An Investigation of EFL Instructors' In-Class TPACK-Practical Abilities
İngilizce Öğretim Görevlilerinin Sınıf İçi TPAB-Uygulama Becerileri Üzerine Bir Araştırma
- Tez No: 948443
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TPAB-Uygulama, İngilizce öğretim görevlileri, teknoloji entegrasyonu, karma yöntem, teori-uygulama boşluğu, TPACK-Practical, EFL instructors, technology integration, mixed methods, theory–practice gap
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretim görevlilerinin TPAB-Uygulama yeterliklerini; öz-yeterlik algılarını ve bu algının demografik değişkenlerle ilişkisini değerlendirerek, bu yeterliklerin derslerde nasıl uygulandığını inceleyerek ve entegrasyonu kolaylaştıran ya da engelleyen faktörleri belirleyerek araştırmaktadır. Açıklayıcı sıralı karma yöntem desenine göre yürütülen çalışmanın birinci aşamasında (nicel), Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında çalışan 155 katılımcıya, geçerliği doğrulanmış TPAB-Uygulama Ölçeği uygulanmıştır. İkinci aşamada (nitel), amaçlı olarak seçilen dört katılımcı ile ders gözlemleri ve video-uyaranlı hatırlama görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler, SPSS kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, ANOVA ve t-testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler, MAXQDA 24 yazılımı kullanılarak tematik içerik analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Niceliksel olarak, katılımcılar TPAB-Uygulama yeterliliklerini 'yeterli' olarak değerlendirmişlerdir (M = 3.70/5); en yüksek puanlar 'Konu İçeriği', en düşük puanlar ise 'Değerlendirme' alanında verilmiştir. Bu durum, teknoloji entegrasyonunda içerik sununumun öğrenmeyi değerlendirmeye kıyasla daha kolay bulunduğunu göstermektedir. Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, üniversite bölümü, kurum türü ve deneyim süresi açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Nicel ve nitel verilerin bütüncül yorumlanması, katılımcıların özellikle içerik sunumunda BİT kullanma bilgi ve motivasyonuna genel olarak sahip olduklarını, ancak bu çabalarının katı müfredatlar, yetersiz altyapı, zaman baskısı, iş yükü yorgunluğu, dijital uçurum ve öğrenci etkileşimideki zorluklar gibi sistemsel engeller nedeniyle teknoloji entegrasyonunun sınırlandığını göstermiştir; bu bağlamda en çok etkilenen alanın 'değerlendirme' olduğu belirlenmiştir. Algılanan yeterlikle gözlemlenen uygulama arasındaki bu kısmi örtüşme, süregelen bir teori-uygulama boşluğunu göstererek, TPAB-Uygulama becerilerinin tüm pedagojik alanlarda etkili biçimde uygulanabilmesi için kurumsal desteğe, esnek müfredat politikalarına, hedeflenen mesleki gelişim fırsatlarına, iyileştirilmiş öğretmen eğitimi programlarına, geliştirilmiş dijital okuryazarlık düzeyine ve güçlü bir altyapıya duyulan ihtiyacı pekiştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates Turkish EFL instructors' TPACK-Practical abilities by evaluating their self-perceived competence and its relationship with demographic variables, exploring how these abilities are enacted in lessons, and identifying factors that facilitate or hinder their integration. Using an explanatory sequential mixed methods design, Phase 1 (quantitative) surveyed 155 instructors at Turkish state and private university preparatory schools with the validated TPACK-Practical Scale. Phase 2 (qualitative) involved lesson observations and video-stimulated recall interviews with four purposively selected instructors. Quantitative data were analysed through descriptive statistics, correlation analysis, ANOVA and t-test using SPSS software. Qualitative data were analyzed through thematic content analysis using MAXQDA 24 software. Quantitatively, instructors rated their TPACK-Practical competence as 'sufficient' (M = 3.70/5), with the highest scores in 'Subject Content' and the lowest in 'Assessment', indicating greater ease with delivering content than assessing learning in technology integration. No significant differences were found across age, gender, education level, university major, institution type, or experience. The integration of quantitative and qualitative results revealed that although instructors generally possess the knowledge and motivation to use ICT—particularly in content delivery—their efforts are constrained by systemic barriers such as rigid curricula, limited infrastructure, time pressures, workload fatigue, the digital divide, and student engagement challenges, with 'assessment' emerging as the most affected area. This partial convergence between perceived competence and observed practice underscores a persistent theory–practice gap, reinforcing the need for institutional support, flexible curricular policies, targeted professional development, improved teacher training, enhanced digital literacy, and strong infrastructure to fully enact TPACK-Practical across all pedagogical areas.