El yazılı vasiyetname
Holographic will
- Tez No: 946740
- Danışmanlar: PROF. DR. SANEM AKSOY DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ölüme bağlı tasarruflar, el yazılı vasiyetname, vasiyetname yapma iradesi, ehliyetsizlik, irade bozuklukları, vasiyetnamenin iptali, Testamentary dispositions, holographic will, testamentary intent, lack of capacity, defects of will, revocation of wills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasında el yazılı vasiyetnameler ele alınmıştır. Çalışmanın amacı Türk Hukuku'nda el yazılı vasiyetname şeklindeki vasiyetnameler hakkında yer alan düzenlemeleri ve el yazılı vasiyetnamelerin geçerlilik şartlarını incelemek, uygulamada karşılaşılan biçim sorunları ve Yargıtay içtihatları çerçevesinde bir değerlendirmede bulunmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde el yazılı vasiyetnamelerin ölüme bağlı tasarruflar arasındaki yeri, tarihsel gelişimi ve Türk Hukuku dışındaki hukuk düzenlerindeki yeri ve son olarak el yazılı vasiyetnamenin öne çıkan özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde el yazılı vasiyetname yapabilmek için gerekli olan ehliyet şartları ve vasiyetname yapma iradesi, Türk Medeni Kanunu'nda yer alan hükümler çerçevesinde el yazılı vasiyetnamenin geçerlilik şartları, bir el yazılı vasiyetnamenin geçerliliği hakkında tartışma yaratabilecek hususlar ve el yazılı vasiyetnamenin yetkili memurlara bırakılma halleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde el yazılı vasiyetnamelerin hükümsüzlük halleri ele alınmış, bu kapsamda kanunda öngörülen iptal edilebilirlik haliyle birlikte diğer gerçekleşebilecek hükümsüzlük halleri ve bunların el yazılı vasiyetnameler özelindeki görünümleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on holographic wills. The aim of the study is to examine the regulations on holographic wills in Turkish Law and the conditions for the validity of holographic wills, to address the form problems encountered in practice and to make an evaluation within the framework of the case law of the Court of Cassation. In the first part of the study, the place of holographic wills among testamentary dispositions, their historical development and their place in legal systems other than Turkish Law and finally the prominent features of holographic wills are discussed. In the second part, the conditions of capacity to make a holographic will and the intention to make a will, the conditions for the validity of a holographic will within the framework of the provisions of the Turkish Civil Code, the issues that may cause controversy about the validity of a holographic will and the cases of leaving a holographic will to authorized officials are examined. In the third and final part of the study, the invalidity of holographic wills is discussed, and in this context, along with the revocability stipulated in the law, other possible invalidity situations and their appearances in the case of holographic wills are evaluated.