Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören farklı seviyelerde spor yapan öğrencilerin giyilebilir teknolojik spor ürünleri kullanım algısı düzeylerinin araştırılması
Investigation of the perception levels of wearable technological sports products usage of students who are engaged in different levels of sports sciences studying at Kütahya Dumlupınar University
- Tez No: 947886
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Spor, Science and Technology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Giyilebilir Teknoloji, Spor, Teknoloji, Sports, Technology, Wearable Technology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin giyilebilir teknolojik spor ürünlerine yönelik algılarını ve kullanım biçimlerini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören, basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen ve gönüllü olarak katılan toplam 498 öğrenci (166 kadın, 332 erkek) oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve Song, Kim ve Cho (2018) tarafından oluşturulan, Yüce, Aydoğdu, Katırcı ve Gökçe Yüce (2020) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Giyilebilir Teknolojik Spor Ürünleri Kullanım Algısı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulguları, gelir Durumuna göre algılanan yarar altboyutunda yüksek gelir durumuna sahip olan kişilerin orta seviye gelir durumuna sahip olanlara göre daha yüksek çıkmıştır. Branşa göre işlevsellik altboyutunda voleybol branşında ki sporcuların işlevselliğe daha önem verdikleri ortaya çıkmıştır. Kullanılan giyilebilir teknolojik spor ürünlerine göre modaestetik ve kullanıma devam etme niyeti Altboyutlarında diğer teknolojik ürünleri kullananların ortalamaları akıllı saat-bileklik/kulaklık kullananlardan anlamlı derecede ortalamaları yüksek çıkmıştır. Sahip olmayan kullanıcıların moda-estetik ve kullanıma devam etme niyeti altboyutlarında daha yüksek algıya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçları, gelecekte bu konulara ilişkin daha kapsamlı analizlerin yapılması ve demografik değişkenlerin dikkate alınarak, farklı branşlarda ve daha fazla katılımcı ile daha detaylı incelenmesi gerektiğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perceptions and usage patterns of wearable technological sports products among students at the Faculty of Sports Sciences at Kütahya Dumlupınar University. The sample consists of 498 students (166 women, 332 men) selected through a simple random sampling method, all of whom voluntarily participated in the study. Data were collected using the“Personal Information Form”developed by the researcher and the“Wearable Technological Sports Products Perception Scale,”originally created by Song, Kim, and Cho (2018) and adapted into Turkish by Yüce, Aydoğdu, Katırcı, and Gökçe Yüce (2020). The findings reveal that in the perceived benefit sub-dimension, individuals with a high-income level scored higher than those with a middle-income level. In the functionality sub-dimension, volleyball players were found to prioritize functionality more than others. Regarding the wearable technological sports products used, individuals who used other technological products scored significantly higher in the fashion-aesthetic and continued usage intention subdimensions compared to those using smartwatches, wristbands, or headphones. Additionally, non-users exhibited higher scores in these sub-dimensions. The results indicate the need for more comprehensive future analyses considering demographic variables. Further research should also include different sports branches and a larger sample size for a more in-depth examination.