An evaluation of intercultural competence level of EFL learners joining virtual exchange projects and its relationship with their language learning motivation
Sanal değişim projelerine katılan yabancı dil olarak İngilizce öğrenicilerinin kültürlerarası yeterlilik düzeyleri ve dil öğrenme motivasyonları ile ilişkisi üzerine bir değerlendirme
- Tez No: 946517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanal Değişim, Kültürlerarası Yeterlik, Yabancı Dil Öğrenme Motivasyonu, İngilizce Öğretimi, Virtual Exchange, Intercultural Competence, Foreign Language Learning Motivation, English Language Teaching
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de Yabancı Dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin sanal değişim projesine katılımlarının kültürlerarası yetkinlik düzeyleri üzerindeki etkisini ve bu deneyimin yabancı dil öğrenmeye yönelik motivasyonlarına nasıl yansıdığını incelemektedir. Nitel araştırma desenine dayanan çalışmada, üniversiteleri tarafından desteklenen uluslararası bir sanal değişim projesine gönüllü olarak katılan altı İngilizce öğretmen adayı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Tematik analiz sonucunda dört ana tema ortaya çıkmıştır: dil ve kültüre dair algılarda dönüşüm; kültürlerarası farkındalığın eyleme dökülmesi, motivasyon ve iletişimsel güçlenme ve sanal değişimde karşılaşılan zorluklar. Bulgular, katılımcıların dil, kültür ve iletişimdeki rollerine ilişkin algılarında önemli değişimler yaşadığını göstermektedir. Farklı kültürel geçmişlere sahip bireylerle kurulan anlamlı iletişim, öğrencilerin kendilerini daha açık fikirli, farkında ve hedef dili sınıf içi ve dışı ortamlarda kullanmaya daha istekli hissetmelerini sağlamıştır. Öte yandan, teknik sorunlar, kültürlerarası yanlış anlaşılmalar ve aksan farklılıkları gibi çeşitli zorluklar da katılımcıların deneyimlerinde dikkat çeken unsurlar arasında yer almıştır. Genel olarak çalışma, sanal değişim projelerinin kültürlerarası duyarlılığı ve iletişimsel özgüveni artırma potansiyelini ortaya koymakta; bu etkinin özellikle pedagojik olarak iyi yapılandırılmış ortamlarda daha belirgin hale geldiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of participation in a virtual exchange project on the intercultural competence levels of students learning English as a Foreign Language in Turkey and how this experience is reflected in their motivation to learn a foreign language. In this study, which is based on a qualitative research design, semi-structured in-depth interviews were conducted with six prospective English language teachers who volunteered to participate in an international virtual exchange project supported by their universities. Four main themes emerged as a result of the thematic analysis: transformation in perceptions of language and culture; putting intercultural awareness into action; motivation and communicative empowerment; and challenges encountered in virtual exchange. The findings indicate that the participants experienced significant changes in their perceptions of their roles in language, culture, and communication. Meaningful communication with individuals from different cultural backgrounds made the students feel more open-minded, aware, and more willing to use the target language in and out of the classroom. On the other hand, various challenges such as technical problems, intercultural misunderstandings, and accent differences were also among the notable elements in the participants' experiences. In general, the study reveals the potential of virtual exchange projects to increase intercultural sensitivity and communicative self-confidence; it emphasizes that this effect becomes more pronounced especially in pedagogically well-structured environments.