Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden evde sağlık hizmeti alan hastaların yakınlarının bakım yükünün değerlendirilmesi
Evaluation burden care for caregivers who are receiving home health services from facuty of Health Sciences Bağcilar Health Practice and Research Hospital
- Tez No: 471671
- Danışmanlar: DR. MURAT ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evde Sağlık, Evde Bakım, Bakım Verme, Bakım Verme Yükü, Home Care, Home Health Care, Care givers, Care burden
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Evde Bakım Hizmetleri; 'Hekimlerin önerileri doğrultusunda hasta kişilere, aileleri ile yaşadıkları ortamda, sağlık ekibi tarafından rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tıbbi gereksinimlerini karşılayacak şekilde sağlık bakımı ile sağlık hizmeti sunulması' şeklinde tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, çeşitli sebeplerle yatağa tam ya da yarı bağımlı evde bakım alan hastalara bakım veren yakınlarının yaşadığı güçlükleri anlamak ve sorunlarına katkıda bulunmaktır. Çalışma Mayıs-Haziran 2017 tarihlerinde, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı evde sağlık hizmeti biriminden faydalanan 195 bakım veren hasta yakını ile yapılmıştır. Veriler sosyo-demografik özelliklerin sorgulandığı araştırıcı tarafından düzenlenen bir anket formu ve Zarit Bakıcı Yükü Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın yapılabilmesi için 2017/580 No'lu Etik Kurul yazılı izni alınmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 21.0 paket programıyla analiz edildi. Araştırma sonucunda hastaların tanıları sıklık sırasına göre nörolojik hastalıklar, HT ve DM şeklinde belirlenmiştir. Bakım verenlerin çoğunluğunun kadın, evli oldukları, daha çok hastaların kız çocuklarının bakım verdikleri belirlenmiştir. Bakım veren aile bireylerin bakım verme yükü puan ortalaması 38,48±12,68 bulunmuştur. Bu değerler bakım veren aile bireylerin bakım yükünün düşük-orta derecede olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, yakınları tarafından kendi evlerinde bakım verilmesi, evde bakım hastalarının fiziksel ve psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır. Ancak yapılan çalışmalar bakım verenlerin bazı sorunlarla karşılaştığını göstermektedir. Bakım verenlerin fiziksel, psikososyal ve maddi açıdan yaşam kalitelerinin etkilenme düzeyinin bilinmesi, bakım verenin yükünü etkileyen faktörlerin ortaya konulması ve bu doğrultuda önlemlerin alınması hastanın da azami ix faydası yönünde olacaktır. Bu durumda evde bakım hizmetleri geniş bir ekip hizmetinin sunumunu gerektirir. Özellikle birinci basamakta uzun süreli hekim hasta ilişkisi geriatrik yaş grubu tarafından önemsenmekte, yapılan çalışmalar zorunlu haller dışında yaşlıların aile hekimlerini değiştirmediklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Home Care Services has been referred to as;“health care and delivering of health services including the rehabilitation, physical therapy and psychological therapy towards the recommendations of physicians, given to patients at environments they live with their families in order to meet their health needs”. Purpose of this study, to investigate the challanges that are experienced by primary care-givers of the patients who are confined to bed or have limited physical capability and to contribute to their problems. This study was conducted between May 2017 and June 2017. Hundred and ninety-five patients were included who are receving home health services from Bağcılar Health Practice and Research Hospital. The data were obtained by use of a researcher prepared questionnaire investigating demographic characteristics using the Zarit Caregiver Burden Scale. Internal board review approval was obtained prior to the initiation of the study (Reference number of 2017/580). The data analysis was processed by using SPSS 21.0. In our study the most common diseases were neurological disorders, hypertension, DM. We observed that most care givers were married woman and they were siblings of the disabled person. The mean of care giving imposition was 38,48±12,68. These values suggest that family members that taking of disabled person had low-medium care giving imposition . In this study, we identified that home care provided by patients' relatives as primary care giver may result in better patient satisfaction. However, the studies suggests that care givers encounter significant challenges including physical, psychosocial and ecenomic problems . Determination and of the level of the impact of those difficulties on caregiver and preventive measures on these matters may improve outcomes which requires a compherensive team service for home care. The long term doctor patient relation in primary care is considered to be crucial in geriatric age group and studies suggest that elderly patients don't change their family physician except mandatory situations.