PISA 2022 sonuçlarına göre öğrencilerin kültürel sermayelerinin fen başarısına etkisi: Türkiye örneklemi
The effect of students' cultural capital on their science achievement according to PISA 2022 results: Türkiye sample
- Tez No: 946928
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜMER AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Sermaye, Sermaye Türleri, Akademik Başarı, Fen Başarısı, PISA 2022, Cultural Capital, Types of Capital, Academic Success, Science Achievement, PISA 2022
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada öğrencilerin öğrencilerinin kültürel sermayeleri ile fen başarıları arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Kültürel sermaye ve fen başarısı üzerinde etkileri düşünülen bazı demografik faktörler de çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın temel araştırma sorusu ve alt araştırma sorularına cevap bulmak için nicel araştırma yöntemlerinden korelasyon desen ilişkisel bağlamda ve nedensel karşılaştırma deseni yordayıcı bağlamda uygulanmıştır. Bu çalışmada analiz için ikincil verilerden yararlanılmıştır. PISA-2022'de değerlendirmeye alınan Türkiye'de öğrenim gören öğrencilere ait veriler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Analizleri yapmak için IEA International Database Analyzer Version 4.0.35 (IDB Analyzer) yazılımı kullanılmıştır. Araştırmada anne,baba ve ebeveynin sahip olduğu en yüksek eğitim düzeyi, anne ve babanın mesleki statüsününün öğrencinin fen başarısı üzerinde anlamlı farkılıklarını belirtmek için bağımsız örneklem t-testi yapılmıştır. Sonuçlar anne baba eğitim düzeyi ve mesleki statünün fen başarısı üzerinde anlamlı bir farklılığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca , araştırmanın temel sorusu olan Ev kaynakları (HOMEPOS), Aile Desteği (FAMSUP), Bireysel Öğrenmeye Yönelik Aile Desteği (FAMSUPSL) ve Gelecekteki Kariyere Yönelik Bilgi Arayışı (INFOSEEK) ölçeklerinin Fen başarısı üzerindeki etkiyi analiz etmek için doğrusal çoklu regresyon modeli uygulanmıştır. Analiz sonucunda Ev Kaynakları (HOMEPOS) ve Aile Desteği (FAMSUP) düzeyleri fen başarısı üzerinde pozitif etkiye sahipken; Bireysel Öğrenmeye Yönelik Aile Desteği (FAMSUPSL) negatif etkiye, Gelecekteki Kariyere Yönelik Bilgi Arayışı düzeyi ise istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationships between students' cultural capital and their science achievement. Some demographic factors that are thought to have effects on cultural capital and science achievement were also included in the study. In order to find answers to the main research question and sub-research questions of the study, correlation design from quantitative research methods was applied in the relational context and causal comparison design was applied in the predictive context. In this study, secondary data were used for analysis. The data belonging to the students studying in Turkey, which were evaluated in PISA-2022, constitute the sample of the study. IEA International Database Analyzer Version 4.0.35 (IDB Analyzer) software was used for the analyses. In the study, independent sample t-test was conducted to determine the significant differences between the highest education level of the mother, father and parents, and the professional status of the mother and father on the student's science achievement. The results revealed a significant difference between parents' education level and professional status on science achievement. In addition, a linear multiple regression model was applied to analyse the effect of Home Resources (HOMEPOS), Family Support (FAMSUP), Family Support for Individual Learning (FAMSUPSL) and Information Seeking for Future Career (INFOSEEK) scales on science achievement. As a result of the analysis, it was observed that Home Resources (HOMEPOS) and Family Support (FAMSUP) levels had a positive effect on science achievement, Family Support for Individual Learning (FAMSUPSL) had a negative effect, and the level of Information Seeking for Future Career did not have a statistically significant effect.