services. Satisfaction was observed to be higher in the clinical behavior sub-dimension (4.34±0.3) compared to the service organization sub-dimension (3.65±0.49). Additionally, 84.8% of the participants were found to have a high level of knowledge regarding medication adherence, and 79.1% had a high level of motivation in medication adherence. Income level was found to have a significant effect on patient satisfaction. Individuals without income had higher overall satisfaction levels compared to those earning three times or more the minimum wage. Participants with chronic musculoskeletal system diseases were found to be more satisfied with the service organization sub-dimension. Employment status was found to significantly affect the level of motivation in medication adherence. Housewives had higher motivation levels compared to unemployed individuals. Similarly, those who took their medications in the evening showed higher motivation levels. A statistically significant positive relationship was found between the sub-dimensions of the Europep-TR Scale—clinical behavior and service organization—and the knowledge level sub-dimension of the Turkish Modified Morisky Scale regarding medication adherence. Linear regression analysis revealed that clinical behavior had a significant effect on knowledge level. However, service organization was not identified as a significant variable influencing knowledge level. Conclusion: The results of the study revealed a significant and noteworthy relationship between the subdimension of family physician satisfaction, namely clinical behavior, and the subdimension of medication adherence, namely knowledge level. It suggests that family physician satisfaction may play a crucial role in improving medication adherence in individuals with chronic diseases.