Tıkayıcı koroner arterlerin olmadığı iskemili (INOCA) hastaların anjina ya da anjina eşdeğeri semptomlarına göre strain ekokardiyografi parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of strain echocardiography parameters according to angina or angina equivalent symptoms in ischemia without occlusive coronary arteries (INOCA) patients
- Tez No: 946338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARSLAN ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: INOCA, strain ekokardiyografi, anjina, dispne, INOCA, strain echocardiography, angina, dyspnea
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Koroner arter hastalığı dünya çapında mortalite ve morbiditenin önde gelen nedenlerinden biridir. Ancak anjinası ya da anjina eşdeğeri semptomları olup, miyokard iskemisinin nesnel kanıtı olan hastaların yaklaşık %50'sinde koroner anjiyografide herhangi bir majör epikardiyal damarda >%50 darlık olarak tanımlanan obstrüktif koroner arter hastalığı bulunmamaktadır. Obstrüktif koroner arterlerin olmadığı miyokardiyal iskemi (INOCA); düşük yaşam kalitesine, tekrarlayan hastane yatışlarına, olumsuz kardiyovasküler sonuçlara ve mortaliteye katkıda bulunduğu giderek daha fazla kabul edilen bir kronik koroner sendromdur. Bu hastalar klinisyene çeşitli şikayetlerle başvurabilmekte, bu durum da klinisyenler için tanısal anlamda zorluk oluşturabilmektedir. Bu çalışmada amaç, anjina ve dispne şikayetleri olan INOCA hastaları arasında ekokardiyografi ve laboratuvar parametreleri açısından fark olup olmadığını inceleyerek, INOCA hastalarındaki farklı prezentasyonların sebebinin anlaşılmasına katkı sağlamak, böylece bu hasta popülasyonuna yönelik tanı, takip ve tedavi alanında literatüre bilimsel bir katkı sağlamaktır. Yöntem: Ekim 2023 ile Ekim 2024 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji polikliniğine anjina ya da anjina eşdeğeri semptomlar ile başvuran ve Miyokard Perfüzyon Sintigrafisinde iskemi saptanan; ancak iskemisinin etiyolojisine ve tedavisine yönelik yapılan invaziv Koroner Anjiografisinde, INOCA kavramının tanımında ifade edildiği şekilde, herhangi bir koroner arterde %50'den daha az lezyonu olan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan hastalar; anjina şikayeti ile başvuranlar ve anjina eşdeğeri olarak kabul edilen semptomlar (anjina eşdeğeri olarak kabul edilen en sık semptom olduğu için esas olarak efor dispnesi göz önünde bulundurulmuştur) ile başvuranlar şeklinde iki ayrı gruba ayrılmıştır. Hastaların geçmiş kayıtları ve detaylı poliklinik bilgileri, laboratuvar tetkikleri, elektrokardiyografileri (EKG), ve daha önceden tarafımca yapılmış olan ekokardiyografi görüntüleri üzerinden çalışma retrospektif olarak planlanmıştır. İstatiksel anlamlılık seviyesi p 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların yaş ortalaması Ort±SS=58,0 (±7,8) yıl idi. Hasta populasyonunun %66,7'si kadındı. Hastaların %55,6'sının asıl şikayeti efor dispnesi, %44,6'sının ise anjina idi. Her iki gruptaki hastaların MPS'lerinde de ortalama %8 iskemi mevcuttu ve gruplar arasında iskemi yüzdesi açısından bir fark yoktu. Çalışmamızda anjina ile başvuran hastalar ile dispneyle başvuranlar karşılaştırıldığında özellikle LV GLS ve LA rezerv strain açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı; ancak LA konduit strain ve LA kontraksiyon strain açısından anlamlı bir fark saptamadık. Sonuç: Çalışmamız, INOCA'lı hastalarda semptomlarla; strain ekokardiyografi parametreleri ve biyobelirteç düzeyleri arasında niceliksel olarak tespit edilebilir ilişki olduğunu gösteren literatürdeki ilk çalışmadır. Dispne ile basvuran INOCA'lı hastalarda hem inflamasyonun göstergesi olan CRP yüksekliği, hem de mikrovasküler disfonksiyon ile ilişkisi olduğu gösterilmiş LV GLS ve LA rezerv strain parametrelerindeki bozulma; bu hastalarda mikrovasküler disfonksiyonun ve inflamasyonun, anjınal şikayetleri olan INOCA'lı hastalara göre patofızyolojık süreçte daha etkili rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca KEFKY ile KMD'nin ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda dispne ile başvuran INOCA'lı hastalarda mikrovasküler disfonksiyon bulgularının ön planda olması, bu hastalarda KEFKY gelişme olasılığının daha yüksek olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bu konuyla ilgili geniş hasta gruplarını içeren, çok merkezli, prospektif çalışmalara ihtıyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Coronary artery disease is a leading cause of mortality and morbidity worldwide. However, approximately 50% of patients with angina or angina equivalent symptoms and objective evidence of myocardial ischemia do not have obstructive coronary artery disease, defined as >50% stenosis in any major epicardial vessel on coronary angiography. Myocardial ischemia without obstructive coronary arteries (INOCA) is a chronic coronary syndrome that is increasingly recognized as contributing to poor quality of life and recurrent hospitalizations, adverse cardiovascular outcomes and even mortality. Furthermore, these patients may present to the clinician with a variety of presentations, which can pose a diagnostic challenge for clinicians. The aim of this study was to investigate whether there is a difference in echocardiographic and laboratory parameters between INOCA patients with complaints of angina and dyspnea, to understand the cause of the different symptoms in INOCA patients, and thus to make a scientific contribution to the literature in the field of diagnosis, follow-up and treatment of this patient population. Method: Patients who met the inclusion and exclusion criteria, were divided into two groups: those who presented with angina and those who presented with symptoms considered as angina equivalent (angina equivalent symptom was exertional dyspnea). The study was retrospectively planned based on the patients' past records and detailed outpatient clinic information, laboratory tests, electrocardiograms (ECG), and echocardiography images registered in the system. Statistical significance level was accepted as p0.05. Results: The average age of the participants was 58,0 (±7,8) years. The cardinal complaint was exertional dyspnea in 55.6% and angina in 44.6% of the patients, but this value was not statistically significant. The MPS of patients in both groups showed a mean of 8% ischemia and there was no difference between the groups. In our study, we found a statistically significant difference between patients with angina and patients with dyspnea, especially in terms of LV GLS and LA reserve strain parameters. However, we found no significant difference in LA conduit strain and LA contraction strain. Conclusion: Our study is the first in the literature to demonstrate a quantifiable relationship between symptoms and strain echocardiographic parameters and biomarker levels in patients with INOCA. In INOCA patients with dyspnea, both elevated CRP, which is an indicator of inflammation, and impaired LV GLS and LA reserve strain parameters, which have been shown to be associated with microvascular dysfunction, suggest that microvascular dysfunction and inflammation may play a more effective role in the pathophysiologic process in these patients than in INOCA patients with anginal complaints. In addition, it is known that CKD is associated with HFPEF. In our study, microvascular dysfunction findings were predominant in INOCA patients presenting with dyspnea, suggesting that these patients may have a higher likelihood of developing HFPEF. However multicenter, prospective studies involving large patient groups are needed.