Trigliserit-glikoz indeksi'nin diyabetik retinopati ve seröz makula dekolmanı ile ilişkisi
  1. Tez No: 947794
  2. Yazar: TUĞÇE GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ELBEYLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Seröz makula dekolmanı, Optik koherens Tomografi, Diyabetik Retinopati, Serous macular detachment, Optic Cohorence Tomography, Diabetic Retinopathy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Diyabetik retinopati'nin(DRP) patogenezinde inflamasyon ve insülin direnci gibi çeşitli mekanizmalar yer almaktadır. DRP ve DRP'nin bir OCT(Optik Kohorens Tomografi) bulgusu olan ve inflamasyonla güçlü ilişkisi olduğu düşünülen seröz makula dekolmanın (SMD), Trigliserit–Glikoz (TyG) indeksi ile ilişkisi saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Katılımcıların muayene bulguları arşivimizdeki kayıtlı dosyalardan elde edilmiş olup, kan parametreleri olan; HbA1C, HDL, LDL, TG, CRP, AKŞ son 3 ay içerisindeki hastanemiz dataları incelenerek elde edildi. TyG indeksi [TG (açlık) (mg/dL) x glikoz (açlık) (mg/dL) /2] formülü kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızı, 57 kişi SMD (%33,9), 60 kişi Non-SMD (%35,7) , 26 kişi Non-DRP (%15,5), 25 kişi ise sağlıklı kontrol (%14,9) grubunu oluşturan 168 kişi oluşturmaktadır. Kontrol grubuna göre DM hastalarında HbA1c, AKŞ, TG, TyG indeksi daha yüksektir (p0.05) Sonuç: İnflamasyon ve insülin direnci DRP patogenezinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bir inflamasyon belirteci olan TyG indeksinin, DM tanısında diğer pahalı testlere ihtiyaç duyulmadan kullanılabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda TyG indeksinin DM hastalarında arttığı saptanmış ancak seröz makula dekolmanı ve diyabetik retinopati ile ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The pathogenesis of diabetic retinopathy (DR) involves various mechanisms, including inflammation and insulin resistance. This study aimed to determine the relationship between diabetic retinopathy (DR) and serous macular detachment (SMD), an OCT (Optical Coherence Tomography) finding of DR strongly associated with inflammation, and the Triglyceride-Glucose (TyG) index. Method: Our study consists of 168 participants, including 57 individuals in the SMD group, 60 in the Non-SMD group, 26 in the Non-DRP group, and 25 in the healthy control group. The clinical findings of the participants were obtained from archived medical records. Blood parameters such as HbA1C, HDL, LDL, TG, CRP, and fasting blood glucose (FBG) were collected by reviewing our hospital data from the past three months. The TyG index was calculated using the formula: [TG (fasting) (mg/dL) x glucose (fasting) (mg/dL) / 2]. Results: Compared to the control group, patients with diabetes mellitus (DM) had higher levels of HbA1c, fasting blood glucose (FBG), triglycerides (TG), and the TyG index (p0.05). Conclusion: Inflammation and insulin resistance play a significant role in the etiopathogenesis of diabetic retinopathy (DRP). The TyG index, a marker of inflammation, is considered a potential alternative for diagnosing diabetes mellitus (DM) without the need for expensive tests. In our study, the TyG index was found to be elevated in patients with DM; however, no association was observed between the index and serous macular detachment (SMD) or diabetic retinopathy.