Total diz artroplastisi sonrası erken postoperatif dönem konfor seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the early postoperative period comfort level after total knee arthroplasty
- Tez No: 946099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM ARAS SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total Diz Artroplastisi, Konfor, Postoperatif Dönem, Hemşirelik Hizmetleri, Total Knee Arthroplasty, Comfort, Postoperative Period, Nursing Services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Araştırmanın amacı total diz artroplastisi operasyonu geçirmiş bireylerde postoperatif dönem konfor düzeyini belirlemek ve buna etki edebilecek parametreleri değerlendirmek, parametrelere dair çıkarımlar yaparak preoperatif ve erken postoperatif dönemde yaşam standartlarının yükseltilmesi ve iyilik halinin sürdürülmesi amacıyla hemşirelik hizmetlerinin optimize edilmesi için öneriler oluşturulması amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 15.03.2024 - 15.07.2024 tarihleri arasında Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde diz artroplastisi operasyonu geçiren 50 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından oluşturulmuş, hastalara ait demografik verilere ek olarak literatürde araştırılmış ve perioperatif konfor ile olası ilişkisi bulunabilecek parametreleri içeren bir tanımlayıcı form ve Türkçe geçerlik ve güvenirliği yapılmış ve kullanım izni alınmış olan Perianestezi Konfor Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, total diz artroplastisi olan bireylerin postoperatif dönem konfor düzeyinin; demografik özelliklerinden farklı olarak, cerrahi süreç deneyimleri, postoperatif ağrı düzeyi ve bireysel yaşam alışkanlıkları ile daha yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle ağrı şiddetinin, ayılma alanı deneyiminin ve operasyon sırasında yaşanan fiziksel şikayetlerinin, hasta konforu üzerinde anlamlı farklılık yarattığı görülmüştür. Bu sonuçlar, operasyon sonrası bakımda bireysel deneyimlerin dikkate alınması ve hasta merkezli yaklaşımların önemli olduğunu bildirmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the postoperative comfort level of individuals who underwent total knee arthroplasty and to evaluate the parameters that may affect it. By making inferences about these parameters, the study also aimed to develop recommendations for optimizing nursing care in order to improve quality of life and maintain well-being during the preoperative and early postoperative periods. The sample of the study consisted of 50 voluntary participants who underwent knee arthroplasty in the Orthopedics and Traumatology Department of Aksaray Training and Research Hospital between March 15, 2024, and July 15, 2024. The data were collected using a descriptive form created by the researchers, which included demographic information as well as parameters identified in the literature as potentially related to perioperative comfort. Additionally, the Turkish version of the Perianesthesia Comfort Scale, which has been validated and for which permission for use was obtained, was utilized. The findings of the study revealed that the postoperative comfort level of individuals who underwent total knee arthroplasty was more closely associated with surgical experience, postoperative pain level, and individual lifestyle habits than with demographic characteristics. In particular, pain severity, recovery room experience, and physical complaints experienced during surgery were found to significantly affect patient comfort. These results emphasize the importance of considering individual experiences and adopting patient-centered approaches in postoperative care.