Kişilerarası problem çözme becerileri eğitiminin ev hanımlarının tükenmişliklerine etkisi
The effects of the interpersonal problem-solving skills education on the burnout of housewifes
- Tez No: 946467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, kişilerarası problem çözme, ev hanımı, Burnout, interpersonal problem solving, housewife
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma kişilerarası problem çözme becerileri eğitiminin ev hanımlarının tükenmişlikleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı deneysel desen türlerinden 'öntest-sontest deney, kontrol ve plesabo gruplu deneysel model' kullanılmıştır. Çalışmaya deney grubu dahilinde 10; kontrol grubu dahilinde 14 ve plasebo grubu dahilinde 11 olmak üzere toplamda 35 ev hanımı katılmıştır. Araştırmanın deney grubunda yer alan ev hanımlarına 7 oturumluk“Kişilerarası Problem Çözme Beceri Eğitimi Programı”uygulanmıştır. Plasebo grubunda yer alan ev hanımlarına 7 oturumluk“Dikiş Nakış Kursu”uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan ev hanımlarına ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak Ev Hanımlarında Tükenmişlik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verileri ile gerçekleştirilen Karışık Ölçümler için İki Faktörlü Anova sonuçları incelendiğinde Ev Hanımlarında Tükenmişlik Ölçeği'nin; sıkıcı ve yorucu ev ortamları boyutu puan ortalamalarının deney, kontrol ve plasebo grubu katılımcılarının farklı zamanda olma durumuna göre ve farklı zamanlarda farklı gruplarda olma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı; destek eksikliği boyutunun puan ortalamalarının ise deney grubu üyelerinin öntest ve sontest puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı ve sontest puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük olduğu ancak deney, kontrol ve plasebo grupları katılımcıların farklı zamanlarda farklı gruplarda olma durumuna göre destek eksikliği puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmektedir. Araştırma bulguları deney grubu katılımcılarına ait sıkıcı-yorucu ev ortamı boyutu puan ortalamalarının plasebo grubuna katılan ve kontrol grubunda bulunan katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmadığını; deney grubu katılımcılarına ait destek eksikliği boyutu ön test son test puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, son test puanlarının ön test puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu; deney grubu katılımcılarına ait destek eksikliği boyutu puan ortalamalarının plasebo ve kontrol grubunda bulunan katılımcılara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of interpersonal problem-solving skills training on burnout in housewives. In the study, a quasi-experimental design type of 'pretest-posttest experimental, control and placebo group experimental model' was used. A total of 35 housewives participated in the study, 10 in the experimental group, 14 in the control group and 11 in the placebo group. The housewives in the experimental group were given a 7-session“Interpersonal Problem-Solving Skills Training Program”. The housewives in the placebo group were given a 7-session“Sewing and Needlework Course”. No procedure was applied to the housewives in the control group. The Burnout Scale in Housewives and the Personal Information Form were used as measurement tools in the study. When the results of the Two-Factor Anova for Mixed Measurements conducted with the research data were examined, it was seen that the Burnout Scale in Housewives; boring and tiring home environment dimension mean scores did not differ statistically significantly according to the experimental, control and placebo group participants being at different times and being in different groups at different times; the mean scores of the lack of support dimension differed statistically significantly from the pretest and posttest mean scores of the experimental group members and the posttest mean scores were statistically significantly lower, but the lack of support mean scores did not differ statistically significantly according to the experimental, control and placebo group participants being in different groups at different times. The research findings show that the boring-tiring home environment dimension mean scores of the experimental group participants did not decrease statistically significantly compared to the placebo group and control group participants; there was a statistically significant difference between the pretest and posttest mean scores of the lack of support dimension of the experimental group participants, and the posttest scores were statistically significantly lower than the pretest scores; the mean scores of the lack of support dimension of the experimental group participants did not decrease statistically significantly compared to the placebo and control group participants.