İndiyum ilavesinin Ag-TiO2 ve Cu-TiO2 esaslı SCR katalizörlerinin özellik ve performansına etkisi
The effect of indium addition on the properties and performance of Ag-TiO2 and Cu-TiO2 based SCR catalyst
  1. Tez No: 946190
  2. Yazar: ENGİN ALTUNSÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Indiyum(III) Nitrat Hidrat, TiO2, SCR, NOx İndirgeme, Katalitik Performans, Indium (III) Nitrate Hydrate, TiO2, SCR, NOx Reduction, Catalytic Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez çalışmasında, Indiyum(III) Nitrat Hidrat katkısının TiO2-AgNO3 ve TiO2-CuCl2 esaslı seçici katalitik indirgeme (SCR) katalizörlerinin yapısal, kimyasal ve katalitik performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deneysel analizler ve karakterizasyon teknikleri, % 3 Indiyum(III) Nitrat Hidrat katkılı TiO2-CuCl2 katalizörün 230 °C sıcaklık ve 4 kW güç seviyesinde ve 30000 h⁻¹ alan hızında % 95,88 gibi yüksek bir NOx dönüşüm verimliliği sağladığını ortaya koymuştur. BET ve Langmuir yüzey analizleri, Indiyum katkısının katalizörün toplam yüzey alanını artırarak mikropor yapıyı optimize ettiğini ve böylece daha geniş bir aktif yüzey sağladığını göstermiştir. Ayrıca, SEM-EDS analizleri, Indiyum ve bakırın katalizör yüzeyinde homojen bir dağılım sergilediğini, bunun aktif bölgelerin daha verimli kullanılmasına ve reaksiyon verimliliğinin önemli ölçüde artmasına olanak tanıdığını ortaya koymuştur. Deneysel veriler, sıcaklık ve 1-4 kW aralığındaki güç seviyelerindeki artışın NOx dönüşüm verimliliği üzerindeki direkt ve olumlu etkilerini doğrulamış ve düşük sıcaklıklarda dahi katalizörün stabil ve etkin bir performans sergilediği gözlemlenmiştir. Bu bulgular, CuCl2-TiO2-3In' katalizörünün yüksek sıcaklıklarda ve 1-4 kW aralığındaki güç yükleme seviyelerinde optimum performans sergilediğini ve endüstriyel uygulamalar için güvenilir ve verimli bir alternatif sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated the effect of Indium (III) Nitrate Hydrate addition on the structural, chemical, and catalytic performance of TiO2-AgNO3-CuCl2-based selective catalytic reduction (SCR) catalysts. Experimental analyses and characterization techniques revealed that the TiO2-CuCl2 catalyst with % 3 Indium doping achieved a high NOx conversion efficiency of % 95,88 at 30000 h⁻¹ space velocity, 230 °C, and 4 kW power levels. BET and Langmuir's surface analyses demonstrated that Indium doping increased the total surface area of the catalyst, optimizing the microporous structures and thereby providing a broader active surface. Additionally, SEM-EDS analyses showed a homogeneous distribution of Indium and copper on the catalyst surface, which allowed for more efficient utilization of active regions and significantly enhanced reaction efficiency. Experimental data confirmed the direct and positive effects of increased temperature and power levels on NOx conversion efficiency, with stable and effective performance observed even at lower temperatures. These findings indicate that the catalyst CuCl2-TiO2-3In exhibits optimal performance at high temperatures and power levels, making it a reliable and efficient alternative for industrial applications.