İklim değişikliği sağlık etkileri bilgi düzeyi ölçeği: Bir ölçek geliştirme çalışması
Climate change health impacts knowledge level scale: A scale development study
- Tez No: 946195
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÖZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği ve sağlık, ölçek geliştirme, geçerlik, güvenirlik, bilgi düzeyi, Climate change and health, scale development, validity, reliability, level of knowledge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İklim Değişikliği Sağlık Etkileri Bilgi Düzeyi Ölçeği : Bir Ölçek Geliştirme Çalışması İklim değişikliğinin sağlık etkileri oldukça ciddi boyutlarda olmakla beraber önümüzdeki yıllarda bu etkilerin daha da artacağı kaçınılmazdır. Bu konudaki kanıtları bulmaya yönelik araştırmalara devam ederken diğer taraftanda toplumun bilgi ve farkındalık seviyesini arttırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmada 18 yaş üstü bireylerin iklim değişikliği sağlık etkileri bilgi düzeyini belirlemek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak amacıyla iklim değişikliği sağlık etkileri bilgi düzeyi ölçeği geliştirlmesi amaçlandı. Çalışmamızın farklı basamakları için, ilgili kavramın evrenini içine alacak şekilde toplam 904 kişiye ulaşılmış ve çalışmamızın test tekrsr test yöntemi için 97 kişiye tekrar anket-form uygulanmıştır. Metodolojik tipte bir araştırma olan çalışmamızda geçerlik yorumsal geçerlik (görünüş geçerliği,kapsam geçerliği), yapı geçerliği ve ölçüt dayanaklı geçerlik ile değerlendirildi Güvenirliği değerlendirmek için ise iç tutarlılık katsayısı (Cronbach Alpha), madde analizleri ve test tekrar test yöntemi kullanıldı. Grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U ve Kruskal Walls testleri, değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson ve Spearman korelasyon analizleri kullanıldı. İstatistiksel analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences, versiyon 25.0), AMOS (Analysis of Moment Structures, versiyon 21.0) ve R (versiyon 4.4.3) kullanılarak yapıldı 14 madde ve 2 boyuttan oluşan nihai ölçeğin, iç tutarlık katsayısı (Cronbach Alpha) 0.914 , toplam açıklana varyans ise 67.208 olarak bulundu. Ölçekte bulunan faktörlerin isimleri“fizyolojik etkiler”ve“psikolojik etkiler”şeklinde belirlendi. Ölçekten alınan puan arttıkça bilgi düzeyinin arttığı anlamına gelmektedir. Meslek (sağlık çalışanı, diğer) , kronik hastalık ve çevre kuruluşuna üye olma durumu ile ölçek toplam puan ve faktör puanları arasında anlamlı fark bulundu. Ayrıca genel olarak eğitim durumu arttıkça bilgi düzeyinin arttığı görüldü. Cinsiyet ve çocuk durumu ile puanlar arasında anlamlı bir fark , yaş ile puanlar arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Çalışmamızın sonunda iklim değişikliği sağlık etkileri bilgi düzeyi ölçeğinin geçerlik ve güvenirliğinin sağlandığı ve bu konudaki bilgi düzeyini belirleyebilecek bir ölçek olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Climate Change Health Impacts Knowledge Level Scale: A Scale Development Study The health impacts of climate change are quite serious and it is inevitable that these impacts will increase in the coming years. While continuing research to find evidence on this issue, efforts should also be made to increase the level of knowledge and awareness within society. This study aimed to determine the knowledge level of individuals over the age of 18 about the health effects of climate change and to develop a climate change health effects knowledge level scale in order to increase awareness on this issue. For the different stages of our study, a total of 904 people were reached to include the universe of the relevant situation and 97 people were asked to complete the survey form for the test-retest method of our study. In our study, which is a methodological type of research, validity was evaluated with interpretive validity (face validity, content validity), construct validity and criterion-based validity. To evaluate reliability, internal consistency coefficient (Cronbach Alpha), item analysis and test-retest method were used. Mann Whitney U and Kruskal Walls tests were used to compare groups, while Spearman and Pearson correlation analysis was used to evaluate the relationships between variables. Statistical analyses were performed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences, version 25.0), AMOS (Analysis of Moment Structures, version 21.0), and R (version 4.4.3). The final scale, consisting of 14 items and 2 dimensions, had an internal consistency coefficient (Cronbach's Alpha) of 0.914 and a total variance explained of 67.208. The factors identified in the scale were named“physiological effects”and“psychological effects.”Higher scores on the scale indicate a higher level of knowledge. A significant difference was found between the scale total scores and factor scores in relation to occupation (health worker, other), chronic disease, and membership in an environmental organization. In addition, it was observed that the level of knowledge increased with the level of education. No significant difference was found between the scores and gender or child status, and no significant relationship was found between the scores and age. At the end of our study, it was concluded that the validity and reliability of the climate change health effects knowledge level scale was ensured and that it was a scale that could determine the level of knowledge on this subject.