ABD ve SSCB arasındaki siyasi ilişkileri: 1945-1991 yılları arası
Political relations between the United States and SSCB: 1945–1991 period
- Tez No: 948192
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: ABD, SSCB, Siyasi İlişkiler, Soğuk Savaş, Dış politika, United states, Russia, Political relations, Cold War, foreign policy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ABD VE SSCB ARASINDAKİ SİYASİ İLİŞKİLER: 1945-1991 YILLAR ARASI Nasrullah BEK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz, 2025 Danışman Prof. Dr. Yahya BAĞÇECİ ÖZET Bu çalışma, 1945-1991 döneminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya (Sovyetler Birliği) arasındaki siyasi ilişkilerin tarihsel dinamiklerini analiz ederek, Soğuk Savaş döneminin uluslararası sistemdeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. İki süper gücün ideolojik rekabeti, stratejik çıkar çatışmaları ve küresel politikalardaki etkileşimleri, bu dönemin uluslararası ilişkiler literatüründe kritik bir araştırma konusudur. Çalışma, bu ilişkilerdeki gerilim ve işbirliği dengesini, yapısal faktörleri ve tarihsel mirasını açıklamaya odaklanarak, akademik ve politik bağlamda katkı sağlamayı hedeflemektedir. Araştırma, tarihsel kaynaklar (resmî belgeler, diplomatik yazışmalar), akademik makaleler ve kitaplar üzerinden literatür taraması yöntemiyle yürütülmüştür. Çalışmada, ABD ve Rusya'nın siyasi yapıları, iç/dış politika dinamikleri, uluslararası olayların etkileri ve ekonomik, askeri, kültürel faktörler karşılaştırmalı bir perspektifle ele alınmıştır. Berlin Blokajı, Küba Füze Krizi, Detant Dönemi gibi kritik olaylar ve NATO-Varşova Paktı rekabeti gibi süreçler, bu ilişkilerin evrimini anlamak için merkeze alınmıştır. Çalışma, Soğuk Savaş döneminde ABD-Rusya ilişkilerindeki değişimlerin, ideolojik rekabetin ötesinde ekonomik, askeri ve kültürel etkileşimlerle şekillendiğini göstermektedir. Sonuçlar, bu ilişkilerin uluslararası sistemdeki dengeleri nasıl etkilediğini ve günümüz küresel politikalarına nasıl ışık tutabileceğini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, çalışma, uluslararası ilişkiler literatürüne tarihsel bir perspektifle katkı sağlarken, gelecekteki analizler için de temel bir kaynak olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
POLITICAL RELATIONS BETWEEN THE UNITED STATES AND SSCB: 1945–1991 PERİOD Nasrullah BEK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master's Thesis, July 2025 Supervisor: Prof. Dr Yahya BAĞCECİ ABSTARCT This study analyzes the historical dynamics of the political relations between the United States (US) and Russia (Soviet Union) during the period of 1945–1991, aiming to reveal the impacts of the Cold War on the international system. The ideological rivalry, strategic conflicts of interest, and interactions in global policies between the two superpowers constitute a critical research topic in the literature of international relations. The study focuses on explaining the balance of tension and cooperation in these relations, their structural factors, and historical legacy, while contributing to academic and political discourse.The research employs a literature review method based on historical sources (official documents, diplomatic correspondence), academic articles, and books. The study examines the political structures of the US and Russia, their domestic/foreign policy dynamics, the effects of international events, and economic, military, and cultural factors through a comparative perspective. Critical events such as the Berlin Blockade, the Cuban Missile Crisis, and the Détente Period, as well as processes like the NATO-Warsaw Pact rivalry, are central to understanding the evolution of these relations. The study demonstrates that the transformations in US-Russia relations during the Cold War were shaped by economic, military, and cultural interactions beyond ideological rivalry. The results emphasize how these relations influenced global systemic balances and their relevance to contemporary geopolitical policies. In this context, the study aims to contribute to the literature of international relations with a historical perspective while serving as a foundational resource for future analyses.