İslami finansın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine etkileri: Bilimetrik bir analiz
The effects of Islamic finance on sustainable development goals: Scientometric analysis
  1. Tez No: 948301
  2. Yazar: AYAH HAMED MOHAMED OBADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA AKTEN ÇÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Islamic finance, Sustainable development, Sustainable Development Goals (SDG's), Scientometric Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslami finansın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı potansiyelini ortaya koymak ve literatürde bu iki alan arasındaki ilişkinin nasıl ele alındığını bilimetrik analiz yöntemi ile incelemektir. Çalışmada nicel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiş olup, bilimetrik (scientometric) Analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veriler Web of Science veri tabanından elde edilmiştir ve 2008–2025 yıllarını kapsamaktadır. Bulgular, alanın çok disiplinli bir yapı sergileridiğini, İslami finansın küresel sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu ve hızla gelişen bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Literatürde konuyu mercek altına alan - Malezya, Endonezya ve S.Arabistan vd. ülkeler; International Islamic University of Malaysia, İslamic Azad University and University of Utara Malaysia vd. kurumlar; -M.K. Hassan, Sokmana, R. ve Hassan R. vd. yazarlar ve International Jounal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management, Sustainability and Journal of Islamic Accounting and Business Reseach vd. dergiler öne çıkarken; İslami sosyal finans, yeşil finans ve etik yatırımlar dikkat çeken temalar arasında yer almaktadır. Tematik analizler, geleneksel konuların yanı sıra yenilikçi yaklaşımların da literatürde giderek daha fazla yer bulduğunu ortaya koymaktadır. Bölgesel eşitsizlikler ise daha kapsayıcı ve iş birlikçi araştırma stratejilerine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu çalışma, İslami finansın sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü anlamaya yönelik veri temelli bir dayanak oluşturmaya imkan sunmaktadır. Anahtar kalemler: İslami finans, Sürdürülebilir kalkınma, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler), Bilimetrik Analiz, Scientometric Analiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the potential contribution of Islamic finance to sustainable development goals and to examine how the relationship between these two fields is addressed in the literature using the Scientometric analysis method. In the study, a quantitative research approach has been adopted, and the Scientometric analysis method has been used. In this study, the data for the research was obtained from the Web of Science database and covers the years 2008–2025. The findings indicate that the field exhibits a multidisciplinary structure and that Islamic finance has a rapidly developing framework that aligns with global sustainability goals. In the literature, countries such as Malaysia, Indonesia, and Saudi Arabia; institutions like the International Islamic University of Malaysia, Islamic Azad University, and University of Utara Malaysia; authors such as M.K. Hassan, Sokmana, R., and Hassan R.; and journals like the International Journal of Islamic and Middle Eastern Finance and Management, Sustainability, and Journal of Islamic Accounting and Business Research stand out. Notable themes include Islamic social finance, green finance, and ethical investments. Thematic analyses reveal that, in addition to traditional topics, innovative approaches are increasingly finding their place in the literature. Regional inequalities, on the other hand, highlight the need for more inclusive and collaborative research strategies. This study provides a data-driven foundation to understand the role of Islamic finance in sustainable development.