Fonksiyonel adrenal kitlelerin hepatosteatoz ile ilişkisi var mı?
Is there an association between functional adrenal masses and hepatic steatosis?
- Tez No: 948089
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal adenom, Cushing sendromu, Feokromositoma, Fonksiyonel adenom, Hepatosteatoz, Primer hiperaldosteronizm, Adrenal adenoma, Cushing's syndrome, Functional adenoma, Hepatic steatosis, Pheochromocytoma, Primary hyperaldosteronism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada, fonksiyonel adrenal adenomların hepatosteatoz gelişimi üzerindeki etkilerinin incelenmesi, farklı hormon salgılayan adenom alt tiplerinin karaciğer yağlanması üzerindeki rolleri ve hormonlara bağlı metabolik değişimlerin bu sürece katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca fonksiyonel adenomların hepatik steatoz gelişimine nasıl etki ettiği araştırılmış; hormon üreten alt tipler arasında hepatosteatoz sıklığı ve şiddeti bakımından anlamlı farklılıklar olup olmadığı ortaya konulmak istenmiştir. Elde edilecek bulguların, adrenal adenom tanısı alan bireylerde metabolik komplikasyonların erken tanısı ve uygun klinik yönetim stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak planlanan bu çalışmada, 2019-2023 yılları arasında adrenal adenom tanısı almış 256 hastanın klinik, laboratuvar ve radyolojik verileri incelenmiştir. Hastaların 160'ı non-fonksiyonel, 96'sı fonksiyonel adenom olarak sınıflandırılmıştır. Fonksiyonel adenomlar; Cushing sendromu, feokromasitoma ve primer hiperaldosteronizm olarak üç alt gruba ayrılmıştır. Hepatosteatoz tanısı, BT görüntüleme ile karaciğer-dalak HU farkı ve karaciğer/dalak BT atenuasyon oranı temel alınarak konulmuştur. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 53,8 ± 11,5 yıl olup, %60'ı kadındı. Hepatosteatoz sıklığı %55,9 olarak saptandı. Fonksiyonel adenomların %38,5'i Cushing, %32,3'ü feokromasitoma, %29,2'si ise primer hiperaldosteronizm idi. Fonksiyonel adenom varlığı ile hepatosteatoz arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ancak hepatosteatoz varlığı olan hastalarda ortalama glukoz, ALT, GGT, trigliserid ve sT3 düzeyleri anlamlı derecede daha yüksek; HDL kolesterol ve estradiol düzeyleri ise daha düşük saptandı. Çok değişkenli regresyon analizine göre, artan glukoz, trigliserid ve sT3 düzeyi hepatosteatoz için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Sonuç: Fonksiyonel adrenal adenomların, karaciğer yağlanması gelişimi üzerinde doğrudan belirleyici bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak, metabolik parametreler ve bireysel risk faktörleriyle birlikte değerlendirildiğinde, daha karmaşık ilişkilerin söz konusu olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, adrenal adenom tanılı hastalarda hepatosteatoz riskinin değerlendirildiği ileri prospektif ve multidisipliner çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of functional adrenal adenomas on the development of hepatic steatosis, evaluate the roles of different hormone-secreting adenoma subtypes in liver fat accumulation, and assess the contribution of hormone-related metabolic changes to this process. Additionally, it sought to determine how functional adenomas influence hepatic steatosis development and whether there are significant differences in the prevalence and severity of hepatic steatosis among the hormone-secreting subtypes. The findings are expected to contribute to the early diagnosis of metabolic complications and the development of appropriate clinical management strategies in individuals diagnosed with adrenal adenomas. Materials and Methods: In this retrospective study, clinical, laboratory, and radiological data of 256 patients diagnosed with adrenal adenoma between 2019 and 2023 were reviewed. Of these, 160 were classified as non-functional adenomas and 96 as functional adenomas. Functional adenomas were further categorized into three subgroups: Cushing's syndrome, pheochromocytoma, and primary hyperaldosteronism. The diagnosis of hepatic steatosis was based on computed tomography (CT) imaging, specifically using the liver-spleen Hounsfield Unit (HU) difference and the liver-to-spleen attenuation ratio. Results: The mean age of the patients included in the study was 53.8 ± 11.5 years, and 60% were female. The overall prevalence of hepatic steatosis was found to be 55.9%. Among the functional adenomas, 38.5% were Cushing's syndrome, 32.3% were pheochromocytoma, and 29.2% were primary hyperaldosteronism. No statistically significant association was found between the presence of functional adenomas and hepatic steatosis. However, patients with hepatic steatosis had significantly higher levels of glucose, ALT, GGT, triglycerides, and sT3, and significantly lower levels of HDL cholesterol and estradiol. According to multivariate regression analysis, elevated glucose, triglycerides, and sT3 levels were identified as independent risk factors for hepatic steatosis. Conclusion: Functional adrenal adenomas do not have a direct determinative effect on the development of hepatic steatosis. However, when considered alongside metabolic parameters and individual risk factors, more complex relationships may exist. Therefore, prospective and multidisciplinary studies are needed to better assess the risk of hepatic steatosis in patients with adrenal adenomas.