Gümüş diamin fluorid ile tedavi edilen demineralize dentinde farklı restoratif materyallerin ve farklı yükleme sürelerinin restorasyonun bağlanma dayanımı üzerindeki etkisinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi; İn-Vitro bir çalışma
Comparative evaluation of the effect of different restorative materials and different loading times on the bond strength of the restoration in demineralized dentin treated with silver diamine fluoride; an In-Vitro study
  1. Tez No: 948174
  2. Yazar: MERVE YAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK GÜDÜK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş Diamin Fluorid, Yapay Çürük, Makaslama Bağlanma Dayanımı, SEM, Silver Diamine Fluoride, Artificial Caries, Shear Bond Strength, SEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Diş çürüğü, prevalansı en yüksek çocukluk çağı hastalıklarından biri olarak bilinmektedir ve Gümüş Diamin Fluorid (GDF), çürük lezyonlarını durdurmadaki etkinliği sayesinde gittikçe artan bir kullanıma sahiptir. Tez çalışmamız GDF uygulamasının hemen ardından ve iki hafta sonra rezin modifiye cam iyonomer siman (RMCİS) ve self-adeziv restoratif materyal (SDR) ile restore edilen çekilmiş süt dişlerindeki demineralize dentin ile restoratif materyal arasındaki bağlanma kuvvetlerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na diş çekimi amacıyla başvuran hastalardan elde edilen yapay çürük oluşturulmuş süt molar dişlerinin GDF uygulamasından hemen sonra ve iki hafta sonra RMCİS ve SDR ile restore edilen çürük dentin ile restoratif materyal arasında meydana gelen bağlanma kuvvetlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi. 68 adet çekilmiş çürüksüz süt dişi oklüzal düzleme paralel düz bir dentin yüzeyi elde edilecek şekilde kesildi ve demineralizasyon solüsyonu ile yapay çürük oluşturuldu. Demineralize edilen örnekler dört gruba ayrıldı: 1. Grup; GDF uygulamasının hemen ardından RMCİS ile (Fuji II LC Capsule, GC Corporation, Tokyo, Japonya), 2. Grup; GDF uygulamasından hemen sonra SDR (SDR Plus Bulk Fill Flowable, Dentsply Sirona, Konstanz, Almanya) ile, 3. Grup; GDF uygulamasından iki hafta sonra RMCİS ile, 4. Grup; GDF uygulamasından iki hafta sonra SDR ile 3 mm × 4 mm boyutlarında plastik kalıplar kullanılarak restore edildi. İki hafta sonra restorasyonu gerçekleştirilecek olan gruplar restore edilene kadar yapay tükürük içerisinde 37°C'deki etüvde bekletildi. Restoratif materyal uygulanan tüm numuneler, içerisinde distile su bulunan kaplara koyulup 37°C'deki etüve yerleştirilerek 30 gün süresince yaşlandırma işlemine tabi tutuldu. Yaşlandırma işlemi sonrasında bütün numuneler Instron Universal test cihazına yerleştirilerek makaslama bağlanma dayanımı (MBD) testine tabi tutuldu ve elde edilen değerler Megapaskal (MPa) değerlerine çevrilerek kaydedildi. Kırılma tipleri stereomikroskop ile ×40 büyütmede incelendi ve kırık yüzeyleri değerlendirildi. Her gruptan 2 örnek üzerinde taramalı elektron mikroskobu (SEM) incelemesi yapıldı. Makaslama bağlanma dayanımı testi sonuçları ve kırılma yüzeyleri analiz edildi. Tanımlayıcı istatistikler; ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerler olarak verildi. Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda Kruskal Wallis, Mann Whintey U testi ve Bonferroni düzeltmesi kullanıldı. P0,05). Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre GDF uygulaması sonrası restorasyonların iki hafta sonra yapılmasının çürük dentine bağlanma dayanımına olumlu bir etkisinin olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Dental caries is recognized as one of the most common childhood diseases and Silver Diamine Fluoride (SDF) is increasingly utilized due to its effectiveness in arresting caries lesions. This thesis aims to comparatively evaluate the bond strengths between demineralized dentin and restorative material in extracted primary teeth restored with resin modified glass ionomer cement (RMCIS) and self-adhesive restorative material (SDR) immediately and two weeks after SDF application. The study was conducted by comparatively evaluating the bond strengths between the restorative material and the carious dentin restored with RMCIS and SDR immediately and two weeks after SDF application of artificially decayed primary molar teeth obtained from patients who applied to the Department of Pedodontics, Faculty of Dentistry, Karadeniz Technical University for tooth extraction. 68 extracted caries-free primary teeth were sectioned to obtain a flat dentin surface parallel to the occlusal plane and artificial caries was created with demineralization solution. The demineralized specimens were divided into four groups: Group 1; Restored with RMCIS (Fuji II LC Capsule, GC Corporation, Tokyo, Japan) immediately after the application of SDF, Group 2; Restored with SDR (SDR Plus Bulk Fill Flowable, Dentsply Sirona, Konstanz, Germany) immediately after the application of SDF, Group 3; Restored with RMCIS two weeks after the application of SDF, Group 4; Restored with SDR two weeks after the application of SDF using plastic molds measuring 3 mm × 4 mm. The groups scheduled to receive restorative material two weeks after the SDF application were stored in artificial saliva at 37°C in an incubator until restoration. All specimens with applied restorative materials were placed in containers filled with distilled water and subjected to an aging process in an incubator at 37°C for 30 days. After the aging process, all specimens were placed in Instron Universal testing machine and subjected to shear bond strength (MBS) test and the values obtained were converted to Megapascal (MPa) values and recorded. Fracture types were examined with a stereomicroscope at ×40 magnification and fracture surfaces were evaluated. Scanning electron microscopy (SEM) examination was performed on 2 specimens from each group. Shear bond strength test results and fracture surfaces were analyzed in detail. Descriptive statistics were given as mean, standard deviation, median, minimum and maximum values. Kruskal Wallis, Mann Whintey U test and Bonferroni correction were used for comparisons between groups. P0.05). Based on the results of the study, it was seen that the restorations made two weeks after SDF application had a positive effect on the bond strength to carious dentin.