Sosyolojik açıdan öğretmenlik mesleğinin dönüşümü (Sivas il örneği)
Transformation of the teaching profession from a sociological perspective (Sivas province example)
- Tez No: 947660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ŞAHBUDAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Statü, Meslek, Meslek İmajı, Öğretmenlik Meslek Statüsü, Status, Profession, Profession Image, Teaching Profession Status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırmanın temel amacı kamuda görev yapan öğretmenlerin toplumsal gelişmelere bağlı olarak öğretmenlik mesleki statülerine ilişkin değişimleri ve bu değişim nedenlerini öğretmen-yurttaş gözüyle ortaya çıkartmak olacaktır. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlere“Öğretmenlik Meslek Statüsüne Yönelik Algı Ölçeği”ve 36 sorudan oluşan“Öğretmenlik Mesleğinin Dönüşümü”ne ilişkin anket formu uygulanmıştır. Yurttaşlara ise 31 sorudan oluşan "Vatandaşların Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Görüşleri''ne dönük anket formu uygulanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemine dayalı ilişkisel tarama modeline yer verilerek araştırmanın modeli ortaya konulmuştur. Araştırmanın öğretmenler ve vatandaşlar olmak üzere iki örneklemi bulunmaktadır. Araştırma evreninde, Sivas ilinde kamuda görev yapan 9313 öğretmenden 530 öğretmene, yine Sivas ilinde yaşayan 520 vatandaşa yüz yüze anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler freetrial version of SPSS Statistics (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) tanımlayıcı istatistiksel metotlar kullanılmıştır. İki bağımsız grup karşılaştırılmasında bağımsız t testi, ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Ayrıca bu değişkenler bağlamında katılımcıların, öğretmenlik mesleğinin dönüşümü ve öğretmenlerin toplumdaki yeri konusunda görüşlerinin farklılık gösterip göstermediği Ki kare testi ile ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenirlik analizinin iyi derecede güvenilirliğe sahip olduğu ve araştırmanın çarpıklık ve basıklık değerlerinin normal dağılıma sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sosyo-ekonomik faktörlerin etkisiyle uygulanan eğitim politikalarının öğretmenlik ve öğretmenlik meslek statüsünü olumsuz etkilediği, öğretmenlik meslek statüsünün geçmişe oranla anlamlı bir farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to reveal the changes in the professional status of teachers working in the public sector due to social developments and the reasons for these changes from the perspective of teacher-citizens. For this purpose, the“Perception Scale on the Status of Teaching Profession”and the“Transformation of the Teaching Profession”survey form consisting of 36 questions were applied to teachers. On the other hand, a questionnaire form consisting of 31 questions on“Citizens' Opinions on the Teaching Profession”was applied to citizens. In the research model of the research was revealed by giving information about the relational survey model based on quantitative research method. The research has two samples, teachers and citizens. In tehe research universe a face-to-face questionnaire was applied to 530 teachers out of 9313 teachers working in the public sector in Sivas province and 520 citizens living in Sivas province. The data obtained in the research were analyzed using the freetrial version of SPSS Statistics (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program. While evaluating the data descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used to evaluate the data. Independent t-test was used to compare two independent groups and one-way analysis of variance was used to compare more than two independent groups. In addition, whether participants' views on the transformation of the teaching profession and the role of teachers in society differ in the context of these variables has been examined using the chi-square test. The reliability analysis of the scale used in the research revealed that it has a good reliability and that the skewness and kurtosis values of the research have a normal distribution. According to the results of the research, it was revealed that the educational policies implemented under the influence of socio-economic factors negatively affected the status of teaching and teaching profession, and the status of teaching profession showed a significant difference compared to the past.