Türkçe ve Kırgızcadaki cinsiyet kavramını belirten deyimler
Phrases indicating the concept of gender in Kyrgyz and Turkish
- Tez No: 947239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİZAT ESTEBESOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Kırgız Türkçesi, deyimler, semantik, ortak deyimler, deyimlerde cinsiyet kavramı, Turkish of Turkey, Kyrgyz Turkish, idioms, semantics, common idioms, the concept of gender in idioms
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kyrgyz Natıonal Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
Özet
“Kırgızca ve Türkçedeki Cinsiyet Kavramını Belirten Deyimler”başlıklı tez çalışmamızın giriş bölümünde tezin güncelliği, esas amacı, alt amaçları, teorik yönü, uygulamalı değeri, literatür özeti, metodolojisi, objesi ve bilimsel yeniliği gibi yönleri etraflıca açıklanmıştır. Kırgızca ve Türkçedeki Cinsiyet Kavramını Belirten Deyimler ile ilgili genel bilgiler, teorik açıklamalar geniş materyal taraması yapılarak verilmiştir. Tezimizin I. bölümünde“Deyimler Üzerine Yapılan Çalışmalar”adıyla Türkolojide, Türkçede ve Kırgızcada Deyimler üzerine yapılan çalışmalar incelenmiş ve çeşitli sözlük çalışmalarından bahsedilmiştir. II. Bölümde ise "Türkçe ve Kırgızcada Cinsiyet Kavramını Belirten Deyimlerin Yapısal ve Semantik Özellikleri incelenmiştir. Öncelikle Cinsiyet Kavramı ve Özellikleri ele alınmıştır. Sonrasında Türkçe ve Kırgızcada kadınlara ve Erkeklere Has Deyimlerin yapısal ve Semantik Özellikleri ayrı ayrı incelenmiştir. Yapısal incelemede sözcük sayısı ve sözcük türlerine göre sınıflandırma yapılmıştır. Semantik incelemede deyimin anlamı ve karşıladığı duruma göre gruplandırma yapılmıştır. Tezin her bölümü sonuçlandırılmıştır. Sonuç bölümünde, çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar özetlenmiştir. Tezimizin sonunda I. ve II. Bölümlerde verilen tablolardan hareketle istatistikler, çıkarımlar ve düşünceler sunulmuştur. Tezimiz kaynakça bölümüyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the introduction section of our thesis titled“Phrases Indicating the Concept of Gender in Kyrgyz and Turkish,”the aspects such as the thesis's current relevance, main purpose, sub-purposes, theoretical aspect, practical value, literature review, methodology, object, and scientific novelty are comprehensively explained. General information and theoretical explanations about the phrases indicating the concept of gender in Kyrgyz and Turkish are provided through extensive material review. In the first chapter of our thesis, studies on idioms in Turkology, Turkish, and Kyrgyz, titled <Studies on Idioms,= are examined, and various dictionary studies are mentioned. In the second chapter, the structural and semantic features of phrases indicating the concept of gender in Turkish and Kyrgyz are examined. First, the concept of gender and its features are addressed. Then, the structural and semantic features of phrases specific to women and men in Turkish and Kyrgyz are separately examined. In the structural analysis, classification is made according to the number of words and types of words. In the semantic analysis, the phrases are grouped according to their meanings and the situations they correspond to. Each chapter of the thesis is concluded. In the conclusion section, the results obtained in our study are summarized. At the end of our thesis, statistics, inferences, and thoughts based on the tables provided in the first and second chapters are presented. Our thesis concludes with the references section.