Fiberoptik bronkoskopinin yoğun bakımda solunum mekanikleri, hemodinami ve oksijenizasyon üzerine etkisi: Gözlemsel kohort çalışması
- Tez No: 947232
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE AYDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronkoskopi, oksijenizasyon, ventilasyon, solunum mekanikleri, enfeksiyon, Bronchoscopy, oxygenation, ventilation, respiratory mechanics, infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Fiberoptik bronkoskopi (FOB), tanı ve tedavi amaçlı kullanımıyla Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım pratiğinde önemli bir yere sahiptir. Yatak başında uygulanabilirliği ve düşük komplikasyon oranları nedeniyle kritik hastalarda giderek daha yaygın şekilde tercih edilen girişimsel bir işlemdir. Uygulama sırasında mekanik ventilatördeki hastanın kan gazı parametrelerinin, solunum mekaniklerinin nasıl etkilendiği ile ilgili veriler çok azdır. Bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde invaziv mekanik ventilasyon desteği altındaki hastalarda endikasyon dahilinde uygulanan FOB'un solunum mekanikleri, oksijenizasyon ve enfeksiyon parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Bu tek merkezli, prospektif gözlemsel kohort çalışmada, yoğun bakım ünitesinde takip edilen ve endikasyon doğrultusunda FOB uygulanan 41 hastada işlem öncesinde, işlem sırasında ve sonrası 1. ve 24. saatte solunum, hemodinamik ve ventilatör parametreleri ile enfeksiyon tanısına yönelik elde edilen veriler kaydedilmiştir. Çalışmada, bronkoskopi uygulanan hastalarda SpO₂, SpO₂/FiO₂ (SF), PaO₂/FiO₂ (PF) ve PaCO₂ değerleri işlem öncesi, sırası ve sonrası belirlenen zaman noktalarında karşılaştırılmıştır. FOB uygulanan mekanik ventilatördeki hastalarda özellikle erken dönemde oksijenizasyon parametrelerinde geçici ve anlamlı bir bozulma izlenmiş, 24. saat itibarıyle bu etkilerin düzeldiği görülmüştür. SpO₂ düzeyi bronkoskopi sırasında 1. saat ölçümüne kıyasla anlamlı şekilde yüksek bulunmuş (p=0,011), diğer zaman noktaları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. SF oranı bronkoskopi sırasında tüm diğer zamanlara göre anlamlı düşük bulunmuştur (p0,05). Hastaların %42'sinde oksijenizasyon ve ventilasyon parametrelerinde iyileşme gözlenmiştir. Bütün bu bulgular, işlemin akut etkilerinin zamanla düzeldiğini ve özellikle 24 saatlik izlemle elde edilen solunum mekaniği analizlerinin değerli olduğunu göstermektedir. Mikrobiyolojik değerlendirmede, endotrakeal aspirat (ETA) ve bronş lavajı (BL) kültürleri arasında anlamlı fark saptanmamış olup, BL örneklerinin ileri tanısal testlere olanak sağlaması tanısal değerini artırmaktadır. Bununla birlikte, ETA kültürleri pratikliği ve benzer mikrobiyolojik profil sağlaması açısından klinik karar verme süreçlerinde hâlâ değerli bir araç olmayı sürdürmektedir. Çalışmamızın sınırlılıkları arasında örneklem büyüklüğünün azlığı ve hasta grubunun heterojenliği yer almakla birlikte; prospektif tasarımı, 24 saatlik takip süresi ve ayrıntılı solunum mekaniği değerlendirmesi ile literatüre özgün katkılar sunmaktadır. Elde edilen bulguların daha net ve genellenebilir biçimde ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Fiberoptic bronchoscopy (FOB) has an important place in Pulmonary Medicine and Critical Care practice with its use for diagnostic and therapeutic purposes. It is an interventional procedure that is increasingly being preferred in critically ill patients due to its applicability at the bedside and low complication rates. There is very little data on how the blood gas parameters and respiratory mechanics of a patient on mechanical ventilation are affected during the procedure. This study was planned to evaluate the effects of FOB performed in accordance with clinical indications in patients under invasive mechanical ventilation support in the intensive care unit on respiratory mechanics, oxygenation and infection parameters. In this single-center, prospective observational cohort study, respiratory, hemodynamic and ventilator parameters and infection diagnosis data were recorded before, during and at 1 and 24 hours after the procedure in 41 patients who were followed in the intensive care unit and who underwent FOB as indicated In the study, SpO₂, SpO₂/FiO₂ (SF), PaO₂/FiO₂ (PF) and PaCO₂ values in patients undergoing bronchoscopy were compared at pre-, during- and post-procedure time points. In mechanically ventilated patients undergoing FOB, a transient and significant deterioration in oxygenation parameters was observed, especially in the early period, and these effects were observed to improve by the 24th hour. SpO₂ level was found to be significantly higher during bronchoscopy compared to the 1st hour measurement (p=0.011), and no significant difference was found between the other time points. SF ratio was found to be significantly lower during bronchoscopy compared to all other times (p0.05). Improvement in oxygenation and ventilation parameters was observed in 42% of the patients. All these findings show that the acute effects of the procedure improve over time and that respiratory mechanics analyses obtained with 24-hour follow-up are particularly valuable. In microbiological evaluation, no significant difference was detected between endotracheal aspirate (ETA) and bronchial lavage (BL) cultures, and the fact that BL samples allow for advanced diagnostic tests increases their diagnostic value. However, ETA cultures continue to be a valuable tool in clinical decision-making processes due to their practicality and similar microbiological profile. Although the limitations of our study include the small sample size and heterogeneity of the patient group, it offers original contributions to the literature with its prospective design, 24-hour follow-up period, and detailed respiratory mechanics assessment. Further studies with larger samples are needed to present the obtained findings in a clearer and more generalizable manner.