A review of art therapy practices in Istanbul's modern and contemporary art museums
İstanbul'dakı̇ modern ve çağdaş sanat müzelerı̇nde sanat terapı̇sı̇ uygulamaları üzerı̇ne bı̇r ı̇nceleme
  1. Tez No: 948409
  2. Yazar: ŞAFAK ARDA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Terapisi, Sanat Kurumları, Modern Müze, Müze Eğitimi, Kültürel Yönetim, Art Therapy, Art Institutions, Modern Museum, Museum Education, Cultural Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sanat terapisi, bireylerin sanatsal etkinlikler aracılığıyla hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamaları için bir yöntemdir. Aynı zamanda yaratıcılıklarını ve özgünlüklerini artırmaya yardımcı olan bir terapidir. İstanbul'da sanat terapisi uygulayan kurumların pratikleri henüz başlangıç aşamasında olsa da devam etmektedir. Bu tez, son yıllarda Türkiye'deki modern ve çağdaş sanat müzelerinde sanat terapisi uygulamalarının artışını incelemekte, kültürel ve sanatsal kurumların bu alandaki rolünü ve farklı yaş ve sosyal arka plana sahip bireylerin gelişimi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Öncelikle, tez İstanbul'da bulunan modern ve çağdaş sanat müzelerinde uygulanan sanat terapisi ve etkinlikleri açısından işlevi, sanat terapisi tarihini ve gelişimini, ayrıca dünya genelindeki ve Türkiye'deki uygulamalarını ele almaktadır. Bu açıdan İstanbul'da sanat terapisi ve sanatın iyileştirici rolü üzerine atölyeler düzenleyen Sakıp Sabancı Müzesi, Pera Müzesi, Elgiz Müzesi aracılığıyla, modern ve çağdaş sanat müzelerinin sanat terapisi yaklaşımları incelenmektedir. Literatür taramasına ek olarak, sanat terapisi yöntemini kullanan kurumlarla ve sanat terapistleriyle görüşmeler yapıldı. Nitel araştırma yöntemleri, konu ile ilgili alandaki profesyonellerden alınan doğrudan sorular ve içgörüler aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Art therapy is a method for individuals to relax both physically and mentally through artistic activities. It is a therapy that also helps enhance their creativity and originality. Although the practices of institutions applying art therapy in Istanbul are still in the initial stages, they are ongoing. This thesis examines the increase of art therapy practices in modern and contemporary art museums in Türkiye in recent years, analyzing the role of cultural and artistic institutions in this field and the impact of it on the development of individuals from different ages and social backgrounds. Firstly, the thesis addresses the function of art therapy and activities implemented in modern and contemporary art museums in Istanbul, the history and development of art therapy, as well as its applications worldwide and in Türkiye. In this regard, the approaches to art therapy of modern and contemporary art museums are examined through the Sakıp Sabancı Museum, Pera Museum, and Elgiz Museum, which organize workshops on art therapy and the healing role of art in Istanbul. In addition to the literature review, interviews were conducted with institutions that use art therapy methods and art therapists. Qualitative research methods were evaluated through direct questions and insights obtained from professionals in the field related to the subject.