0-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin ev kazalarına yönelik tanımladıkları güvenlik önlemlerinin belirlenmesi
Determining the safety measures identified by parents of children aged 0–6 regarding domestic accidents
- Tez No: 948119
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SEVİM ÜNAL, DOÇ. DR. ÖZGÜR ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ev kazaları, çocuk güvenliği, güvenlik önlemleri, ebeveyn davranışı, erken çocukluk, Home accidents, child safety, safety measures, parental behavior, early childhood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, 0–6 yaş arası çocukların geçirdiği ev kazası türlerini ve bu kazaları etkileyen faktörleri belirlemek; ayrıca ebeveynlerin sosyodemografik ve sosyokültürel özelliklerinin, ev kazalarına karşı aldıkları güvenlik önlemleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, 15 Kasım 2024 – 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Polikliniği ve Kliniği'nde sağlık hizmeti alan 0–6 yaş aralığında çocuğu olan 300 ebeveyn ile yürütülmüştür. Veriler, literatüre dayalı olarak geliştirilen“Sosyodemografik Özellikler ve Tanımlayıcı Bilgi Formu”ile“0–6 Yaş Çocuklarda Annenin Ev Kazalarına Yönelik Güvenlik Önlemlerini Tanımlama Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre; babanın yaşı (p=0,02), annenin eğitim düzeyi (p=0,01), yaşanılan evin türü (p=0,00), evde yaşayan kişi sayısı (p=0,03), çocuğun kendine ait odasının olup olmaması (p=0,01), çocuğun kaza geçirdiği yaş (p=0,01), geçirdiği ev kazası sayısı (p=0,01) ve kaza sonrası tıbbi yardım alıp almama durumu (p=0,01) alınan güvenlik önlemlerini anlamlı düzeyde etkilemiştir. Ayrıca, çocuğun tanılı bir sağlık sorununun olup olmaması ve daha önce ev kazası geçirmiş olması da ebeveynlerin aldığı önlemleri etkilemektedir. Sonuç olarak, çocukların ev kazalarından korunmasında sadece yapısal düzenlemeler değil, ebeveynlerin koruyucu tutumları da belirleyici olmaktadır. Bu nedenle, hemşireler aracılığıyla uygulanabilir ve sürdürülebilir eğitim modellerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the types of home accidents experienced by children aged 0-6 years and the factors affecting these accidents, and to examine the effect of parents' sociodemographic and sociocultural characteristics on the safety measures they take against home accidents. The study was conducted between November 15, 2024 and May 31, 2025 with 300 parents with children aged 0-6 years who received health care services at the Pediatric Surgery Outpatient Clinic and Clinic of Ankara Etlik City Hospital. The data were collected using the“Sociodemographic Characteristics and Descriptive Information Form”and the“Scale for Defining the Mother's Safety Measures for Home Accidents in Children Aged 0-6 Years”developed based on the literature. According to the findings, the father's age (p=0.02), mother's education level (p=0.01), type of residence (p=0.00), number of people living in the household (p=0.03), whether the child had a private room (p=0.01), the age at which the child experienced the accident (p=0.01), number of accident occurrences (p=0.01), and whether medical assistance was sought after the accident (p=0.01) were found to significantly influence the safety precautions taken. Additionally, the presence of a diagnosed health condition and a history of previous home accidents in the child also affected the precautions implemented by parents. In conclusion, not only structural arrangements but also the preventive attitudes of parents play a decisive role in protecting children from home accidents. Therefore, it is recommended to develop applicable and sustainable educational models through nurses to support household safety.