Ratlarda kolon anastomoz modelinde glutamin lavmanı'nın anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of Glutamine Enema on Anastomotic Healing in Colon Anastomosis Model in Rats
- Tez No: 947131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAHİR ORUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Anastomotic healing, Colonic anastomosis, Glutamine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Anastomoz kaçakları, kolorektal cerrahide çok önemli bir sorundur. Araştırmamızın amacı ratlarda kolon anastomoz modelinde glutamin lavmanının intraluminal etkisini araştırmaktır. Enteral glutaminin anastomoz iyileşmesinde olumlu etkilerini gösteren birçok çalışma olmasına karşın glutamin lavmanının anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini değerlendiren bir araştırma yoktur. Çalışmada, 30 adet Wistar Albino cinsi rat eşit sayıda denek içeren 3 gruba ayrıldı. Deneklere distal sol kolon transseksiyonu ve anastomozu uygulandı. Grup I'e herhangi bir tedavi verilmeyerek kontrol grubu oluşturuldu, grup II'ye post-operatif günlük SF'li plasebo lavman, grup III'e ise % 2'lik L- glutamin lavmanı verildi. Ameliyat sonrası 5. günde sakrifiye edilen ratlarda anastomoz iyileşmesi, patlama basıncı, doku hidroksiprolin düzeyi ve histopatolojik parametreler kullanılarak değerlendirildi. Patlama basınçları incelendiğinde Grup III'de patlama basınçları istatistiki olarak anlamlı olmasa da, Grup I ve Grup II'ye göre daha yüksek bulundu (p=0.222). Gruplar mukozal iskemi skorları açısından karşılaştırıldığında Grup III'te grup I ve Grup II'den düşük olduğu ancak istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı görüldü. Doku hidroksiprolin düzeyleri incelendiğinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir ancak yine Grup III'de ortalama hidroksiprolin değerleri en yüksektir. (p=0.369). Çalışmamızda glutamin lavman uygulamasının distal sol kolon anastomoz iyileşmesinde patlama basınçları ve histopatolojik parametrelere olumlu etkiler yaparak iyileşmeyi arttırdığı ancak bu etkilerin istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca ulaşmadığı görüldü. Glutamin lavmanlı barsak premedikasyonunun anastomoz iyileşmesi üzerine etkilerini inceleyen çalışmalar yapılarak glutamin lavmanının etkinliğinin değerlendirilmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Anastomotic leakage in colorectal surgery is a very important issue. The aim of our research is to investigate the intraluminal effect of glutamine enema on the healing of colonic anastomosis in rat model. Although there are many studies showing the positive effects of enteral glutamine anastomotic healing, there is no such research to assess the effects on anastomotic healing of glutamine enema. In this study, 30 Wistar albino rats were divided into three groups containing 10 rats each. All of the animals were subjected to distal left colon transection and anastomosis. Group I, not given any treatment was created as control group. Postoperative daily placebo enemas which contains only SF were given to Group II. 2% L-glutamine enema was given to Group III. The rats were sacrificed on postoperative 5th day, were assessed using anastomotic healing, burst pressure, and tissue hydroxyproline levels and histological parameters. Bursting pressure was found to be higher in Group III but it was statistically insignificant (p = 0.222). When the groups were compared in terms of mucosal ischemia scores, Group III got the lowest scores, but this was also found to be statistically insignificant. Tissue hydroxyproline levels were analyzed and statistically significant difference was not observed between the groups, however mean hydroxyproline values are highest in Group III. (p = 0.369). In this study, glutamine enema showed improvement of anastomotic healing on distal left colonic anastomosis by making positive effects on bursting pressure and histopathological parameters, but these effects was not reached to a statistically significant result. We believe that it would be useful to evaluate the effectiveness of glutamine enema by performing studies examining the effects glutamine enema as premedication on anastomotic healing.