Farklı tamir materyalleri ile restore edilen dış servikal rezorpsiyon kavitelerinin kırılma direncinin karşılaştırılması
Comparison of fracture resistance of external cervical resorption cavities restored with different repair materials
- Tez No: 946427
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KALYONCUOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dış kök rezorpsiyonu, TotalFill BC RRM Fast Set Putty, Biodentin, Equia Forte HT, Kırılma dayanımı, External root resorption, TotalFill BC RRM Fast Set Putty, Biodentine, Equia Forte HT, Fracture resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; çekilmiş maksiller santral diş örneklerinde bukkal kök seviyesinde yapay olarak oluşturulan dış servikal kök rezorpsiyonlarının (DSKR) farklı tamir materyalleri ile restore edildikten sonra kırılma dirençlerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 84 adet çekilmiş tek köklü daimi insan üst maksiller santral dişi kullanılmıştır. Tüm örneklerin kök kanal tedavisi tamamlandıktan sonra köklerin bukkal yüzeyine DSKR kaviteleri oluşturulmuştur. Örnekler farklı restorasyon tipine göre [TotalFill BC RRM Fast Set Putty (TF-RRM), TF-RRM + Equia Forte HT, Biodentin, Biodentin + Equia Forte HT, Equia Forte HT] 7 gruba ayrılmıştır (n:12). Restorasyonu tamamlanan örnekler termal siklus uygulaması sonrasında periodontal ligament boşluğu taklit edilerek akrilik bloklara gömülmüştür. Yükleme hızı her bir örnek için 1mm/dk olacak şekilde ve maksimum kuvvet kırılma meydana gelene kadar uygulanmıştır. Kırık tipleri stereomikroskop altında incelendi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Bulgular: Sağlıklı dişlerden oluşan negatif kontrol grubu ile materyal grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p>0.05). Restore edilmemiş kavitelerden oluşan pozitif kontrol grubu ile diğer tüm gruplar arasındaki fark ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Sonuç: DSKR kavitelerinin restorasyonunda Biodentine alternatif olarak TF-RRM kullanılabilir. Bu materyallerin üzerine Equia Forte HT kullanımı dayanım değerini artırmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the fracture resistance of external cervical root resorptions (ECRR) artificially created at the buccal root level of extracted maxillary central incisor samples, after restoration with different repair materials. Materials and Methods: A total of 84 extracted single-rooted permanent human maxillary central incisors were used in this study. After completing root canal treatment for all specimens, ECRR cavities were prepared on the buccal surfaces of the roots. The specimens were divided into seven groups (n=12) based on the type of restoration material used: [TotalFill BC RRM Fast Set Putty (TF-RRM), TF-RRM + Equia Forte HT, Biodentine, Biodentine + Equia Forte HT, Equia Forte HT]. Following the completion of restorations, the specimens underwent thermal cycling and were embedded in acrylic blocks with simulated periodontal ligament spaces. Loading was applied at a speed of 1 mm/min until fracture occurred, and the maximum force was recorded. Fracture types were examined under a stereomicroscope. The obtained data were subjected to statistical analysis. Results: There was no statistically significant difference between the negative control group consisting of sound teeth and the material groups (p>0.05). However, the positive control group, consisting of unrestored cavities, showed a statistically significant difference compared to all other groups (p0.05). Conclusion: TF-RRM can be considered as an alternative to Biodentine for the restoration of ECRR cavities. The use of Equia Forte HT over these materials did not enhance fracture resistance values.