Eğitsel dijital oyunların din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde kullanım durumuna ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers' and students' opinions on the use of educational digital games in religious culture and moral knowledge courses
  1. Tez No: 948255
  2. Yazar: ÖZNUR BİRGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel dijital oyunlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, Educational digital games, Religious Culture and Moral Knowledge, teacher opinions, student opinions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde kullanılan eğitsel dijital oyunlar ile bu oyunlara ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemektir. Ayrıca öğretmenlerin eğitsel dijital oyunları ders sırasında kullanırken hazırlık, uygulama ve değerlendirme aşamalarında gerçekleştirdikleri çalışmaları ortaya koymaktır. Bunun yanı sıra, eğitsel dijital oyunların kullanımında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri, öğrenci ve öğretmen görüşleri doğrultusunda incelenmiştir. Araştırma, nitel bir yaklaşımla ele alınmış ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu doğrultuda, Kayseri İlinde görev yapan 20 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ile 40 öğrenciyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonunda elde edilen veriler, araştırmanın alt problemleri çerçevesinde analiz edilmiş ve ilgili literatür ışığında değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; DKAB öğretmenleri ve öğrenciler eğitsel dijital oyunları öğretimi kolaylaştıran, kalıcı öğrenmeyi sağlayan, konuları pekiştiren, motivasyonu artıran faydalı etkinlikler olarak değerlendirmişleridir. Öğretmenlerin genellikle çeşitli internet sitelerinden hazır materyaller kullandıkları ve oyun seçiminde belirli kriterlere dikkat ettikleri tespit edilmiştir. bununla birlikte, eğitsel dijital oyunların derste kullanım sürecinde öğretmen ve öğrenciler çeşitli sorunlarla karşılaşmışlardır ve bu sorunlara yönelik çeşitli çözüm önerileri sunmuşlardır. Araştırma sonucunda, eğitsel dijital oyunların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde daha etkili kullanılabilmesine yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to explore the use of educational digital games in Religious Culture and Moral Knowledge (RCMK) courses and to examine the perspectives of both teachers and students regarding these games. Additionally, the study aims to identify the practices teachers follow during the preparation, implementation, and evaluation stages of integrating digital games into their lessons. It also investigates the problems encountered during the use of such games and offers potential solutions based on teacher and student feedback. This research adopts a qualitative approach and uses a semi-structured interview form as the data collection tool. Face-to-face interviews were conducted with 20 RCMK teachers and 40 students working or studying in Kayseri province. The collected data were analyzed within the framework of the research questions and evaluated in light of relevant literature. According to the results, both teachers and students perceive educational digital games as beneficial tools that facilitate teaching, enhance retention, reinforce content, and increase motivation. It was found that teachers generally use ready-made materials from various websites and consider specific criteria when selecting games. However, challenges were reported during the classroom implementation process, and several solutions were proposed accordingly. Based on the findings, suggestions have been made to promote the more effective use of educational digital games in RCMK courses.