Pediatrik yoğun bakımdaki ebeveynlerin aile merkezli bakım algısı ile psikolojik durumların değerlendirilmesi
Evaluation of family-centered care perception and psychological conditions of parents in pediatric intensive care units
- Tez No: 946248
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım, Ebeveyn, Aile Merkezli Bakım, Kaygı, Depresyon, Hemşire, Pediatric Intensive Care, Parent, Family-Centered Care, Anxiety, Depression, Nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı, Araştırmada, pediatrik yoğun bakımdaki ebeveynlerin aile merkezli bakım algısı ile psikolojik durumlarını (anksiyete, depresyon) etkileyen faktörlerin belirlemektir. Bu çalışma, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olup, Haziran 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında, çocuk yoğun bakım ünitesinde çocuğu yatan 134 ebeveyn ile yürütülmüştür. Çalışma verileri ebeveyn bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ve Aile Merkezli Bakım Değerlendirme Ölçeği aracılıyla toplandı. Veriler hem yüz yüze hem de çevrim içi (online) yöntemlerle toplanmıştır. Yüz yüze veriler, bir Tıp Fakültesi'ne bağlı çocuk yoğun bakım ünitesinde; çevrim içi veriler ise Instagram ve WhatsApp uygulamaları aracılığıyla ebeveynlerden elde edilmiştir. Veriler SPSS-15 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Normal dağılım varsayımını sağlamayan ikili gruplarda Mann-Whitney U Testi ve ikiden fazla olan gruplarda ise Kruskall-Wallis Testi ve ölçeklerinin arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Spearman's rho ilişki testi ve çoklu doğrusal regresyon analizinde ENTER modeli kullanılmıştır. Çalışma bulgularına göre, ebeveynlerin depresyon puan ortalaması 15,1±9,38, durumluk kaygı puan ortalaması 40,6±7,58, sürekli kaygı puan ortalaması ise 46,1±8,17 ve aile merkezli bakım puan ortalaması ise 83,5±18,6 dir Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda oluşturulan modelin anlamlı olduğu belirlenmiştir (F= 2,466; p:0,021). Modele dahil edilen bağımsız değişkenlerden depresyon, durumluk kaygı, çocuk sayısı ve çocuk yaşı değişkenlerinin modelde anlamsız olduğu saptanmıştır (p>0,05). Modelde yer alan sürekli kaygı, yaş ve ziyaret sıklığı değişkenlerinin (p:0,004, p:0,045, p:0,033) anlamlı olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, çocuk yoğun bakım ünitesinde tedavi gören çocukların ebeveynlerinde, aile merkezli bakım algısı ile psikolojik durumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu; özellikle kaygı düzeyleri bağlamında bu ilişkinin dikkat çekici olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, aile merkezli bakım uygulamalarının güçlendirilmesine yönelik ileri düzeyde araştırmalara ve müdahalelere gereksinim olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the factors affecting the perception of family-centered care and psychological states (anxiety, depression) of parents in pediatric intensive care. This study is descriptive and correlational in nature and was conducted between June 2024 and February 2025 with 134 parents whose children were hospitalized in the pediatric intensive care unit. The study data were collected through the parent information form, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Scale, and Family-Centered Care Rating Scale. Data were collected through both face-to-face and online methods. Face-to-face data were obtained from a pediatric intensive care unit affiliated with a Faculty of Medicine; online data were obtained from parents via Instagram and WhatsApp applications. Data were analyzed using the SPSS-15 statistical package program. In order to examine the relationship between the Mann-Whitney U Test in binary groups that do not meet the normal distribution assumption and the Kruskall-Wallis Test in groups of more than two, and the Spearman's rho relationship test and the ENTER model in multiple linear regression analysis were used. According to the study findings, the mean depression score of the parents was 15.1±9.38, the mean state anxiety score was 40.6±7.58, the mean trait anxiety score was 46.1±8.17 and the mean family-centered care score was 83.5±18.6. As a result of the multiple linear regression analysis, it was determined that the model created was significant (F= 2.466; p:0.021). It was determined that the depression, state anxiety, number of children and child age variables included in the model were insignificant in the model (p>0.05). It was observed that the trait anxiety, age and visit frequency variables included in the model (p: 0.004, p: 0.045, p: 0.033) were significant. As a result, it was determined that there was a significant relationship between the perception of family-centered care and psychological states of parents of children receiving treatment in the pediatric intensive care unit; this relationship was particularly striking in the context of anxiety levels. These findings reveal the need for advanced research and interventions to strengthen family-centered care practices.