The effects of psychological capital on self-perceived creativity:The role of extraversion and openness to experience as a moderator
Psikolojik sermayenin bireyin kendi yaratıcılık algısına etkisi:Dışadönüklüğün ve deneyimlere açıklığın düzenleyici rolü
  1. Tez No: 946672
  2. Yazar: BARIŞ CAN SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK UÇANOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik sermaye, kişisel yaratıcılık düşünceleri, dışadönüklük, deneyimlere açıklık, psychological capital, creative self-beliefs, extraversion, openness to experience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın odak noktası, psikolojik sermaye ile bireyin kendi yaratıcılık algısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Psikolojik sermaye ve yaratıcılık arasındaki ilişki, liderlik tarzları ve duygu çalışmaları gibi diğer bağlamlarda değerlendirilmiş olsa da, Psikolojik Sermaye ile kişinin kendisinin yaratıcı inançları arasındaki ilişki daha fazla araştırmayı gerektirmektedir. Bu çalışma, önceki çalışmaları tamamlayarak ve genişleterek, bu değişkenler arasındaki ilişkiyi Psikolojik Sermaye Ölçeği, Kısa Yaratıcı Benlik Ölçeği, Gough Yaratıcı Kişilik Ölçeği ve ayrıca Beş Büyük Kişilik Ölçeğinden Deneyime Açıklık ve Dışa Dönüklük soruları kullanarak araştırmıştır. Hipotez testi yoluyla (N = 260) sonuçlar, Psikolojik Sermaye ve onun dört alt boyutunun Umut, Öz-Yeterlik, Dayanıklılık, İyimserlik ile Yaratıcı Benlik ve ayrıca Yaratıcı Kişilik ile pozitif korelasyon içinde olduğunu göstermektedir. Dahası, bireyin kendi yaratıcılık algısı ile Deneyime Açıklık ve Dışa Dönüklük arasında önemli pozitif korelasyon olduğu doğrulanmıştır. Ancak sonuçlar, yalnızca dışa dönüklüğün Psikolojik Sermaye ve Yaratıcı Benlik arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Psikolojik sermayenin yaratıcı benlik üzerindeki etkisi dışa dönüklük düzeyine göre artmaktadır. Bu sonuçların teori ve gelecekteki çalışmalar için etkileri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is to investigate the relationship between psychological capital and self-perceived creativity. Albeit the relationship between psychological capital and creativity has been assessed in other contexts such leadership styles and affection studies, the relation between Psychological Capital and self-perceived creative beliefs require further research. By complementing and extending previous studies, this study explored the relation between these variables using Psychological Capital Scale, Short Scale of Creative Self Scale, Gough Creative Personality Scale, and also Openness to Experience and Extroversion questions from Big Five Personality Scale. Through hypothesis testing (N= 260), results indicate that Psychological Capital and its four dimensions Hope, Self-Efficacy, Resilience, Optimism positively correlated with Creative Self, and also Creative Personality. Moreover, it is confirmed that there is a significant positive correlation between self-perceived creativity with Openness to Experience and Extroversion. However, results reveal that only extroversion moderates the relationship between Psychological Capital and Creative Self. The effect of Psychological Capital on Creative Self increases according to the level of extroversion. Implications of these results for theory and future studies are discussed.