Tarihöncesi eğitim programlarının ortaokul öğrencilerinin bilişsel ve duyuşsal gelişimindeki yeri
The role of prehistoric education programs in the cognitive and affective development of middle school students
- Tez No: 947904
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ KARUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Archeology, Education and Training, Museology
- Anahtar Kelimeler: Tarihöncesi Arkeolojisi, Çocuklar İçin Arkeoloji Eğitimi, Bütüncül Eğitim, Bilişsel Beceriler, Duyuşsal Beceriler, Prehistoric Archaeology, Archaeological Education for Children, Holistic Education, Cognitive Skills, Affective Skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öncesi Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı, tematik olarak tasarlanmış ve 16 haftalık bir süreci kapsayan tarihöncesi eğitim programının, 11-14 yaş grubundaki katılımcılar üzerinde bilişsel ve duyuşsal beceri gelişimi açısından etkilerini araştırmak; tarihöncesi arkeolojisinin çocuk eğitimine nasıl entegre edilebileceğine dair özgün bir yaklaşım ortaya koymaktır. Söz konusu eğitim programı, literatürde yer alan müze temelli eğitimlerden, arkeolojik atölye çalışmalarından ve kültürel miras farkındalık etkinliklerinden farklı olarak; tarihöncesi arkeolojisinin yöntem ve hedef alanlarını uzun soluklu ve bütüncül bir yapı içinde ele almasıyla öne çıkmaktadır. Bu program, katılımcıların yalnızca belirli bir alana yönelik değil, çok yönlü ve entegre bilişsel-duyuşsal becerilerinin gelişimini hedefleyerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, uzun süreli ve planlı şekilde yürütülen tarihöncesi yaşam temalı eğitimin; 11-14 yaş grubundaki katılımcıların zamana bağlı düşünme, disiplinlerarası yaklaşım geliştirme, bilgiyi anlamlandırma ve akıl yürütme gibi bilişsel becerilerini; aynı zamanda içsel motivasyon, empati, doğayla ilişki kurma, sosyal bağ ve farkındalık gibi duyuşsal becerilerini anlamlı düzeyde geliştirdiğini açıkça ortaya koymuştur. Bu doğrultuda tarihöncesi arkeolojisi, çocuk eğitimi literatüründe yeni bir uygulama alanı olarak konumlanmış ve bu alana özgün bir yaklaşım ile bütüncül bir eğitim modeli sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis is to investigate the impact of a thematically designed, 16-week-long prehistoric education program on the cognitive and affective skill development of participants aged 11 to 14, and to propose an original approach for integrating prehistoric archaeology into children's education. Unlike museum-based learning models, archaeological workshops, or heritage awareness activities commonly found in the literature, this program stands out by addressing the methods and target areas of prehistoric archaeology within a long-term and holistic framework. The program was implemented with the goal of enhancing not only specific skill sets but also a broad and integrated spectrum of cognitive and affective abilities. The research findings clearly demonstrate that the prehistoric life-themed education, when carried out in a long-term and well-planned manner, significantly improved the participants' cognitive skills such as temporal thinking, interdisciplinary approach, meaning-making, and reasoning, as well as their affective skills including intrinsic motivation, empathy, connection with nature, and social awareness and bonding. Accordingly, prehistoric archaeology has positioned itself as a new field of application within the literature on children's education and has presented a holistic educational model with a unique approach.