Otel mutfaklarında çalışan kadınların algılanan kariyer engellerinin çalışma motivasyonuna etkisinde iş-yaşam dengesinin düzenleyici rolü
The moderating role of work-life balance in the effect of perceived career barriers on the work motivation of women working in hotel kitchens
  1. Tez No: 948369
  2. Yazar: SİMAY HASTÜRK KUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Otel Mutfakları, Kadın Çalışanlar, Algılanan Kariyer Engelleri, İş-Yaşam Dengesi, Çalışma Motivasyonu, Hotel Kitchens, Female Employees, Perceived Career Barriers, Work-Life Balance, Work Motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, otel mutfaklarında çalışan kadınların kariyerlerinde ilerlerken algıladıkları kariyer engellerinin, çalışma motivasyonları üzerindeki etkisini ve bu ilişkide iş-yaşam dengesinin düzenleyici rolünü incelemektedir. Araştırmada, kültürel uyum eksikliği, resmi olmayan iletişim ağlarından dışlanma, mentor eksikliği, zayıf kurumsal kariyer yönetimi süreçleri, gelişimsel görevleri almada zorluk ve coğrafi hareketlilik için fırsatlar elde etmede zorluk algılanan kariyer engelleri kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüş olup, ilişkisel tarama modeli benimsenmiştir. Veriler, Antalya'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel mutfaklarındaki 427 kadın çalışandan toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Algılanan Kariyer Engelleri Ölçeği”,“İş-Yaşam Dengesi Ölçeği”ve“Çalışma Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS ve Process Macro yazılımları ile betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve düzenleyici etki analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, kadın çalışanların algıladıkları kariyer engellerinin çalışma motivasyonlarını olumsuz etkilediğini ancak iş-yaşam dengesinin bu olumsuz etkiyi anlamlı düzeyde azalttığını göstermiştir. Çalışma, otel mutfaklarında çalışan kadınların mesleki gelişimlerinin önündeki yapısal ve kültürel engellerin anlaşılması ve bu engellere yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of perceived career barriers on work motivation among women working in hotel kitchens as they progress through their careers and the moderating role of work-life balance in this relationship. The study evaluated perceived career barriers such as lack of cultural fit, excluded from informal networks, lack of mentoring, poor organizational career management processes, difficulty getting developmental assignments, and difficulty obtaining opportunities for geographic mobility The research adopts a quantitative methodology and is based on a relational survey model. Data were collected from 427 female employees working in the kitchens of five-star hotels operating in Antalya. The data collection tools included the“Perceived Career Barriers Scale”, the“Work-Life Balance Scale”and the“Work Motivation Scale”. Descriptive statistics, correlation analysis, and moderation analyses were conducted using SPSS and the Process Macro software. The findings indicate that the perceived career barriers negatively affect the work motivation of female employees; however, work-life balance significantly mitigates this negative effect. This study offers valuable insights into the structural and cultural barriers faced by women in their professional development within hotel kitchens and provides recommendations for addressing these challenges.