Kohlear implant yapılan olguların radyolojik bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of radiological findings of cases with cochlear implantation
  1. Tez No: 695948
  2. Yazar: SABRİ ŞİROLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KIZILKILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kohlear implant, temporal kemik, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, iç kulak malformasyonları, Cochlear implant, temporal bone, computed tomography, magnetic resonance imaging, inner ear malformations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Kohlear implant, şiddetli sensörinöral işitme kayıplı (SNİK) bireylerde işitme yetisinin artırılması amacıyla, kohleaya yerleştirilen bir protezdir [1]. Çok çeşitli patolojiler SNİK'e neden olabileceği gibi, altta yatan patolojinin implantasyon öncesi tanımlanması prognoz tayini ve cerrahi teknik açısından yüksek önem taşımaktadır [2]. Çalışmamızın amacı, kohlear implant uygulanmış hastaların retrospektif olarak incelenerek epidemiyolojik verilerinin ortaya konması, operasyon öncesi bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) görüntülerinin prognozu ve cerrahi tekniği etkileyebilecek bulgularının saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 2011-2019 yılları arasında kohlear implantasyon yapılmış 284 hastaya ait 242 BT ve 252 MRG görüntüsü incelendi. Dış kulak yolu (DKY) ve orta kulak boşluklarının değerlendirilmesinde öncelikle BT'den, iç kulak yapılarının değerlendirilmesinde BT ve MRG'den, kohlear sinir ve beyin patolojilerinin değerlendirilmesinde öncelikle MRG'den yararlanıldı. Bulgular: Hastalarımızın 148'i kadın, 136'sı erkekti. 177 hastada konjenital işitme kaybı mevcuttu, 29 hastanın 56 kulağında kohleovestibüler anomali saptandı. 107 hastanın edinsel işimme kaybı öyküsü mevcuttu, bu hastaların 10'u kernikterus öyküsü bildirmekteydi. 25 hastanın enfeksiyona, 3 hastanın travmaya sekonder işitme kaybı mevcuttu ve bu hastaların toplam 9'unda labirent yapılarında ossifikasyon saptandı. 3 hastanın kolesteatom, 5 hastanın otoskleroz öyküsü mevcuttu. BT'si olan 282 hastanın 484 kulağının 62'sinde yüksek juguler bulbus, 86'sında lateralize internal karotid arter (İKA) varyasyonu mevcuttu. Sonuç: Kohlear implantasyon planlanan hastalarda hem BT hem MRG görüntülemeleri, işitme kaybının patogenezine ve postoperatif komplikasyon riskini artırabilecek varyasyonlara dair hayati bilgiler sunmakta ve her hastanın operasyon hazırlığının vageçilemez bir parçası olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: A cochlear implant is a prosthetic device, used for the purpose of improving hearing in individuals with profound sensorineural hearing loss (SNHL) [1]. Detecting the underlying pathology before the implantation is crucial for determining the prognosis and choosing the surgical technique, as a spectrum of pathologies can lead to SNHL [2]. The aim of this study is to evaluate the presurgical computerized tomography (CT) and magnetic resonance (MRI) images of cochlear implant patients, reveal the epidemiological findings and detect the imaging findings that can affect prognosis and the surgical technique. Materials and Methods: We examined 242 CT and 252 MRI evaluations of 284 patients who underwent cochlear implantation between 2011-2019 in Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital. CT was used primarily for the evaluation of the external auditory canal, and middle ear structures, CT and MRI for the inner ear structures and MRI for the evaluation of cochlear nerve and brain pathologies. Results: 148 of our patients were women and 136 were men. 177 patients had congenital hearing loss, of which 56 ears of 29 patients had cochleaovestibular anomalies. 107 patients had a history of acquired hearing loss, 10 of these patients reported a history of kernicterus. 25 patients had hearing loss secondary to infection, 3 patients secondary to trauma and 9 of these patients had ossification in the labyrinthine structures. 3 patients had a history of cholesteatoma and 5 patients of otosclerosis. Of the 282 patients with CT, 62 of 484 ears had high jugular bulb and 86 had lateralized internal carotid artery. Sonuç: In patients undergoing cochlear implantation, both CT and MRI imaging provide vital information about the pathogenesis of hearing loss and variations that may increase the risk of postoperative complications, and stand out as an indispensable part of each patient's operation preparation.