İç kulak anomalisi olan hastalarda koklear implantasyon sonuçlarımız
The results of cochlear implantation in patients with inner ear anomalies
- Tez No: 948045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İç kulak anomalisi, komplikasyon, revizyon, koklear implant, perilenf gusher, menenjit, Inner ear anomaly, complication, revision, cochlear implant, perilymph gusher, meningitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma, bilateral total işitme kaybı nedeniyle koklear implantasyon uygulanan iç kulak anomalili hastaların operasyon bulguları, operasyon sonrası takipleri, intraoperatif ve postoperatif gelişen komplikasyonları, revizyon operasyon gereken hastalar ve nedenlerini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda iç kulak anomalisi olan ve koklear implantasyon operasyonu uygulanan 75 hasta değerlendirildi. Hastaların üçü ortak kavite anomalisi, sekizi inkomplet partisyon tip 1, 25'i Mondini deformitesi, bir tanesi inkomplet partisyon tip 3, 26'sı geniş vestibüler akuadukt sendromu, yedi tanesi vestibüler dilatasyon, ikisi koklear hipoplazi, bir tanesi vestibüler hipoplazi, bir tanesi internal akustik kanal hipoplazisi, ve bir tanesi semisirküler kanal aplazisi olan hastalardı. Hastaların intraoperatif bulguları, intraoperatif ve postoperatif gelişen komplikasyonlar ve ameliyat sonrası takipleri tek tek değerlendirildi. Ayrıca her hastanın bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri ve raporları incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastalarda komplikasyon türlerine göre 22 hastada (% 28,2) gusher, üç hastada (% 3,8) rinore, iki hastada (% 2,6) şişlik, seroma veya enfeksiyon, iki hastada (% 2,6) fasiyal paralizi, bir hastada (% 1,3) menenjit komplikasyonu görülürken, 48 hastada (% 61,5) komplikasyon olmadığı görüldü. İki hastada hem gusher hem rinore komplikasyonu görülürken, bir hastada gusher ve fasiyal paralizi komplikasyonları görüldü. Ayrıca 75 hastanın 12'sine revizyon cerrahi tarafımızca yapıldı. Yapılan revizyon cerrahilerin nedenlerine bakıldığında bir hastada (% 8,3) fasiyal stimülasyon, bir hastada (% 8,3) flep enfeksiyonu ve bir hastada (% 8,3) yanlış yerleştirme nedeniyle, iki hastada (% 16,7) BOS rinore, üç hastada (% 25,0) travma ve dört hastada (% 33,3) da cihaz arızası nedeniyle revizyon operasyon tarafımızca yapılmıştır. Sonuç: Günümüzde gelişen teknoloji ve görüntüleme yöntemleriyle beraber iç kulak anomalisi olan hastalar rahatlıkla tespit edilmekte ve güvenli bir şekilde bu hastalara koklear implantasyon cerrahisi yapılmaktadır. Ancak bu hastalarda yapılan koklear implantasyon cerrahisi esnasında ve sonrasında görülebilecek komplikasyonların, normal iç kulak yapısına sahip hastalara göre daha fazla olabileceği akılda tutulmalıdır. Özellikle bu hastalarda, çalışmamızda da görüldüğü üzere intraoperatif gusher olma ihtimalinin yüksek olduğu akılda tutulmalı ve gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Postoperatif dönemde BOS rinore ve menenjit açısından, normal hastalara göre daha dikkatli olunmalıdır. Ayrıca fasiyal sinirin seyrinin bu hastalarda anormal olabileceği ve farklı cerrahi tekniklerle implantasyonun yapılabileceği unutulmamalıdır. İkinci bir operasyon gereken hastalarda, revizyon cerrahinin nedenleri ortaya konmalı ve hastalar tekrarlayan cerrahiler için yakından takip edilmelidirler.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate the operative findings, postoperative follow-up, intraoperative and postoperative complications, patients requiring revision surgery and the reasons for these in patients with inner ear anomalies who underwent cochlear implantation due to bilateral total hearing loss. Material and Method: In this study, 75 patients with inner ear anomalies who underwent cochlear implantation at the Department of Ear, Nose and Throat, Faculty of Medicine, Gaziantep University were evaluated. Malformations included three common cavity, seven vestibular dilatation, one internal acoustic canal hypoplasia, eight incomplet partition type 1, one incomplet partition type 3, one vestibular hypoplasia, two cochlear hypoplasia, 25 incomplet partition type II, 26 large vestibular aquaduct and one semisircular canal aplasia. Intraoperative findings, intraoperative and postoperative complications, and postoperative follow-up of the patients were evaluated individually. Additionally, each patient's computed tomography and magnetic resonance imaging methods and reports were reviewed. Results: According to the types of complications in the patients included in the study, 22 patients (28.2% ) had gusher, three patients (3.8% ) had rhinorrhea, two patients (2.6% ) had swelling, seroma or infection, two patients (2.6% ) had facial paralysis, one patient (1.3% ) had meningitis, and 48 patients (61.5% ) had no complications. Two patients had both gusher and rhinorrhea complications, while one patient had gusher and facial paralysis complications. In addition, revision surgery was performed by us in 12 of the 75 patients. When the reasons for revision surgery were examined, we performed revision surgery in one patient (8.3% ) due to facial stimulation, in one patient (8.3% ) due to flap infection and in one patient (8.3% ) due to incorrect placement, in two patients (16.7% ) due to BOS rhinorrhea, in three patients (25.0% ) due to trauma, and in four patients (33.3% ) due to device failure. Conclusion: Today, with developing technology and imaging methods, patients with inner ear anomalies can be easily detected and cochlear implantation surgery can be performed on these patients safely. However, it should be kept in mind that complications during and after cochlear implantation surgery may be more common in these patients than in patients with normal inner ear structure. Especially in these patients, as seen in our study, it should be kept in mind that there is a high probability of intraoperative gusher and necessary interventions should be made. In the postoperative period, more care should be taken in terms of BOS rhinorrhea and meningitis compared to normal patients. It should also be kept in mind that the course of the facial nerve may be abnormal in these patients and implantation can be performed with different surgical techniques if necessary. In patients requiring a second operation, the reasons for revision surgery should be clarified and patients should be closely monitored to avoid repeat surgeries.