Turkish EFL teachers' self-perception of their pronunciation and practice of pronunciation instruction
Anadili ingilizce olmayan ingilizce öğretmenlerinin kendi telaffuzlarını algılamaları ve telaffuz öğretimleri
  1. Tez No: 948410
  2. Yazar: GİZEM DOĞANER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce'yi yabancı dil olarak öğreten öğretmenler, Telaffuz, Telaffuz Öğretimi, Telaffuz Öğretimi Algısı, Non-Native EFL Teachers, Pronunciation, Pronunciation Instruction, Self-Perception of Pronunciation Instruction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Telaffuz, yabancı dil öğreniminde iletişim ve anlaşılırlık açısından kritik bir rol oynamaktadır. Doğru telaffuz, etkili iletişim ve net anlaşılmayı destekler. Ancak, önemine rağmen, telaffuz öğretimi birçok ana dili İngilizce olmayan öğretmen için hâlâ zorlayıcı bir alandır. Bu çalışma karma yöntem desenine dayanmaktadır ve hem nicel hem de nitel veri toplama araçları kullanılmıştır: çevrimiçi anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler. Bu çalışma, Gaziantep ilindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin kendi telaffuzlarına yönelik öz-yeterlik algıları ile telaffuz öğretim uygulamalarını araştırmaktadır. Toplam 139 İngilizce öğretmeni ankete katılmış; bunlardan 15'i gönüllü olarak görüşmelerde yer almıştır. Anket, Telaffuz Öğretimi Uygulamaları Ölçeği (PPrS) ile öğretmenlerin kendi telaffuz becerilerine ilişkin algılarını ölçen Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği'ni (SPS) içermektedir. Ölçeklerin geçerliği Lisrel 8.80 programı ile test edilmiş, elde edilen veriler SPSS 26 aracılığıyla analiz edilmiştir. İstatistiksel karşılaştırmalar için bağımsız örneklemler t-testi, ANOVA ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle temalar ve örüntüler belirlenerek analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin telaffuzun önemini kabul ettiklerini ancak inançları ile sınıf içi uygulamaları arasında belirgin bir farklılık olduğunu göstermektedir. Ayrıca, telaffuz öğretiminin daha etkili bir şekilde entegre edilebilmesi için atölye çalışmaları ve hizmet içi eğitimler gibi mesleki gelişim fırsatlarına ihtiyaç duyulduğu vurgulanmıştır. Ayrıca çalışma öğretmenlerin telaffuz öğretimindeki özgüven ve yetkinliklerini artırmak için kurumsal desteğin önemine de dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Pronunciation plays a crucial role in language learning as it directly affects communication and comprehensibility. Accurate pronunciation supports clear understanding and effective interaction. Despite its importance, pronunciation instruction remains a challenging area for many non-native EFL teachers. This study adopts a mixed method design, utilizing both quantitative and qualitative data collection tools: an online questionnaire and semi-structured interviews. This study investigates the self-perceptions of non-native EFL teachers regarding their own pronunciation and their pronunciation instruction practices in public schools affiliated with the Ministry of National Education in Gaziantep. A total of 139 non-native EFL teachers participated in the questionnaire, and 15 of these teachers voluntarily joined follow-up interviews. The questionnaire included two scales: the Pronunciation Practice Scale (PPrS), which assesses pronunciation instruction practices, and the Self-Perception Scale (SPS), which evaluates teachers' self-perceived pronunciation ability. The validity of these scales was tested using Lisrel 8.80, and the data were analyzed through SPSS 26. Independent samples t-tests, ANOVA, and the Mann-Whitney U test were used for statistical comparisons. The qualitative data were analyzed through content analysis to identify themes and patterns. Findings revealed that although non-native EFL teachers acknowledged the importance of pronunciation, there was a noticeable gap between their beliefs and classroom practices. The results also emphasized the need for professional development opportunities such as workshops and training programs to support more effective integration of pronunciation instruction. Additionally, the study highlights the role of institutional support in enhancing teachers' confidence and competence in pronunciation teaching.