St segment elevasyon akut miyokard infarktüsü'nde trombolitik tedavi sonrası reperfüzyon kriteri olarak iskemi modifiye albumin'in öngördürücü değeri
Predi̇cti̇ve value of ischemia modified albumin as a reperfusion cri̇teri̇a after thrombolyti̇c treatment in acute st segment elevated myocardial infarction
  1. Tez No: 947130
  2. Yazar: TURGAY YILMAZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEN EROL ÜNLÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: iskemi modifiye albumin (İMA), reperfüzyon, STEMI, ischemia modified albumin (IMA), reperfusion, STEMI
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ST SEGMENT ELEVASYON AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜ'NDE TROMBOLİTİK TEDAVİ SONRASI REPERFÜZYON KRİTERİ OLARAK İSKEMİ MODİFİYE ALBUMİN'İN ÖNGÖRDÜRÜCÜ DEĞERİ Akut ST segment elevasyonlu miyokard infarktüsünde (STEMI) infarkt ilişkili arteri (İİA) açmak ve kalp kasını korumak için trombolitik tedavi çok önemlidir. Bununla birlikte, bu tedavinin başarısız olduğu hasta anjiyoplasti gibi diğer girişimlere ihtiyaç duyabilir. Bu karara varmak için, trombolitik tedavi sonrası İİA'in reperfüzyonu hızlı, doğru ve non-invaziv olarak değerlendirilmelidir. Göğüs ağrısının geçmesi, elektrokardiyografide (EKG) ST segment elevasyonunun normalizasyonu, spesifik aritmilerin gözlenmesi ve kardiyak proteinlerin (CK-MB, troponin, miyoglobin) erken pik yapması reperfüzyon göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada; yeni ve erken bir iskemi belirteci olan İskemi Modifiye Albümin'in (İMA) trombolitik tedavi sonrasi reperfüzyonu göstermedeki rolü araştırıldı. Akut STEMI tanısı ile trombolitik tedavi uygulanan hastalarda, trombolitik tedavi başlangıcında (0. Saat) ve sonrasında 6., 12. ve 24. saatlerde eş zamanlı olarak kanda İMA, troponin ve kütle CK-MB düzeyleri ölçüldü. Reperfüzyon tanısı amacıyla kullanılan üç tanı degişkeni ve troponin, kütle CK-MB düzeyleri ile İMA düzeyleri arasındaki ilişki incelendi. Hasta grubunda başvuru sırasında alınan İMA değerlerinin kontrol grubundaki İMA değerlerine göre anlamlı oranda daha yüksek olduğu saptandı. İMA'nın troponin ve kütle CK-MB ile benzer zamanlarda pik değerine ulastığı tesbit edildi. İMA'nın reperfüzyon sonrası artış gösteren troponin ve kütle CK-MB gibi reperfüzyon için biyokimyasal bir gösterge olarak kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
PREDİCTİVE VALUE OF ISCHEMIA MODIFIED ALBUMIN AS A REPERFUSION CRİTERİA AFTER THROMBOLYTİC TREATMENT IN ACUTE ST SEGMENT ELEVATED MYOCARDIAL INFARCTION Thrombolytic treatment is very important to open infarct assosciated artery (IAA) and protect heart muscle in acute ST segment elevated myocardial infarction. When this treatment fails patient can need interventions such as angioplasty. To give this decision reperfusion of IAA should be fast, right and non-invasive after thrombolytic treatment. Relief of chest pain, normalization of ST segment elevation in electrocardiography (ECG), observation of specific arrythmias and early peak of cardiac proteins (CK-MB, troponin, myoglobin) are used as a reperfusion indicator. In this study, role of Ischemic Modified Albumin(IMA) as an early and new marker of ischemia in reperfusion after thrombolytic treatment was studied. In patients receiving thrombolytic treatment with the diagnosis of acute STEMI, blood IMA, troponin and CK-MB levels were measured simultaneously in the beginning of treatment(0 th hour), at the 6th, 12th, and 24 th hours. The assosciation between three diagnostic variables of reperfusion and levels of troponin, CK-MB and IMA was examined. The beginning IMA values were significantly higher in patients than the control group. It is found that the IMA values reach its peak levels at similar times with CK- MB and troponin. Therefore it is thought that IMA can be used as a biochemical marker that increase after reperfusion as troponin and CK-MB.