Eksizyonel biyopsi yapılan pediatrik servikal lenfadenopatilerde patolojik trendler ve inflamasyon yanıtlarının rolü
Comparative pathologic trends and predictors of excisional biopsied pediatric cervical lymphadenopathy
- Tez No: 948046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Eksizyonel biyopsi, Lenfadenopati, Sistemik inflamasyon yanıtları, Excisional biopsy, Lymphadenopathy, Systemic inflammation responses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş: Pediatrik servikal lenfadenopati, sıklıkla iyi huylu reaktif süreçlerden kaynaklanmakla birlikte, önemli bir kısmında malignite gibi ciddi patolojiler olabilir. Lenf nodlarının büyüklüğü, kıvamı, lokalizasyonu ve eşlik eden sistemik bulgular tanısal yaklaşımı belirleyen kritik unsurlardır. Büyük, sert veya supraklaviküler lenf nodları, ileri tetkik gerektirebilir ve bu tür vakalarda eksizyonel biyopsi tanı koymak için tercih edilen yöntemdir. Sistemik inflamatuvar yanıtlardan nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı, lenfosit/monosit oranı, sistemik immün inflamasyon indeksi ve sistemik inflamatuvar yanıt indeksi gibi belirteçlerin pediatrik lenfadenopatinin ayırıcı tanısında potansiyel faydası yeterince araştırılmamıştır. Bu öncüllerden yola çıkarak, çalışmamız 2001-2024 yılları arasındaki lenfadenopatilerin yıllara göre patolojik dağılımlarını ve sistemik inflamatuvar yanıtların bu patolojilerdeki klinik rolünü tanımlamayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metod: Çalışma, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında 480 hasta üzerinden retrospektif olarak yürütülmüş olup hastalar reaktif lenfoid hiperplazi, granülomatöz lenfadenit,lenfoma şeklinde toplam 459 hasta ile 3 gruba ayrılmıştır. Aynı zamanda benign ve malign olarak 472 hasta ile 2 gruba ayrılmıştır. 2001-2006, 2007-2012, 2013-2018, 2019-2024 şeklinde 4 gruba ayrılan yıllar arasında patolojik tanılara bakılarak karşılaştırılmıştır. Hasta yaşı, cinsiyet, yerleşim yeri, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, halsizlik, öksürük, lenfadenopatinin yönü, yağlı hilus özelliği, konglomerasyonu, nekroz varlığı, tek-çift taraflılığı, tek-multipl özelliği, mobil-fikse olması,sert-yumuşak olması, ağrılı-ağrısız olması, semptom süresi, laboratuvar bulguları(Hemogram, beyaz küre, nötrofil, lenfosit, eozinofil, monosit, trombosit ),uzun lenfadenopati çapı, lenfadenopati uzun/kısa eksen oranı, tahmini lenfadenopati hacmi, sistemik inflamatuvar yanıt indeksleri (Nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/lenfosit oranı, lenfosit/monosit oranı, sistemik immün inflamasyon indeksi ve sistemik inflamatuvar yanıt indeksi) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza göre yıllar arasında patolojilerde anlamlı bir ayrım bulunmamaktadır. Lenfosit ve trombosit/lenfosit oranı değerleri, malignite ayrım gücü en yüksek parametreler olarak bulunmuştur. Cinsiyet,yerleşim yeri, yağlı hilus kaybı, lenfadenopati sertliği gibi unsurların patolojik ayrıma katkı sağladığı bulunmuştur. Sonuç: Pediatrik eksizyonel biyopsi yapılan olgularda bulguların cerrahi öncesinde sistemik inflamasyon göstergeleri ile birlikte değerlendirilmesi, hem tanısal doğruluğu artırabilir hem de klinik karar süreçlerine önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Pediatric cervical lymphadenopathy is often caused by benign reactive processes, but a significant proportion may be associated with serious pathologies such as malignancy. The size, consistency, location, and accompanying systemic symptoms of lymph nodes are critical factors in determining the diagnostic approach. Large, hard, or supraclavicular lymph nodes may require further investigation, and excisional biopsy is the preferred method for diagnosis in such cases. The potential utility of systemic inflammatory response markers such as neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, lymphocyte/monocyte ratio, systemic immune inflammation index, and systemic inflammatory response index in the differential diagnosis of pediatric lymphadenopathy has not been sufficiently investigated. Based on these premises, our study aims to determine the pathological distribution of lymphadenopathies according to years between 2001 and 2024 and to define the clinical role of systemic inflammatory responses in these pathologies. Materials and Methods: The study was conducted retrospectively on 480 patients at the Department of Otolaryngology, Gaziantep University Faculty of Medicine. The patients were divided into three groups: reactive lymphoid hyperplasia, granulomatous lymphadenitis, and lymphoma, totaling 459 patients. Additionally, 472 patients were divided into two groups based on benign and malignant conditions. The years were divided into four groups (2001–2006, 2007–2012, 2013–2018, and 2019–2024), and pathological diagnoses were compared across these groups. Patient age, gender, location, fever, night sweats, weight loss, fatigue, cough, direction of lymphadenopathy, fatty hilum feature, conglomeration, presence of necrosis, unilateral-bilateral, single-multiple, mobile-fixed, hard-soft, painful-painless, symptom duration, laboratory findings (hemogram, white blood cell count, neutrophil, lymphocyte, eosinophil, monocyte, platelet), long lymphadenopathy diameter, lymphadenopathy long/short axis ratio, estimated lymphadenopathy volume, systemic inflammatory response indices (neutrophil/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio, lymphocyte/monocyte ratio, systemic immune inflammation index, and systemic inflammatory response index) were evaluated. Results: According to our study, there was no significant difference in pathologies between the years. Lymphocyte and platelet/lymphocyte ratio values were found to be the parameters with the highest discriminatory power for malignancy. Factors such as gender, location, fatty hilum loss, and lymphadenopathy hardness were found to contribute to pathological differentiation. Conclusion: In cases of pediatric excisional biopsy, evaluating findings together with systemic inflammation markers prior to surgery can both increase diagnostic accuracy and contribute significantly to clinical decision-making processes.