Blog yazarlığının ortaokul öğrencilerinin yazma başarım ve yazma tutumlarına etkisi
The effect of blog writing on middle school students' writing performance and writing attitudes
  1. Tez No: 948412
  2. Yazar: KEZBAN EVREN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN HAMZADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Blog Yazarlığı, Yazma Başarımı, Yazma Tutumu, Blogging, Writing Performance, Writing Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, blog yazarlığının ortaokul öğrencilerinin yazma başarım ve yazmaya yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmış ve ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ilinde bir ortaokulda öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın deney grubunu 6/K sınıfındaki 30 öğrenci, kontrol grubunu ise 6/E sınıfındaki 30 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma sürecinde deney grubundaki öğrencilere 12 hafta boyunca blog yazarlığı etkinlikleri uygulanmış; öğrenciler, çeşitli konular üzerine blog yazıları yazmış ve bu yazılar dijital ortamda paylaşılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise blog yazarlığı etkinliği uygulanmamış, geleneksel yazma çalışmalarıyla derslere devam edilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Yazılı Anlatım Değerlendirme Ölçeği”ve“Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Yazma Tutum Ölçeği”kullanılmış; uygulama öncesinde ve sonrasında her iki gruba da ön test ve son testler uygulanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 26 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, blog yazarlığı uygulamalarının öğrencilerin yazma başarımlarını ve yazmaya yönelik tutumlarını olumlu yönde ve anlamlı düzeyde etkilediği yönündedir. Bu sonuç, blog yazarlığı etkinliklerinin hem yazılı anlatım becerilerini geliştirmede hem de öğrencilerin yazmaya karşı olumlu tutum geliştirmelerinde etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda blog yazarlığının yazma eğitiminde etkili bir araç olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of blogging on middle school students' writing achievement and their attitudes towards writing. A quantitative research method was employed, utilizing a quasi-experimental design with pre-test and post-test control groups. The study group consisted of 6th grade students attending a middle school in Gaziantep during the 2024–2025 academic year. The experimental group included 30 students from class 6/K, while the control group comprised 30 students from class 6/E. During the research process, blogging activities were implemented with the experimental group over a 12-week period. Students wrote blog posts on various topics and shared them in a digital environment. The control group, on the other hand, continued with traditional writing activities and did not participate in blogging. As data collection tools, the“Written Expression Evaluation Scale”and the“Writing Attitude Scale for Middle School Students”were used. Both groups were administered pre-tests and post-tests before and after the intervention. The collected data were analyzed using the SPSS 26 statistical software. The findings indicate that blogging activities had a significant and positive effect on students' writing achievement and their attitudes towards writing. This result demonstrates that blogging is an effective method for improving written expression skills and fostering positive attitudes toward writing. In this context, it is recommended that blogging be used as an effective tool in writing education.