Ortaöğretim 9. sınıf İngilizce dersi öğretim programının değerlendirilmesi
Evaluation of secondary school 9th grade English curriculum
  1. Tez No: 946939
  2. Yazar: SUNA YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 9. sınıf İngilizce dersi öğretim programı, öğretmen görüşleri, programın öğelerine dayalı değerlendirme, 9th grade English curriculum, teacher opinions, curriculum-based evaluation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma, 9. sınıf İngilizce dersi öğretim programının, programın temel bileşenlerine dayalı olarak öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Nicel veriler, Balıkesir il merkezi ve ilçelerinde görev yapan 250 İngilizce öğretmeninden toplanmıştır. Nitel veriler ise 12 İngilizce öğretmeniyle gerçekleştirilen görüşmeler aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada ortaya konan alt problemlere yanıt bulmak amacıyla hem nicel hem de nitel veri toplama araçlarından faydalanılmıştır. Nicel veri toplanmasında“Eğitim Programlarını Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel veri toplanmasında ise araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmen görüşlerine ilişkin verilerin çözümlenmesinde frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, cinsiyet ve hizmet süresi gibi değişkenler açısından anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Görüşmelerle elde edilen nitel veriler ise betimsel ve içerik analizi yöntemiyle değerlendirilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın nicel boyutuna ilişkin verilerin sonucunda, öğretmenlerin 9. sınıf İngilizce dersi öğretim programına ilişkin hedef, içerik, öğrenme-öğretme ve ölçme-değerlendirme boyutlarında genel olarak olumlu görüş bildirdikleri, ancak bazı alt boyutlarda kararsız kaldıkları görülmüştür. Cinsiyet değişkenine göre yapılan karşılaştırmalarda anlamlı bir fark saptanmazken, hizmet süresi değişkeni açısından özellikle hedef, içerik ve öğrenme-öğretme durumları boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Daha az deneyime sahip öğretmenlerin programın bu öğelerine ilişkin görüşleri daha olumlu iken, deneyim süresi arttıkça eleştirel değerlendirmelerin öne çıktığı gözlemlenmiştir. Ölçme-değerlendirme boyutunda ise hem cinsiyet hem de kıdem yılı açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Araştırmanın nitel verilerinden elde edilen sonuçlara göre 9. sınıf İngilizce öğretim programının genel yapısının ilerlemecilik ve öğrenci merkezli anlayışla büyük ölçüde örtüştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Ancak, uygulamada karşılaşılan materyal eksikliği, ders saatlerinin yetersizliği, dijital kaynaklara erişim güçlüğü ve okul türlerine göre içerik uyumsuzluğu gibi yapısal sorunlar, programın etkililiğini sınırlayan başlıca faktörler olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenler, özellikle konuşma becerilerinin değerlendirilmesinde yaşanan zorluklara dikkat çekerken, içerik güncellenmesi, teknolojik desteklerin artırılması ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi yönünde önerilerde bulunmuşlardır. Araştırma sonuçları, programın teorik çerçevesi ile sahadaki uygulama pratikleri arasında yer yer uyumsuzluklar olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlara dayalı olarak ders süresinin yeniden düzenlenmesi, içeriklerin sadeleştirilmesi, okul türlerine özel uyarlamalar yapılması, dijital kaynakların artırılması, konuşma becerisinin ayrı değerlendirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik destekleyici uygulamaların yaygınlaştırılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the 9th grade English curriculum in secondary education based on curriculum components and teachers' perspectives. A mixed-method approach combining quantitative and qualitative methods was employed. The quantitative sample of the study consisted of 250 English teachers working in secondary schools in the city center and districts of Balıkesir. For the qualitative part, interviews were conducted with 12 English teachers selected from those who had completed the Curriculum Evaluation Scale. Both quantitative and qualitative data collection tools were used to address the sub-problems identified in the study. For the quantitative data, the“Curriculum Evaluation Scale”was applied. For qualitative data, a semi-structured interview form developed by the researcher was used. The quantitative data obtained through the scale were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22 software. Frequency, arithmetic mean, and standard deviation were calculated regarding teachers' opinions. In order to analyze whether there were statistically significant differences based on various variables (gender and years of experience), independent samples t-tests and one-way ANOVA tests were applied. The qualitative data obtained from interviews were analyzed using descriptive and content analysis. The findings from the quantitative data showed that teachers generally had positive opinions regarding the goals, content, teaching-learning processes, and assessment-evaluation dimensions of the 9th grade English curriculum. However, some hesitation was observed in certain sub-dimensions. While no significant differences were found based on gender, significant differences were found based on years of experience, particularly in the dimensions of goals, content, and teaching-learning processes. Teachers with less experience expressed more positive views, while those with more experience tended to provide more critical evaluations. In the assessment-evaluation dimension, no significant differences were found in terms of either gender or years of experience. The qualitative findings revealed that the overall structure of the 9th grade English curriculum largely aligns with a progressivist and student-centered approach. However, structural issues encountered in practice such as lack of materials, insufficient class hours, limited access to digital resources, and content misalignment based on school types were identified as major factors limiting the program's effectiveness. Teachers particularly highlighted difficulties in assessing speaking skills and offered suggestions including content updates, enhanced technological support, and increased support for teachers' professional development. The findings indicate that there are occasional inconsistencies between the theoretical framework of the program and its practical implementation in schools. Based on these findings, recommendations include reorganizing class time, simplifying the content, tailoring materials to specific school types, increasing access to digital resources, separately evaluating speaking skills, and expanding supportive practices for teachers' professional development.