İlk ve ortaöğretim düzeyi ithal ve yerel Almanca ders kitaplarının kültürlerarasılık bağlamında incelenmesi
Examination of primary and secondary level imported and local German textbooks in the context of intercultural
  1. Tez No: 691269
  2. Yazar: ZERRİN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İthal Almanca ders kitapları, Yerel Almanca ders kitapları, Kültür öğeleri, Kültürlerarasılık, Kültürlerarası yeterlilik, Imported German textbooks, Local German textbooks, Culturalelements, Cross-cultural, Cross-cultural competence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim düzeyinde Hallo Anna 3 ithal Almanca ders kitabı ve Hallo, Kinder! yerel Almanca ders kitabı, ortaöğretim düzeyinde ise Studio 21 ithal Almanca ders kitabı ve Wie Bitte? yerel Almanca ders kitaplarının kültürlerarasılık bağlamında incelenmesidir. Çalışmada sadece ortaokul düzeyi ithal ve yerel almanca ders kitabı incelemesi değil ilköğretim düzeyi ithal ve yerel almanca ders kitabı incelemesi de yapılmıştır. Bu durum hedef dilin öğreniminin daha küçük yaşlarda başlaması gerektiği ve birçok özel okulda ikinci yabancı dil öğrenimine ilköğretim düzeyinde başlandığı için ilköğretim düzeyi ders kitaplarının da aynı özenle ve dikkatle incelenmesi konusunda önemlidir. Bu çerçevede Hallo Anna 3, Hallo, Kinder! Studio 21, Wie Bitte? Almanca ders kitaplarında yer alan kültürel öğeler incelenmiştir. Bu incelemeler doğrultusunda ithal ders kitaplarında yer alan kültürel öğeler ile yerel ders kitaplarında yer alan kültürel öğelerin aktarımında ne gibi farklılıklar veya benzerlikler olduğu açıklanmıştır. Yabancı dil öğretiminde kültürün önemi ve dil-kültür ilişkisine değinilmiştir. Diller için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesinde yer alan kültürel unsurlar tablo halinde verilmiş ve açıklanmıştır. Çalışmanın devamında kültürlerarasılık kavramı açıklanmıştır. Yabancı dil öğretiminde okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerileri kadar önemli bir yere sahip olan kültürlerarası yeterlilik ve bu kültürlerarası yeterliliğin kazanılmasıyla birlikte hedef dilin öğreniminde ne tür olumlu yansımalar olacağı açıklanmıştır. Bir milleti diğer milletlerden ayıran en önemli unsur kültürdür. Bu kültürel öğeler maddi ve manevi kültür öğeleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar ait olduğu milletin özünü yansıtır. Bu açıdan yabancı dil öğretiminde hedef dilin ülkesindeki insanları ve onların yaşayış biçimini anlamak çok önemlidir. Kendi ülkesi ile hedef dilin ülkesi arasında ne gibi farklılık ve benzerlikler olduğunun kavranmasında son derece önemli olan kültürel öğelerin yabancı dil öğretimindeki yeri ve tanımı verilmiştir. Bu farklılık ve benzerliklere dikkat çekerken her kültürün kendine özgü olduğunu ve saygı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği altı çizilmesi gereken noktalardan biridir. Dick Meijer' in ders kitaplarının seçiminde ve değerlendirilmesinde sosyo-kültürel içeriğin sunumu ve iletilmesi açısından geliştirdiği“Meijer und Jenkins Kriterienkatalog”kriterleri ders kitaplarındaki ülkebilgisi içeriğine eleştirel bir bakış atıyor. Ele alınan ilköğretim ve ortaöğretim düzeyi ithal ve yerel Almanca ders kitapları burada açıklanan“Meijer und Jenkins Kriterienkatalog”kriterleri temel alınarak incelenmiştir. Çalışma ilköğretim ve ortaöğretim düzeyi ithal ve yerel Almanca ders kitaplarının tanıtımı yapılarak sürdürülmüş ve açıklanan kültürel öğeler ve kültürlerarasılık kavramlarının kitap içerisindeki kullanımı incelenmiş ve değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to introduce Hallo Anna 3 imported German textbooks at primary level and Hallo, Kinder! German textbook local, while at secondary level Studio 21 imported German textbook and Wie Bitte? it is the study of local German textbooks in the context of intercultural. German textbook review not only secondary school level import and local German textbook review but also primary school level import and local German textbook review. This is important because the learning of the target language must begin at a younger age, and since second foreign language learning in many private schools begins at the primary level, it is also important to study primary school textbooks with the same care and attention. In this frame Hallo Anna 3, Hallo, Kinder! Studio 21, Wie Bitte? Cultural elements in German textbooks are examined. According to these reviews, it is explained what differences or similarities exist in the transfer of cultural elements contained in imported textbooks and cultural elements contained in local textbooks. The importance of culture in Foreign Language Teaching and the relationship between language and culture were discussed. Cultural elements contained in the framework of the European common recommendations for languages are given and explained in a table. In the continuation of the study, the concept of Interculturality is explained. Intercultural competence, which has an important place in foreign language teaching as well as reading, writing, listening and speaking skills, and what positive repercussions will be in the learning of the target language with the acquisition of this intercultural competence, are explained. The most important element that distinguishes a nation from other nationalities is culture. These cultural elements are divided into material and spiritual cultural elements. These reflect the essence of the nation to which it belongs. From this point of view, it is very important to understand the people in the country of the target language and how they live in Foreign Language Teaching. The place and decription of cultural elements in foreign language teaching is given, which is extremely important in understanding what differences and similarities are between their country and the country of the target language. It is one of the points that should be underlined when drawing attention to these differences and similarities that each culture is unique and should be evaluated within the framework of respect. The“Meijer und Jenkins Criterion”criteria developed by Dick Meijer in terms of presentation and communication of socio- cultural content in the selection and evaluation of textbooks give a critical look at the content of country information in textbooks. The primary and secondary level of the school were examined based on the“Meijer und Jenkins Criterion”criteria described here in imported and local German textbooks. The study was continued by introducing imported and local German textbooks at the primary and secondary level, and the use of the cultural elements and intercultural concepts described in the book was studied and evaluated.