Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının tekstil sektöründe uygulamaları ve değerlendirilmesi
Textile of sustainable development goals applications and evaluation in the sector
- Tez No: 946918
- Danışmanlar: PROF. DR. SENİYE ÜMİT FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Dijital Dönüşüm, Tekstilde Sürdürülebilirlik, Yazılım Geliştirme, Proje Yönetimi, Çevik Yaklaşım, SCRUM, Dijital Kaizen, Sustainability, Sustainable Development Goals, Digital Transformation, Sustanibility in Textile, Software Development, Project Management, Agile Approach, SCRUM, Digital Kaizen
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmanın amacı her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de düşük kaynak kullanımı ilkesiyle tüketim, su geri kazanımı, geri dönüştürülmüş ve organik hammadde kullanımı, izlenebilirlik ve şeffaflık gibi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının uzun vadede dijitalleşmeyle birlikte katkılarını ve kalkınma hedeflerini başarma derecelerini araştırmaktır. Çalışmanın amacı aşağıda ifade edilen araştırma soruları kapsamında daha net ortaya konulabilir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları tekstil sektöründe ne ölçüde uygulamalara yansımaktadır? Hangi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları tekstil sektöründe daha fazla öne çıkmaktadır ve kritik değer taşımaktadır? Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının tekstil sektöründe uygulanması ile ortaya çıkacak katkılar nelerdir? Firmanın verimlilik, karlılık, etkinlik gibi ölçütlerinde ne tür farklılaşmalar olmaktadır? Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik etkileşimi firmada ne/neler sağlamaktadır? Dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilişkisi kapsamında firmanın öncesi ve sonrası dönemleri incelendiğinde hangi Sürdürülebilir Kalkınma Amacının etkisiyle gerçekleşen iyileştirmeye ihtiyaç duyduğu gözlemlenmektedir? Bu sorular çerçevesinde yapılacak olan araştırma ve incelemeler sonucunda tekstil sektörü firmalarına yararlı olabilecek bir öneri modeli çıkarmak nihai hedeftir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the contributions of sustainable development goals such as consumption, water recovery, use of recycled and organic raw materials, traceability and transparency with the principle of low resource use in the textile sector, as in every sector, along with digitalization in the long term and the degree to which they achieve the development goals. The purpose of the study can be revealed more clearly within the scope of the research questions stated below. To what extent are sustainable development goals reflected in practices in the textile industry? Which sustainable development goals are more prominent and of critical value in the textile industry? What are the contributions that will emerge from the implementation of sustainable development goals in the textile sector? What kind of differences are there in the company's criteria such as productivity, profitability and effectiveness? What does the interaction of digitalization and sustainability provide in the company? When the before and after periods of the company are examined within the scope of the relationship between digital transformation and sustainability, it is observed that it needs improvement under the influence of which sustainable development goal? As a result of the research and examinations to be carried out within the framework of these questions, the ultimate goal is to create a recommendation model that can be useful for textile sector companies..