Bireysel ve sosyolojik mesajlar açısından Maide Suresi
Surah Al-Maidah in terms of individual and sociological messages
- Tez No: 946121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP CERAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Maide Suresi, Bireysel ve Sosyolojik Mesajlar, Yardımlaşma, Sorumluluk, Farkındalık, Surah Al-Maidah, Individual and Sociological Messages, Solidarity, Responsibility, Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışmamızda Maide Suresini sosyoloji ilminin verileri doğrultusunda tahlil etmeyi ve sure içerisinde geçen sosyolojik unsurları tasnif ve tahlil etmeyi hedefledik. Konumuzu işlerken birinci bölümde, Maide Suresi'nde geçen sosyolojik unsurların bireysel yansımalarını, ikinci bölümde ise Maide Suresi'nde geçen sosyolojik unsurların toplumsal yansımalarını ele aldık. Sureyi olgu ve kavramlar üzerinden sosyolojik tahlile tâbî tutarken Kur'an'ın farklı ilmî disiplinler çerçevesinde yorumlanabilmesinin imkânı ve ayetlerin hangi sosyal durumlara tekâbül edebileceği sorularını esas aldık. Maide Suresi çeşitli vesilelerle bireysel ve sosyal sorumlulukları öne çıkarmaktadır. Sure toplumu inşa ederken kötülüğü yok edilip iyiliğin yerleşmesi için son derece tutarlı bir bütünlüğe sahip olacak şekilde nazil olmuştur. Bunun amacı gerek bireylerde gerekse de toplumda oluşturulmak istenen sağlıklı ve huzurlu ortamın daha kolay ve kalıcı olarak sağlanmasıdır. Sağlıklı ve huzurlu ortamı yaşayıp yaşatabilmek için gerekli olan ahlaki ve davranışsal ilkeler ayetlerde doğrudan ve dolaylı olarak ifade edilmiştir. Maide Suresinde vurgulanan temel gerçeklik toplumsal gelişimin bireyle başlayıp daha sonra topluma yansımasıdır. Bu durumda insana düşen görev sadece kendi bireysel yaşamının belirli bir düzenle ilerlemesinin ötesinde tüm insanlığı kuşatacak bir huzur ortamını hedeflemesidir. Kur'an'ın tüm ayetleri gibi Maide Suresi de özü itibariyle bu amaca hizmet etmekte ve gerek ibadetlerin şartları, gerek haramlar ve helaller vesilesiyle hayata düzen getirmektedir. Birey ile toplum arasındaki ilişkilere belirgin sınırlar getiren surenin ilk bakışta anlamlandırılamayan ayetleri olabilir fakat bu ayetlerde vurgulanan emir ve yasakların arka planındaki insani gerçeklikler tahlil edildiğinde her türlü ilkenin hikmeti ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla insana düşen, emir ve yasakları, ilişkilere dair kuralları sadece ezberlemek değil, mümkün mertebe anlamlandırmaya çalışmaktır. Sonuç olarak, toplum da birey gibi canlı, değişken ve üretken bir yapıya sahiptir ve bu yapıyı korumak ve geliştirmek öncellikle bireyin Allah'ın indirdikleri ile amel etmesiyle mümkündür. Her türlü cahili alışkanlıklar, batıl inançlar, kişisel zafiyetler ve sosyal buhranların da çözümü ilahi hakikatler ekseninde yaşamakla aşılabilecektir.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to analyze the Surah Al-Maidah in line with the data of sociology and to classify and analyze the sociological elements in the Surah. While working on our subject, in the first part, we discussed the individual reflections of the sociological elements in the Surah Al-Maidah, and in the second part, we discussed the social reflections of the sociological elements in the Surah Al-Maidah. While subjecting the Surah to sociological analysis based on facts and concepts, we focused on the possibility of interpreting the Quran within the framework of different scientific disciplines and the questions of which social situations the verses could correspond to. Surah Maidah highlights individual and social responsibilities on various occasions. The Surah was revealed in a way that would have a very consistent integrity in order to eliminate evil and establish goodness while building society. The purpose of this is to provide a healthy and peaceful environment that is desired to be created both in individuals and in society more easily and permanently. The moral and behavioral principles necessary to live and maintain a healthy and peaceful environment are expressed directly and indirectly in the verses. The fundamental reality emphasized in the Surah Maidah is that social development begins with the individual and then reflects on society. In this case, the duty of man is not only to progress his individual life in a certain order but also to aim for an environment of peace that will encompass all of humanity. Like all verses of the Quran, the Surah Maidah essentially serves this purpose and brings order to life through the conditions of worship and the forbidden and the lawful. The Surah, which imposes clear boundaries on the relationships between the individual and society, may have verses that cannot be understood at first glance, but when the human realities behind the commands and prohibitions emphasized in these verses are analyzed, the wisdom of all principles emerges. Therefore, what falls to man is not only to memorize the commands and prohibitions, and the rules regarding relationships, but also to try to make sense of them as much as possible. As a result, society, like the individual, has a lively, variable and productive structure, and preserving and developing this structure is possible primarily by the individual acting according to what Allah has revealed. All kinds of ignorant habits, superstitions, personal weaknesses and social crises can be overcome by living on the axis of divine truths.