Bıldırcınlarda (Coturnix coturnix) üçüncü göz kapağı (Palpebrae tertia) yüzeysel bezlerinin histolojik ve histokimyasal özellikleri
Histological and histochemical features of the superficial glands of the third eyelid (Palpebrae tertia) in quails (Coturnix coturnix)
- Tez No: 947949
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BOYDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Palpebra Tertia, Glandula Palpebra Tertia Profundus, Glandula Palpebra Tertia Superficialis, Palpebra Tertia, Glandula Palpebra Tertia Superficialis, Glandula Palpebra Tertia Profundus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada bıldırcınlarda (coturnix coturnix) Palpebra Tertia'nın yüzeysel bezlerinin genel özellikleri histolojik ve histokimyasal yöntemlerle belirlendi. Çalışmada Konya'da özel bir çiftlikten alınan 10 adet 2 aylık bıldırcına ait Palpebra Tertia dokusu ve yüzeysel bezleri kullanıldı. Bıldırcınlarda Palpebra Tertia'nın kıkırdaktan yoksun, daha esnek yapılı ve konjunktival bir kıvrım şeklinde organize olduğu belirlenmiştir. Bıldırcın yüzeysel bezlerinin Glandula Palpebra Tertia Superficialis (GPTS) ve Glandula Palpebra Tertia Profundus (GPTP)'un ince bir bağ dokusu kapsül ile çevrelendiği ve bu kapsülün bez içine gönderdiği septumlarla bezi lop ve lopçuklara ayırdığı belirlenmiştir. Korpus glandula yapılarının bileşik tubuloalveolar tipte olduğu ve bu yapılarda yüksek ya da alçak prizmatik epitel hücrelerinin bulunduğu gözlenmiştir. Her bir lopta bir primer akıtıcı kanalın varlığı saptanmış, tüm bezin ise tek bir ana akıtıcı kanalla dışarıya açıldığı tespit edilmiştir. Histokimyasal boyamalar sonucunda, korpus glandulalarda özellikle AB pH=2.5 ile yapılan boyamalarda güçlü AB-pozitif reaksiyon gösteren epitel hücrelerinin varlığı belirlendi. Buna karşılık, PAS boyamasında bu bölgelerde zayıf PAS-pozitif reaksiyon gözlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the general characteristics of the superficial glands of the Palpebra Tertia in quails (coturnix coturnix) were determined by histological and histochemical methods. Tissues of the Palpebra Tertia and superficial glands of 10 2-month-old quails taken from a private farm in Konya were used in the study. It was determined that in quails, the Palpebra Tertia lacks cartilage, has a more flexible structure, and is organized as a conjunctival fold. The superficial glands of quails, namely the Glandula Palpebra Tertia Superficialis (GPTS) and Glandula Palpebra Tertia Profundus (GPTP), were found to be surrounded by a thin connective tissue capsule, which sends septa into the gland, dividing it into lobes and lobules. The corpus glandula structures were observed to be of compound tubuloalveolar type, and the presence of tall or low columnar epithelial cells in these structures was noted. A primary excretory duct was identified in each lobe, and the entire gland was found to open outward through a single main excretory duct. As a result of histochemical staining, epithelial cells in the corpus glandula showed a strong AB-positive reaction, particularly with Alcian Blue (AB) at pH 2.5. In contrast, a weak PAS-positive reaction was observed in the same regions with PAS staining.